Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Domáce Top

2800 STAROSTOV príde o prácu! Návrh ministerstva chce totálne ZMENIŤ Slovensko: Kam by ste po NOVOM patrili?

Navrhovaný systém subregiónov. Zdroj: DenníkN
Navrhovaný systém subregiónov. Zdroj: DenníkN

BRATISLAVA – Keď nedávno Slovenskom obletela správa o návrhu na zníženie počtu okresov a krajov, akosi pozornosti unikol tretí bod plánu. Avšak práve jeho realizáciu by občania pocítili najviac: Zlúčiť menšie obce do väčších celkov pod jeden obecný úrad. Ich počet by sa drasticky znížil z takmer 3-tisíc na vyše 100.

Podľa návrhu rezortu vnútra, ktorý prekresľuje hranice samospráv, by zo 79 okresov zostalo 46, menej by bolo aj krajov – päť. Popritom by zaviedli tretiu, najnižšiu úroveň samospráv – subregióny. „Jej podstatou by bolo vytvorenie spoločných obecných úradov, aby znížili súčasnú rozdrobenosť,“ vysvetľuje Denník N, ktorý sa k plánu dostal ako prvý.

Čo to konkrétne znamená? „Najnižšou úrovňou by sa stali subregióny so svojimi spádovými obcami. V nich by sídlili obecné úrady. Podľa návrhu by ich bolo 118, v súčasnosti sú v každej obci a tých je na Slovensku takmer 3-tisíc,“ spresňujú TVnoviny. Navrhovaný systém subregiónov. Zdroj: DenníkN

Navrhovaný systém 118 subregiónov. Zdroj: DenníkN

Starostov máme priveľa

Enormne vysoký počet obcí, vzhľadom na počet obyvateľov, je dlhodobý problém Slovenska, ktorý nás stojí nielen veľa peňazí. V posledných komunálnych voľbách v roku 2022 sa obsadzovali posty 2774 starostov a 141 primátorov miest, k tomu si ešte treba pripočítať približne 21-tisíc poslancov.

Slovensko má tak viac ako 3,5-násobne vyšší počet starostov na počet obyvateľov ako je priemer EÚ. Pre porovnanie, počtom obyvateľov približne rovnaké Fínsko má niečo vyše 300 samospráv a Dánsko menej než sto. Nepomer je markantný. O čosi menej samospráv než my má dokonca i Poľsko (cca 2 500), ale pri 7-krát väčšej populácii.

Väčšinu peňazí minú na platy

Rozdrobenosť samospráv vedie k neefektívnemu narábaniu s financiami. „Obce do 250 obyvateľov minú viac ako polovicu všetkých výdavkov na výkon správy, teda na úkor rozvoja obce a kvalitného poskytovania služieb,“ upozornili analytici z Inštitútu finančnej politiky.

„Preto väčšina európskych krajín dlhodobo znižuje počet zastupiteľstiev a vytvára tzv. municipality, to jest menšie správne celky, ktoré zahŕňajú viacero, niekedy aj desiatky obcí. Vďaka tomu majú tieto celky dostatočný počet obyvateľov, a preto aj dostatočne vysoké príjmy, z ktorých môžu financovať potrebné služby,“ dodali analytici.

Koľko peňazí by sme ušetrili, a nájde sa na zmenu politická podpora? Čítajte na druhej strane.