Zahraničné Politika Top

Víťazom prezidentských volieb v USA je Joe Biden

Joe Biden. Zdroj: TASR / AP

WASHINGTON – (Redakcia / TASR) Trump v Bielom dome končí. Novým prezidentom Spojených štátov amerických bude demokrat Joe Biden. Napriek tomu, že oficiálne výsledky ešte nie sú dostupné, Bidena za víťaza označili viaceré významné médiá ako americká CNN, britská BBC či agentúra AFP. 

 

Náš online je na konci. Ďakujeme, že ste priebeh volieb v USA sledovali spolu s nami. O všetkom podstatnom vás budeme informovať aj naďalej. 

19:39 Joe Biden zvíťazil v amerických prezidentských voľbách aj v štáte Nevada. Pribudli mu tak ďalšie hlasy voliteľov a posilnil sa jeho náskok pred republikánom Donaldom Trumpom

19:36 Dvojici Biden – Harrisová zablahoželal aj bývalý demokratický prezident USA Barack Obama.

18:42 Víťaz amerických prezidentských volieb Joe Biden v sobotu po správe o svojom zvolení do Bieleho domu na Twitteri napísal, že bude prezidentom všetkých Američanov a pokladá za poctu, že si ho zvolili. “Som poctený, že ste si ma vybrali, aby som viedol našu úžasnú krajinu,” uviedol v tvíte. “Práca, ktorá je pred nami, bude ťažká, ale sľubujem vám toto: budem prezidentom všetkých Američanov – či ste za mňa hlasovali alebo nie. Nesklamem vieru, ktorú ste do mňa vložili,” napísal na Twitteri.

18:39 Demokratická predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v sobotu povedala, že víťazstvo Joea Bidena v amerických prezidentských voľbách je “mandát k činom”. Informovala o tom agentúra AP.

18:37 Novozvolená viceprezidentka USA Kamala Harrisová sa v sobotu vyjadrila, že podstatou tohtoročných prezidentských volieb bola najmä “duša Ameriky a naša vôľa bojovať za ňu”. Napísala to v sobotu na sociálnej sieti Twitter len krátko po tom, čo médiá oznámili zvolenie Joea Bidena za nového prezidenta USA. “V týchto voľbách ide o omnoho viac ako o Joea (Bidena) alebo mňa. Máme pred sebou veľa práce,” napísala tiež na Twitteri. Harrisová je prvou ženou-viceprezidentkou, ako aj prvou Afroameričankou a zároveň prvou Američankou ázijského pôvodu na poste viceprezidenta USA.

18:30 Donald Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách a vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili, informovala v sobotu agentúra DPA. Trump takisto vyhlásil, že podnikne ďalšie právne kroky. Trump vo vyhlásení uviedol, že jeho volebný tím od pondelka začne na súde trestné konanie s cieľom zaručiť, že volebné zákony sú dodržiavané a do prezidentského kresla zasadne právoplatný víťaz.

17:40 Podľa CNN Biden vyhral v Pensylvánií, ktorá bola jedným z kľúčových štátov a v hre mala až 20 voliteľov. Výhrou v tomto štáte mal Biden prekročiť magickú hranicu 270 voliteľov potrebných na výhru vo voľbách. Biden ich má mať podľa CNN aktuálne 273. Rovnaký počet voliteľov má Biden aj podľa britskej BBC.

17:31 Donald Trump odišiel v sobotu z Bieleho domu prvýkrát od volebného utorka a smeroval do svojho golfového klubu v Sterlingu v štáte Virgínia, pri americkom hlavnom meste Washington D.C. Spočítavanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách sa totiž naťahuje a v rozhodujúcich štátoch vedie Trumpov demokratický súper Joe Biden, pripomenula situáciu tlačová agentúra AFP.

