Domáce Top

Úlety volebných prieskumov: Percentá niektorých strán lietajú mimo

BRATISLAVA – Deň D sa blíži, 5. marec a s ním parlamentné voľby sú už pomaly za rohom. Volebné kampane nadobúdajú čoraz väčšie obrátky a našu pozornosť sa usilujú zaujať rôznorodé prieskumy verejnej mienky, ktoré majú za úlohu predpovedať výsledky. Kto sa dostane medzi vyvolených a kto nie?

Samotné voľby sa budú konať už presne o tridsať dní. Na zúbok sme sa pozreli piatim prieskumom, ktoré na vzorke minimálne tisíc občanov vykonali v rozmedzí od 28.12. do 28.1. agentúry MVK, ASA, Polis, Focus a Median, a priblížime si tak komplikovanú situáciu vládnucu na slovenskej politickej scéne.

tabulka_prieskumy

Agentúrne prieskumy znamenajú pre vládnucu stranu Smer-SD pomerne veľký rozptyl, čo sa týka zisku hlasov. Zatiaľ čo MVK  predpovedá Robertovi Ficovi a spol. 34,5 percent, agentúra Polis má pre premiéra výsledok krajší o 6,5 percenta.

Divoko lietali preferencie aj ďalších dvoch veľkých hráčov. #Sieť sa vo všetkých prieskumoch držala okolo hranice 13 percent, MVK jej dokonca prisúdila 14,7 percenta, ale ak by sa voľby skončili tak, ako to vyznieva z najnovšieho prieskumu agentúry Median, získala iba 8,1 percenta hlasov. SNS naopak zaznamenala veľký skok smerom nahor. Prieskum agentúry Focus jej predpovedal 7,2 percent, no o pár dní sa vďaka Medianu môže chváliť 10,7 percentami, čiže takmer o polovicu lepším výsledkom.

S prieskumom Medianu môžu byť spokojní aj v stranách Most-Híd a OĽaNO-NOVA, keď sa obe dočkali viac ako dvojpercentného rastu. Veselosťou ale nemôžu prekypovať v SDKÚ-DS. Skupina okolo Pavla Freša sa vo väčšine prieskumov verejnej mienky pohybuje okolo hranice 1 až 2 percent. Svetielkom nádeje môže byť jedine prieskum ASA, ktorý predpovedá strane z ničoho nič 5,1 percenta hlasov a tesný prienik do parlamentu.

Najsilnejšou stranou je teda podľa očakávaní Smer-SD, ktorý disponuje mohutným náskokom. Za jeho najväčšieho konkurenta možno označiť stranu #Sieť. Procházkovci nemali problém získať nad 12 percent až v štyroch z nich. Medzi strany, ktoré sa pohodlne dostanú do parlamentu, môžeme rátať aj dvojicu SNS a Most-Híd. Znovuzrodení „národniari“ okupujú väčšinou tretie miesto, pričom ich zisk neklesá pod sedem percent a dvakrát prekonáva aj hranicu desiatich percent. Most-Híd na čele s Bélom Bugárom sa drží v rozmedzí 6,3 až 8 percent.

V podobných vodách sa pohybuje aj stálica KDH. Šesť percent hlasov, ktoré jej predpovedá najnovší prieskum Medianu, však môže znamenať najhorší výsledok strany v dejinách. Tesne na hranici zvoliteľnosti sa drží OĽaNO-NOVA. Zverenci Igora Matoviča a Daniela Lipšica dosiahli iba raz výsledok nad 7 perecent, čo pre stranu nevyzerá dobre. Lídri totiž v decembri vyhlásili, že mandát si v prípade, že túto hranicu neprekonajú, neuplatnia.

V nepríjemnej situácii sa ocitá SaS. Liberáli sa totiž podľa prieskumov agentúr Polis, ASA a MVK do parlamentu nedostanú. Podobný osud podľa dvoch prieskumov hrozí strane SMK, ktorej preferencie ale majú narozdiel od SaS zostupnú tendenciu. Do pléna svojich poslancov zrejme nevyšle ani SDKÚ-DS. Podobné preferencie ako kedysi veľký hráč dosahujú aj strany ĽSNS a SKOK!. Do parlamentu by podľa prieskumov nemal prekĺznuť ani Boris Kollár a jeho strana, najlepší osud im prorokuje Median so štyrmi percentami.