Domáce Politika

Izrael je pre Slovensko strategický partner, myslí si Danko

BRATISLAVA 2. júla (SITA) – Slovensko, štáty strednej Európy, ale aj Izrael čelia nebezpečným hrozbám v oblasti dezinformácií a nenávistných prejavov hlavne v digitálnom priestore. Ako ďalej  informoval tlačový odbor Národnej rady SR, na spoločnom rokovaní sa na tom zhodli predseda slovenského parlamentu Andrej Danko a predseda vlády Štátu Izrael Benjamin Netanjahu. Rovnako sa zhodli aj na potrebe boja proti podobným prejavom. Stretnutím s premiérom sa zároveň začala oficiálna pracovná cesta parlamentnej delegácie SR v Izraeli.

„Túto cestu považujem za veľmi významnú. Je totiž veľa spoločných tém, ktoré môžeme prediskutovať. Tou najhlavnejšou je zrejme otázka kybernetickej bezpečnosti. Izrael totiž patrí k svetovým lídrom v informačných technológiách,“ povedal Danko s tým, že Izrael je pre SR strategickým partnerom. Zároveň pripomenul aj spojitosť tém pri spoločnej minulosti, na ktorú nemôžeme zabúdať. „V Záhrade spravodlivých v Yad Vashem nájdeme mená 588 Slovákov, ktorí počas 2. svetovej vojny riskovali svoj život, aby pomohli svojim spoluobčanom,“ zdôraznil.

Pracovná cesta slovenskej delegácie pokračuje v utorok stretnutiami s predsedom Knessetu Yulim Edelsteinom či prezidentom Reuvenom Rivlinom, pričom témami rozhovorov budú napríklad turizmus, energetika, zdravotníctvo, kybernetika alebo bezpečnosť. Delegácia NR SR sa tiež stretne s členmi parlamentnej skupiny izraelsko-slovenského priateľstva v Knessete a zúčastní sa na slávnostnom otvorení výstavy o prvom prezidentovi Československa T. G. Masarykovi. Takisto bude prítomná na udeľovaní pamätných ocenení in memoriam pre Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša, výsadkárov, ktorí sa v roku 1942 po vyslaní z Veľkej Británie podieľali na atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Čiech a Moravy Reiharda Heidricha.