14:53 Polícia v americkom meste Filadelfia v noci na piatok zatkla dvojicu mužov neďaleko budovy, v ktorej úrady sčítavajú volebné hlasy, informovala v sobotu na svojej webovej stránke stanica CNN. Muži sa údajne snažili do mesta doručiť “nákladné auto plné falošných hlasovacích lístkov”. Mužov zatkli na základe podozrení, že pri sebe majú strelné zbrane. Zadržali ich vo Filadelfii v americkom štáte Pennsylvánia pred budovou Convention Center. To je jedno z miest, na ktorých prebieha sčítavanie hlasov z utorkových prezidentských volieb. Textové správy potvrdili, že muži sa zaujímali o proces sčítavania hlasov, uvádza CNN s odvolaním sa na stanicu KYW-TV. Muži mali podľa polície pri sebe strelné zbrane a muníciu. Federálny prokurátor uviedol, že v ich aute značky Hummer úrady našli nálepky a čiapku s logom hnutia konšpiračných teórií QAnon. Muži boli obvinení z držania strelnej zbrane bez povolenia a nosenia zbrane na verejnosti. Vyšetrovanie prípadu pokračuje.

14:45 Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell opätovne prisľúbil “pokojné odovzdanie moci” v prípade, že sa prezidentom USA stane demokrat Joe Biden. Informovala o tom v sobotu britská stanica BBC. “Pokojné odovzdanie moci prebieha od roku 1792, každé štyri roky začíname s novým vedením,” povedal McConnell reportérom v štáte Kentucky, ktorý zastupuje vo federálnom Senáte.

12:21 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden zvýšil počas pokračujúceho sčítania hlasov svoj náskok v štáte Georgia, informovala v sobotu televízia CNN. Biden vedie aj v ďalších kľúčových štátoch Pensylvánia, Arizona a Nevada, pričom úradujúci republikánsky šéf Bieleho domu Donald Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne. Biden si dosiaľ zaistil celkovo 253 hlasov voliteľov, zatiaľ čo Trump ich má podľa CNN zatiaľ 213 a podľa stanice BBC 214. Na zvolenie je potrebných najmenej 270 hlasov voliteľov, bývalého demokratického viceprezidenta tak od víťazstva naďalej delí len 17 voliteľských hlasov.

 

Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden a kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová prichádzajú pred prejavom 6. novembra 2020 vo Wilmingtone. Zdroj: TASR / AP

8:30 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden vedie po utorňajších voľbách nad republikánom šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom o viac ako štyri milióny hlasov z približne 145 miliónov odovzdaných, informovala v sobotu spravodajská stanica BBC. Biden si dosiaľ zaistil celkovo 253 hlasov voliteľov, zatiaľ čo Trump 214, uvádza BBC. Podľa CNN je pomer 253 ku 213.

8:06 Šéf kancelárie Bieleho domu Mark Meadows mal pozitívny test na koronavírus, informovala v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov vládnej administratívy. Podľa AP Meadows cestoval s Trumpom v predvečer utorňajších prezidentských volieb a naposledy sa objavil na verejnosti v stredu, a to bez ochrannej masky.

7:33 Demokratický kandidát vystúpil s prejavom v meste Wilmington v štáte Delaware. Prítomná bola aj kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová. “Vyhráme tento zápas. Stačí sa pozrieť na to, čo sa stalo od včera. Pred dvadsiatimi štyrmi hodinami sme boli pozadu v Georgii, teraz sme vpredu a v tomto štáte vyhráme. Pred dvadsiatimi štyrmi hodinami sme boli pozadu v Pensylvánii a teraz sa chystáme v Pensylvánii zvíťaziť… Vyhrávame v Arizone, vyhrávame v Nevade – a v skutočnosti sa náš náskok v Nevade zdvojnásobil. Sme na ceste získať viac ako 300 hlasov voliteľov… Tento zápas vyhráme s jasnou väčšinou, s národom za nami,” vyhlásil Biden.

7:00 Americký federálny sudca v súvislosti s prezidentskými voľbami zamietol žiadosť republikánskych predstaviteľov o zastavenie sčítavania korešpondenčných volebných lístkov v okrese Clark v štáte Nevada. Informovala o tom v sobotu spravodajská stanica CNN.  Najvyšší súd Spojených štátov tiež zamietol žiadosť republikánov v Pensylvánii o okamžité zastavenie spočítavania hlasov, ktoré boli v tomto štáte doručené poštou po dni prezidentských volieb, teda po 3. novembri.

