Domáce

Liberáli žiadajú verejnú voľbu sudcov Ústavného súdu SR

BRATISLAVA – SaS žiada verejnú voľbu sudcov Ústavného súdu SR. Ako povedal dnes na tlačovej besede podpredseda strany Ľubomír Galko, liberáli žiadajú výber deviatich ľudí, u ktorých nie je pochýb o odbornosti a morálnej integrite.

„Žiadame voľbu bez prieťahov, aby kandidátov mohol posúdiť ešte súčasný prezident. Žiadame opozíciu, aby sa nezúčastnila na fraškách, ktoré budú mať dôsledky. Vyzývame Most-Híd, aby sa nezúčastnil na hrách, ktoré by mohli viesť k ovládnutiu ústavného súdu stranou Smer. Vyzývame ľudí, aby boli obozretní a pripravení sa občiansky angažovať,“ vyhlásil Galko s tým, že ústavný súd je najdôležitejšia právna inštitúcia v SR.

Podľa Galka hrozí katastrofický scénár, ktorým je účelové a dočasné ochromenie Ústavného súdu SR a vymenovanie koaličných kandidátov za sudcov a tiež Roberta Fica. „To by znamenalo koniec demokracie a ústavnosti. Koalícia chce ovládnuť ústavný súd. Oligarchovia chcú vybudovať nový Smer so starou politikou, ktorú ma reprezentovať nastrčená figúrka Pellegrini,“ tvrdí podpredseda SaS.

Galko upozornil, že Fico v motivačnom liste tvrdí, že sa zaoberal ľudskými právami. „Aj Hedvigy Malinovej, keď vykrikoval s Robertom Kaliňákom, že sa skutok nestal, alebo v kauze Čistý deň, ktoré označil ako babské táraniny,“ opýtal sa Galko s tým, či sa Fico zaoberal ľudskými právami vtedy, keď vraždu novinára chcel zhodiť na drogových dílerov, alebo vtedy, keď sa tváril, že je jeho právom bývať v byte daňového podvodníka. „Vláda problém ústavného súdu dlho odkladala, až sme sa ocitli v časovej tiesni,“ dodal.

Medzi kandidátmi sú aj kandidáti, ktorých je SaS pripravená podporiť. Galko však nechcel povedať, o ktorých ide, aby ich liberáli neznevýhodnili. Upozornil však, že sú tam aj kandidáti, ktorí nemajú ani odborné a ani morálne predpoklady, aby sa mohli o takúto funkciu uchádzať. „My to v rozprave rozbalíme a nenecháme na nich ani nitku suchú,“ vyhlásil.

Alojzovi Baránikovi sa okrem Fica nepáči ako kandidátka Monika Jankovská, ktorú navrhol generálny prokurátor ako jediného svojho kandidáta. Jankovská pôsobi na ministerstve spravodlivosti ako štátna tajomníčka.

Noví sudcovia sa budú voliť podľa starých pravidiel, keďže sa vládnej koalícii nepodarilo presadiť na jeseň minulého roka zmeny. Uchádzačom stačí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov Národnej rady SR, najmenej však 39. Parlament zvolí 18 kandidátov, z ktorých následne prezident Slovenskej republiky vymenuje polovicu. Novinkou bude verejné vypočutie kandidátov pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR, na ktorom sa môže zúčastniť aj prezident. Z neho bude vyhotovený aj audio či videozáznam. Deviati sudcovia, respektíve sudkyne, budú obliekať taláre najbližších 12 rokov.