Zahraničné Spoločnosť Politika

Turecko pohrozilo, že pošle zajatých členov IS do krajín ich pôvod

Zdroj: TASR/AP

ISTANBUL – Turecký minister vnútra Süleyman Soylu kritizoval v sobotu viaceré európske štáty za to, že sa zriekli svojich občanov, ktorí bojovali v radoch extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) a v súčasnosti sa nachádzajú v tureckom zajatí. Soylu tiež pohrozil, že Turecko zajatých bojovníkov IS prepustí z väzby a pošle do ich domovských krajín, informovala agentúra DPA.

“Nie sme hotel pre niečích členov Dáišu (arabský akronym Islamského štátu),” povedal Soylu v Ankare. Niektoré štáty ako Británia a Holandsko podľa neho siahli po jednoduchom riešení, keď z členov Islamského štátu urobili “ľudí bez štátnej príslušnosti”. Soylu nekonkretizoval, koľko bojovníkov IS padlo do tureckého zajatia od 9. októbra, keď Ankara spustila vojenskú operáciu na severovýchode Sýrie.

“Povedzme, že ho (bojovníka IS) budem nejaký čas držať vo väzení. Potom ho z toho väzenia prepustia. To mám dať vášmu teroristovi občianstvo?” opýtal sa Soylu a dodal, že Turecko teroristov pošle “späť do ich domovských krajín”.

Krajiny EÚ občanov odmietli

V tureckom zajatí sa v súčasnosti nachádzajú britskí a holandskí občania, ako aj občania ďalších európskych štátov, ktorí boli členmi IS. Viaceré európske krajiny odmietli repatriáciu svojich občanov bojujúcich v radoch IS, ktorých na severe Sýrie zadržiavajú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF).

SDF, ktoré v Sýrii bojovali po boku Američanov proti Islamskému štátu a podľa odhadov zadržiavajú približne 10.000 militantov, sa ocitli pod veľkým tlakom po tom, čo sa zo severovýchodu Sýrie stiahli americké jednotky a Turecko tam spustilo ofenzívu. Viaceré krajiny sa obávajú, že to spôsobí chaos, ktorý IS umožní, aby preskupil svoje sily.