23:18 Republikánska strana v Pensylvánii požiadala v piatok Najvyšší súd Spojených štátov o vydanie príkazu na nepočítanie tých hlasov, ktoré boli v tomto štáte doručené poštou po dni prezidentských volieb, teda po 3. novembri. Informovala o tom televízna stanica CNN.

21:46 Zdroje blízke Bielemu domu tvrdia, že niektorí predstavitelia administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa a členovia jeho kampane sa od neho začínajú v tichosti odvracať. Ako totiž naznačujú doteraz sčítané hlasy v štátoch Pensylvánia a Georgia, Trump k víťazstvu nesmeruje, informuje stanica CNN.

17:34 Americký štát Georgia opäť zráta všetky hlasy odovzdané v prezidentských voľbách USA. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štátneho tajomníka tohto štátu, podľa ktorého sú výsledky volieb v Georgii príliš tesné. “Keďže je rozdiel takýto tesný, dôjde k prepočítaniu hlasov v Georgii,” uviedol štátny tajomník Brad Raffensperger, ktorý v štáte dohliada na priebeh volieb. Prepočet sa týka aj volieb do amerického Kongresu. Georgia je jediný štát USA, ktorý si tento rok volil aj oboch svojich zástupcov v Senáte.

15:36 Joe Biden prevzal v piatok vedenie v kľúčovom štáte Pensylvánia a naďalej vedie v Nevade, Arizone a Georgii. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump má náskok už len v štátoch Severná Karolína a Aljaška, informuje televízia CNN.

14:23 Viacerí poprední predstavitelia Republikánskej strany obhajujú nepodložené tvrdenia úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa v súvislosti s volebným podvodom a zmanipulovanými voľbami, informovala v piatok na svojej webovej stránke stanica CNN. Podporu prezidentovi okrem iných vyjadril i predseda justičného výboru Senátu Lindsey Graham. Líder republikánov v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy vo štvrtok potvrdil prezidentove tvrdenia a Američanov vyzval, aby dávali pozor. “Nezostávajte v tejto súvislosti ticho,” povedal. “Nesmieme dovoliť, aby sa toto dialo pred našimi očami,” dodal. Časť republikánskych zákonodarcov a senátorov na Trumpove vyjadrenia reagovala kriticky, pripomína CNN, pričom viacerí zo zákonodarcov uviedli, že v prípade volebných podvodov by mali byť predložené dôkazy.

 

Volebná pracovníčka počas prepočítavania hlasov odovzdaných počas prezidentských volieb USA v Las Vegas, v americkom štáte Nevada. Zdroj: TASR / AP

14:20 Biden vedie v kľúčových štátoch Nevada, Arizona i Georgia, v ktorej v piatok prevzal vedenie, čím si zvýšil svoje šance v súboji o Biely dom. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne a Pensylvánii, kde zostáva spočítať päť percent volebných lístkov, informovala televízia CNN.

12:59 Prepočítanie volebných hlasov v USA závisí od pravidiel v konkrétnych štátoch. Požiadať oň môže porazený kandidát, politická strana alebo voliči na základe petície. Niektoré štáty takúto možnosť vôbec nepovoľujú. Porazený kandidát sa v nich môže odvolať na súd. V prípade tohtoročných amerických prezidentských volieb sa všetky prepočítania hlasov musia skončiť do 8. decembra, pričom 14. decembra sa formálne zíde Zbor voliteľov, ktorý zvolí prezidenta a viceprezidenta na ďalšie funkčné obdobie. Uvádza to na svojej webovej stránke mimovládna organizácia Národná konferencia štátnych zákonodarných zborov (NCSL).

11:04 Joe Biden prevzal v piatok vedenie v kľúčovom štáte Georgia a naďalej vedie v Nevade a Arizone. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne a Pensylváni, informovala televízia CNN.

