Zahraničné Politika

Trump na návšteve Veľkej Británie. Stretol sa s kráľovnou, navštívil aj Westminsterské opátstvo

Donald Trump sa stretol s Alžbetou II. - Zdroj: SITA/ Tolga Akmen

LONDÝN – Americký prezident Donald Trump sa v pondelok stretol s kráľovnou Alžbetou II. počas svoje trojdňovej návštevy Veľkej Británie, ktorá má za cieľ posilnenie vzťahov medzi týmito dvoma krajinami.

Trump s manželkou Melanie leteli do Buckinghamského paláca helikoptérou Marine One priamo po pristátí na londýnskom letisku Stansted. Na trávniku Buckinghamského paláca ich privítali princ Charles s manželkou Camillou, nasledovala paľba z diel a privítanie sa s kráľovnou. V paláci si spolu s kráľovnou pozreli Kráľovskú zbierku, jednu z najväčších zbierok umenia na svete.

Z Buckinghamského paláca sa americký prezident spolu s prvou dámou presunuli do Westminsterského opátstva, kde za doprovodu princa Andrewa a duchovných položili veniec k hrobu neznámeho britského vojaka. Trumpa ešte čaká čaj s princom z Walesu a vojvodkyňou z Cornwallu či štátny banket v Buckinghamskom paláci, ktorý usporiadala kráľovná. Zúčastnia sa na ňom napríklad aj vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge či prominentní Američania žijúci vo Veľkej Británii.

Zdroj: SITA/Tolga Akmen

V utorok sa Trump stretne na obchodných raňajkách s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Paláci svätého Jakuba, na ktorých sa podľa všetkého zúčastnia viacerí poprední podnikatelia. Následne sa prezident a predsedníčka vlády presunú do jej sídla na Downing Street, kde sa uskutočnia ďalšie rokovania. Trump by sa mal podľa spravodajskej stanice BBC s Mayovou rozprávať o klimatických zmenách či čínskej technologickej firme Huawei.

Zdroj: SITA/Tolga Akmen

V stredu Trump vycestuje do Portsmouthu, kde si pripomenie 75. výročie vylodenia v Normandii. Následne odletí do Shannonu v Írskej republike, kde sa stretne s tamojším premiérom Leom Varadkarom. Potom prezident odíde do svojho golfového klubu v Doonbegu. Krátko pred pristátím Trump rozvíril vlny, keď na Twitteri skritizoval londýnskeho starostu Sadiqa Khana, s ktorým sa už viackrát v minulosti dostal do potýčky.

Zdroj: SITA/Tolga Akmen

Khan sa totiž vyjadril, že by Spojené kráľovstvo nemalo pre Trumpa “prichystať slávnosť”, na čo americký prezident reagoval, že je to “chladný chudák”.Počas Trumpovej návštevy sú v Spojenom kráľovstve naplánované viaceré protesty. Tie by sa mali konať v Londýne, Manchestri, Belfaste či Birminghame.