Zahraničné Spoločnosť Politika

Europoslanci vyzvali na deeskaláciu napätia v Azovskom mori

Slovenský europoslanec Eduard Kukan (TASR/AP)

BRUSEL – Poprední predstavitelia Európskeho parlamentu (EP) v pondelok vydali vyhlásenie k situácii v Azovskom mori, v ktorom žiadajú Rusko aj Ukrajinu, aby podnikli kroky k zmierneniu napätia. Informoval slovenský europoslanec Eduard Kukan (nezávislý).

Kukan, ktorý je členom Výboru EP pre zahraničné veci (AFET), uviedol, že za výzvou, pod ktorý sa podpísal aj on, stoja predseda výboru AFET, nemecký europoslanec David McAllister, šéfka Podvýboru EP pre obranu, poľská poslankyňa Anna Fotygová, predseda Delegácie pri parlamentnom asociačnom výbore EÚ-Ukrajina, poľský poslanec Dariusz Rosati, predsedníčka Parlamentného zhromaždenia Euronest, nemecká poslankyňa Rebecca Harmsová, ako aj spravodajca EP pre Ukrajinu, nemecký poslanec Michael Gahler.

Vo vyhlásení europoslancov, ktorí sú členmi viacerých politických skupín, sa uvádza, že európski zákonodarcovia sú hlboko znepokojení napätím v Azovskom mori, ktoré vyvolal incident z 25. novembra.

“Očakávame, že Rusko trvalo obnoví slobodu pohybu v Kerčskej úžine a naliehame na všetky strany, aby túto situáciu okamžite deeskalovali. Výstavba Kerčského mosta bez súhlasu Ukrajiny už aj tak predstavuje porušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny a vedie k militarizácii Azovského mora, ako aj k ďalšiemu stupňovaniu konfliktu,” uvádza sa v dokumente. Poslanci zároveň vyzvali Moskvu, aby sa začala správať “zodpovedne” a okamžite zmiernila napätie, ktoré môže byť hrozbou pre európsku bezpečnosť a stabilitu.

Odsúdili eskaláciu napätia

Politická skupina socialistov a demokratov (S&D) v samostatnom vyhlásení uviedla, že europoslanci tejto frakcie odsudzujú eskaláciu napätia v Azovskom mori. Vyzvala obe krajiny na zdržanlivosť a požiadala vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federicu Mogheriniovú, aby sa v najnovšom spore medzi Moskvou a Kyjevom ujala úlohy sprostredkovateľky.

Vedenie frakcie S&D zároveň pripomenulo, že v októbri tohto roku Európsky parlament vo svojom uznesení jasne uviedol, že výstavba Kerčského mosta na Ruskou federáciou nelegálne anektovaný Krymský polostrov sú neprijateľné a ohrozujú bezpečnosť celého región. S&D v tejto súvislosti žiada ruskú stranu, aby prepustila zadržané ukrajinské plavidlá a troch Ukrajincov, dodržiavala medzinárodné právo a zabezpečila voľnú a bezpečnú plavbu cez Kerčskú úžinu a Azovské more.

Podpredseda S&D zodpovedný za zahraničné záležitosti, rumunský poslanec Victor Boštinaru, v mene skupiny konštatoval, že aj najnovší incident v Azovskom mori potvrdzuje, že Rusko otvorene pokračuje v porušovaní medzinárodného práva a ohrozuje bezpečnosť a stabilitu Ukrajiny a širšieho regiónu. “To je neprijateľné a predstavuje ďalší útok Ruska proti suverenite, bezpečnosti a územnej celistvosti Ukrajiny”, uviedol Boštinaru.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.