6:57 V Pensylvánii zostáva podľa televízie Sky News spočítať približne 180 000 hlasov, z toho 72 000 vo Filadelfii, kde má výraznú prevahu demokratický kandidát. Podľa agentúry AP má Biden po víťazstve v Michigane, Wisconsine a Arizone už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270. Televízia CNN však informuje, že sčítavanie hlasov v Arizone ešte nie je ukončené. Podľa tejto televízie má Biden 253 voliteľských hlasov, zatiaľ čo úradujúci republikánsky prezident Donald Trump získal 213 voliteľov.

6:54 V Pensylvánii, kde sa bojuje o 20 hlasov voliteľov a spočítané hlasy sa pohybujú na úrovni 95 percent, sa Trumpov náskok opäť znížil. Rozdiel medzi kandidátmi je približne 0,3 percenta. Ak Biden vyhrá v Pensylvánii, ktorá predstavuje 20 hlasov voliteľov, podľa CNN už bude mať dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

6:53 Biden zatiaľ naďalej vedie o menej ako jeden percentuálny bod v Nevade (6 voliteľov), kde doteraz spočítali 89 percent hlasov. Podobné percento hlasov je spočítané aj v Arizone, kde demokratický kandidát vedie o 1,6 percentuálnych bodov so ziskom vyše 50 percent hlasov, zatiaľ čo Trump má 48,5 percenta. V Georgii (16 voliteľov), kde ešte donedávna tesne viedol Trump, majú v súčasnosti obaja kandidáti 49,4 percenta hlasov. Doteraz je tam spočítaných 99 percent hlasov. V Severnej Karolíne(15 voliteľov), kde je spočítaných 95 percent hlasov, Trumpov náskok predstavuje 1,4 percenta.

6:48 Biden podľa piatkových čiastkových výsledkov vedie v kľúčových štátoch Nevada a Arizona. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne a Pensylvánii. V štáte Georgia je však súboj medzi oboma kandidátmi veľmi tesný, pričom Trump vedie len o približne 1800 hlasov, čo predstavuje menej ako 0,1 percenta, informovala televízia CNN.

6:44 Kampaň demokratického kandidáta Joea Bidena označila Trupovo tvrdenia za “zúfalé a ničím nepodložené”. Obvinenia úradujúceho prezidenta sú podľa nej navyše jasným znakom toho, “že prehráva”. Krátko po Trumpovej tlačovej konferencii zverejnil na Twitteri príspevok aj samotný Biden. Informovala o tom v piatok televízia Sky News. “Našu demokraciu nám nikto nezoberie. Ani teraz, ani nikdy. Amerika si prešla príliš veľkým množstvom prekážok, vybojovala príliš veľa bitiek a vydržala príliš veľa na to, aby niečo také umožnila,” napísal na Twitteri Biden.

6:30 Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome v noci na piatok vyhlásil, že ak sa berú do úvahy iba “legálne odovzdané hlasy”, tak v prezidentských voľbách “poľahky” zvíťazil. Opätovne obvinil Demokratickú stranu, že sa snaží o volebný podvod v prospech svojho kandidáta Joea Bidena. Z manipulácií taktiež obvinil médiá, korporácie, veľké technologické spoločnosti a tiež prieskumné agentúry. “Nekonala sa žiadna modrá vlna, ktorú predpovedali prieskumy. Naopak, prišla veľká červená vlna,” vyhlásil Trump. Červená je farbou republikánov, modrá farbou demokratov. Trump poukázal na výrazné rozdiely vo volebných výsledkoch oproti prieskumom napríklad v štátoch Florida, Indiana či Ohio, v ktorých zvíťazil napriek tomu, že prieskumy predpovedali jasné víťazstvo Bidena. “Prieskumy boli falošné s cieľom odradiť republikánskych voličov,” poznamenal.

23:02 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden podľa vlastných slov nemá pochybnosti o svojom víťazstve v prezidentských voľbách. Vyhlásil to počas krátkeho tlačového brífingu vo Wilmingtone v štáte Delaware.

