Zahraničné

Lídri G7 nechcú Rusko vrátiť do skupiny, podľa Trumpa panujú opačné názory

Summit G7. Zdroj: SITA/Philippe Wojazer/Pool via AP

BIARRITZ – Ešte je príliš skoro na to, aby sa Rusko pridalo späť k skupine ekonomicky najrozvinutejších krajín sveta a G7 sa tak vrátila k predošlému formátu G8, zhodli sa lídri tohto zoskupenia na víkendovom summite vo francúzskom meste Biarritz.

Informoval o tom v nedeľu nemenovaný diplomatický zdroj, podľa ktorého sa na tomto stanovisku predstavitelia jednotlivých krajín G7 dohodli ešte v sobotu večer na otváracom stretnutí, píše agentúra AFP.

Lídri zúčastnených krajín však dodali, že i napriek tomu, že Rusko muselo skupinu pre okupáciu a anexiu polostrova Krym v roku 2014 opustiť, aj naďalej chcú pracovať na posilnení spolupráce s Moskvou.

Americký prezident Donald Trump k tomu uviedol, že je “možné”, že budúci rok, keď budú summit G7 hostiť Spojené štáty, prizve Rusko, aby sa opäť stalo členom skupiny ekonomicky najrozvinutejších krajín sveta.

Protichodné názory

Trump v nedeľu uviedol, že v súvislosti s návratom Ruska do skupiny ekonomicky najrozvinutejších krajín sveta existujú medzi členmi G7 rozdielne názory. Zdôraznil, že je presvedčený, že by to bolo “výhodné” a “pozitívne”, ale ostatní s ním nesúhlasia. Informovala o tom agentúra DPA.

“Niektorí ľudia so mnou súhlasia a iní nie,” povedal Trump pred novinármi na summite vo francúzskom meste Biarritz. Naznačil, že možno nakoniec nedôjde v tejto veci ku konsenzu a “nechajú to tak, ako to je”.

“Nepadlo žiadne rozhodnutie. Nehlasovali sme, ani nič iné,” povedal Trump v reakcii na informáciu nemenovaného diplomatického zdroja. Podľa neho sa predstavitelia jednotlivých krajín G7 v sobotu večer na otváracom stretnutí dohodli, že ešte je príliš skoro na to, aby sa Rusko pridalo späť do klubu, a G7 sa tak vrátila k predošlému formátu G8.

Zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, zároveň uviedol, že lídri G7 poverili francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby kontaktoval Irán v súvislosti s narastajúcim napätím okolo jeho jadrového programu. Macron má podľa jeho slov Teheránu tlmočiť posolstvo, aby sa vyvaroval eskalácie napätia v regióne. Ako pripomenula AFP, Macron sa v piatok v Paríži stretol s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom a telefonoval aj s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.