Zahraničné Politika

Donalda Tuska vyšetruje Sejm kvôli pyramídovej hre

Predseda Európskej rady Donald Tusk vypovedal v pondelok vo Varšave pred vyšetrovacou komisiou poľského parlamentu. SITA/ AP

Predseda Európskej rady Donald Tusk vypovedal v pondelok vo Varšave pred vyšetrovacou komisiou poľského parlamentu v kauze pyramídovej hry, v ktorej prišli o úspory tisíce Poliakov. Aféra sa odohrala v čase, keď bol Tusk predsedom poľskej vlády. Do kauzy je navyše zapletený aj jeho syn Michal.

Agentúra AP o svojej správe uvádza, že vypočúvanie je súčasťou úsilia v Poľsku vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) zdiskreditovať Tuska – svojho politického nepriateľa.

Tuskovi a jeho vláde sa vyčíta, že nezabezpečila včasnú reakciu príslušných orgánov na varovné signály o finančnej inštitúcii Amber Gold a neupozornila na ne verejnosť.

Tusk však v pondelok uviedol, že v médiách sa opakovane objavovali materiály, ktoré poľských občanov varovali pred investovaním do Amber Gold. Vyhlásil tiež, že jeho kompetencie v úrade premiéra boli obmedzené.

Fond Amber Gold vznikol v roku 2009. Na jeho čele stál iba 28-ročný poľský veľkopodnikateľ Marcin Plichta.

Pochybné praktiky fondu vyšli najavo v súvislosti s bankrotom dvoch poľských aerolínií OLT Express Regional a OLT Express Poland. Obe prevádzkovala spoločnosť Amber Gold. Pre jednu z leteckých spoločností pracoval práve Michal Tusk, ktorý údajne vedel o pochybnej povesti zakladateľa fondu.

Poľská prokuratúra tvrdí, že investičný fond Amber Gold nalákal približne 19.000 investorov, ktorí jeho bankrotom prišli o viac ako 850 miliónov zlotých (225 miliónov dolárov). Vyšetrovaním sa zistilo, že šlo o pyramídovú hru označovanú za jeden z najväčších ekonomicko-politických škandálov v Poľsku.