22:10 Žalobu Trumpovej kampane zamietol aj súd v štáte Michigan. Sudkyňa Cynthia Stephensová poznamenala, že žaloba bola podaná v stredu poobede tamojšieho času; teda len niekoľko hodín pred skončením sčítania všetkých hlasov v Michigane. V rozhodnutí o zamietnutí žaloby uviedla, že Trumpov tím v tejto kauze obžaloval nesprávnu osobu – štátnu tajomníčku Michiganu Jocelyn Bensonovú. Napriek tomu, že práve Bensonová je zodpovedná za priebeh volieb v Michigane, nemá kontrolu nad sčítavaním hlasov v jednotlivých volebných staniciach.

21:19 Sudca v americkom štáte Georgia zamietol vo štvrtok žalobu Republikánskej strany a kampane úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa, ktorí žiadali, aby zabezpečil, že jeden z okresov bude dodržiavať zákon týkajúci sa spracovania hlasovacích lístkov odovzdaných pred riadnym termínom volieb hlasov. Informovala o tom agentúra AP. Sudca James Bass z okresu Chatham tak rozhodol po zhruba hodinovom pojednávaní, bližšie ho však nezdôvodnil. Žaloba sa týkala 53 hlasovacích lístkov, ktoré podľa volebných pozorovateľov neboli v pôvodnej várke.

21:05 V meste Filadelfia v americkom štáte Pensylvánia sa vo štvrtok po krátkom prerušení opäť pokračuje v sčítavaní hlasov odovzdaných poštou v prezidentských voľbách. Informovala o tom televízia Sky News.

19:17 Trumpov tím podnikol už v stredu právne kroky v štátoch Georgia, Pennsylvánia a Michigan požadujúc zastavenie prijímania neskoro prichádzajúcich korešpondenčných volebných lístkov i zastavenie procesu sčítavania hlasov. Tvrdil pritom, že tamojšie úrady bránia republikánskym pozorovateľom v prístupe na miesta sčítavania. V štáte Winsconsin požiadal o prepočítanie hlasov. Trump zároveň už v stredu ráno spochybnil legitimitu voličských hlasov zaslaných poštou a pohrozil tiež, že nebude akceptovať výsledky volieb a obráti sa na najvyšší súd.

 

Členka Trumpovej kampane Pam Bondiová (uprostred) hovorí o nariadení súdu, ktoré im umožňuje dohliadať na proces sčítavania hlasov v štáte Pensylvánia. Zdroj: TASR / AP

19:15 Kampaň prezidenta Donalda Trumpa ohlásila na štvrtkovej tlačovej konferencii v meste Las Vegas v Nevade, že v tomto štáte podáva žalobu s cieľom zastaviť sčítavanie volebných hlasov. Informovala o tom stanica Sky News. Trumpova kampaň tvrdí, že hlasovacie lístky boli nájdené v odpadkových košoch, ľudia dostávali domov 18 hlasovacích lístkov a údajne na nich neboli podpisy. Už v stredu Trumpov právnik Rudy Giuliani povedal, že falošné hlasy mohli prísť od mŕtvych ľudí či od osôb, ktoré nežijú v Nevade. Kampaň úradujúceho prezidenta ďalej uviedla, že nelegálne hlasy sa započítavajú v prevažne demokratickom nevadskom okrese Clark, ktorý by mohol Bidenovi dopomôcť k víťazstvu. Trumpov tím však v tejto súvislosti neprišiel so žiadnymi dôkazmi, prečo by tam odovzdané hlasy mali byť nelegálne.

19:08 Víťazstvo v prezidentských voľbách je na dosah. Uviedla to vo štvrtok podľa televízie Sky News manažérka kampane Joea Bidena Jen O’Malleyová Dillonová. Biden vedie o 8000 hlasov v štáte Nevada V Pensylvánii je podľa nej potrebné ešte zrátať viac ako 600 000 hlasov, Biden sa tam doťahuje na úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa. Bidenova kampaň verí, že väčšina zostávajúcich hlasov pripadne práve demokratickému kandidátovi.

18:50 Trump oznámil, že jeho tím z dôvodu páchania volebných podvodov podnikne právne kroky vo všetkých štátoch, ktoré najnovšie, v poslednom vývoji sčítavania hlasov, získal jeho súper Joe Biden. Trump o tom informoval vo štvrtok na Twitteri v príspevku, ktorý následne táto sociálna sieť skryla tak, že jeho obsah označila za zavádzajúci.

