Domáce Spoločnosť

Za neoprávnené používanie vojenských uniforiem budú hroziť finančné tresty

Premiér Peter Pellegrini a minister obrany Peter Gajdoš spolu s náčelníkom Generálneho štábu OS SR Danielom Zmekom na návšteve u slovenských vojakov v Afganistane. Zdroj: MO SR

BRATISLAVA- Za neoprávnené používanie vojenských uniforiem a označenia Ozbrojených síl (OS) SR majú po novom hroziť sankcie až do výšky 500 eur. Počíta s tým novela zákona o ozbrojených silách, ktorú vláda schválila na stredajšom rokovaní. Opatrením ministerstvo obrany reaguje na problém s extrémistickými polovojenskými organizáciami.

Zákaz sa má vzťahovať aj na použitie iných odevov označených štátnym znakom SR a zameniteľných s vojenskou rovnošatou. Nezákonné má byť aj zneužitie označenia OS SR v písomnom styku, názvoch domén webových stránok či na motorových vozidlách. Trestať sa má tiež použitie osobnej identifikačnej karty inou osobou ako vojakom.

“Vojenské uniformy sú určené výhradne pre príslušníkov OS SR, absolventov dobrovoľnej vojenskej prípravy, aktívnych záloh a pre vojakov mimoriadnej služby po dobu jej výkonu, pretože ide o bezpečnostné zložky štátu, a teda ich nemôže nosiť ktokoľvek,” uviedol minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Právna norma sa má vzťahovať na aktuálne zavedené rovnošaty. Opatrenie sa teda nemá dotknúť rybárov či poľovníkov, ktorí používajú odevy s neaktuálnym vzorom. Výnimku majú mať aj poberatelia výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku, účastníci boja proti fašizmu a rehabilitovaní vojaci.

Ministerstvo obrany navrhuje, aby bol zákon účinný od 1. mája tohto roka.