18:44 Súboj o prezidentské kreslo medzi úradujúcim šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom a jeho vyzývateľom Joeom Bidenom je vo viacerých amerických štátoch taký tesný, že by mohlo dôjsť aj k prepočítavaniu hlasov. Vo štvrtok o tom informovali britská spravodajská stanica BBC.

18:30 Sčítavanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách bolo vo štvrtok dočasne zastavené v meste Filadelfia v americkom štáte Pensylvánia. Informovala o tom televízia NBC News. Demokrati sa totiž obrátili na Najvyšší súd v snahe zvrátiť rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý republikánskym “pozorovateľom” umožnilo vstup do budovy, kde sa sčítavajú hlasy. Zrátavanie hlasov je streamované naživo a demokrati žiadajú, aby osoby dohliadajúce na tento proces boli vonku, nie priamo v budove. Trumpova kampaň na tlačovej konferencii vo Filadelfii krátko predtým oznámila, že má súdny príkaz umožňujúci jej dohliadať na proces sčítavania hlasov v štáte Pensylvánia, považovanom za kľúčový.

14:24 Joe Biden podľa štvrtkových čiastkových výsledkov vedie v kľúčových štátoch Nevada a Arizona. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump si drží náskok vo zvyšných troch – Georgii, Severnej Karolíne a Pensylvánii, informovala televízia CNN.

 

Zdroj: TASR / AP

11:54 Hoci vo voľbách do Snemovne reprezentantov, ktoré sa uskutočnili súčasne s prezidentskými voľbami v Spojených štátoch, podľa televíznej stanice CNN naďalej vedú demokrati, celkový výsledok môže byť pre stranu sklamaním, keďže sa jej väčšina môže zoslabiť. Podľa predbežných výsledkov demokrati voči republikánom zatiaľ vedú o 11 kresiel. Súboj o Senát, kde mali doposiaľ väčšinu republikáni, je zatiaľ vyrovnaný.

11:52 Spojené štáty americké stále nepoznajú svojho nového prezidenta. Sčítavanie odovzdaných hlasov v amerických prezidentských voľbách pokračuje v niektorých kľúčových štátoch. Hoci v noci na štvrtok nedošlo k výrazným zmenám, situácia sa zatiaľ vyvíja v prospech demokratického kandidáta Joea Bidena, ktorý zvíťazil v kľúčových štátoch Michigan a Wisconsin. Republikáni naďalej dúfajú v zisk v Pensylvánii, Georgii a Arizone. Výsledky zatiaľ nie sú známe ani na Aljaške, v Nevade a v Severnej Karolíne.

10:55 V štáte Michigan, ktorý je dôležitým z hľadiska hlasov voličov, požadovali demonštranti pochodujúci centrom mesta Detroit úplné sčítanie týchto hlasov a “pokojné odovzdanie moci”. Podobných okolo 100 akcií je naplánovaných po celých USA od stredy až do soboty 7. novembra, uviedol Reuters.

10:45 Demonštrácie sa okrem Portlandu konali aj v New Yorku. Miestna polícia tiež informovala, že na protestoch, ktoré sa rozšírili v meste po voľbách v stredu neskoro večer, zatkla približne 50 osôb. Demonštrácie prebehli v stredu večer aj v niekoľkých ďalších mestách USA, pričom aktivisti požadujúci prepočítanie odovzdaných voličských hlasov naďalej organizovali zhromaždenia napríklad v Atlante, Detroite, New Yorku a Oaklande.

10:40 Polícia v meste Portland v americkom štáte Oregon zatkla po demonštráciách v stredu neskoro večer výtržníkov a zhabala petardy, kladivá a pušku. Guvernérka Oregonu Kate Brownová povolala aj štátnu Národnú gardu, aby zasiahla proti “rozsiahlemu násiliu”, ktoré nasledovalo po hlasovaní v amerických prezidentských voľbách. Vo štvrtok ráno o tom informovala tlačová agentúra Reuters. Polícia v Portlande oznámila, že v centre mesta došlo k výtržnostiam a nepokojom a na demonštráciách zatkla desať ľudí. Portland sa po májovej násilnej smrti Afroameričana Georgea Floyda pri zatýkaní policajtmi stal epicentrom hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží).

6:56 Biden v stredu prisľúbil, že krajina sa opätovne pripojí k parížskej klimatickej dohode hneď v prvý deň jeho mandátu v Bielom dome. Biden to vyhlásil iba niekoľko hodín po tom, ako vstúpil do platnosti odchod USA od tohto medzinárodného environmentálneho dokumentu, informovala tlačová agentúra AFP. Odstúpenie od parížskej klimatickej dohody nariadil úradujúci republikánsky prezident Donald Trump a Bidenov rival v prebiehajúcich voľbách novej hlavy štátu.

5:45 Zástupcovia Trumpovho volebného štábu požiadali súd o zastavenie sčítavania hlasov v Michigane. Michigan je kľúčovým štátom so 16 voliteľskými hlasmi. Podľa televízie CNN má Biden po víťazstve v tomto štáte amerického stredozápadu už 253 voliteľských hlasov, podľa niektorých iných médií až 264. Na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

05:44 Úradujúci americký prezident Donald Trump sa v noci na štvrtok vyhlásil za víťaza volieb v štáte Michigan napriek tomu, že podľa odhadov amerických médií tam v skutočnosti zvíťazil jeho demokratický vyzývateľ Joe Biden. “Za účelom voliteľského hlasovania sme sa vyhlásili za víťazov v štáte Pensylvánia (ktorá nepovoľuje právnych pozorovateľov), v štáte Georgia a v štáte Severná Karolína, pričom vo všetkých má Trump veľký náskok. Okrem toho týmto vyhlasujeme víťazstvo v štáte Michigan v prípade, že sa tu podľa široko dostupných informácií naozaj objavilo obrovské množstvo potajomky prihodených hlasovacích lístkov,” píše sa na Trumpovom účte na sociálnej sieti Twitter. Tá však príspevok označila za “sporný” s tým, že “môže obsahovať zavádzajúce informácie”.

22:44 Biden zvíťazil v štáte Michigan. Ide o ďalší štát, ktorý v predchádzajúcich voľbách v roku 2016 pripadol jeho súperovi, republikánskemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP.

 

Stúpenkyňa amerického prezidenta Donalda Trumpa sleduje v televízii prejav demokratického kandidáta na prezidenta USA a bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena. Zdroj: TASR / AP

22:30 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden vystúpil v stredu s prejavom, v ktorom zatiaľ nevyhlásil svoje volebné víťazstvo, avšak podľa vlastných slov verí, že po skončení počítania hlasov sa stane prezidentom.  “Sme na najlepšej ceste získať viac než 70 miliónov hlasov,” povedal Biden a zdôraznil, že pôjde o celkovo najvyšší počet získaných hlasov v histórii amerických prezidentských volieb. Jeho prejav sa už niesol v duchu istoty víťazstva vo voľbách v tandeme s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou. Prisľúbil, že po voľbách pôjde tvrdá rétorika nabok. “Musíme sa začať znovu počúvať, navzájom rešpektovať a zjednotiť,” vyhlásil Biden, pričom priznal, že to nebude ľahké vzhľadom na vyostrenosť politických postojov v spoločnosti. “Kampaň som viedol ako demokrat, ale vládnuť budem ako prezident Spojených štátov,” uviedol. Zároveň zdôraznil potrebu spočítania všetkých odovzdaných hlasov vrátane tých, ktoré voliči zaslali

22:29 Volebný štáb prezidenta USA Donalda Trumpa žiada súd v štáte Pensylvánia, aby tam pozastavil sčítanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách. Predtým sa Trumpov tím domáhal rovnakého verdiktu aj na príslušnom súde v štáte Michigan. Trumpov tím podľa agentúry AP obvinil predstaviteľov volebných úradov, že pozorovateľom delegovaným Republikánskou stranou zakázali, aby sa k osobám, ktoré sčítajú odovzdané hlasy, priblížili na vzdialenosť menšiu ako 25 stôp (7,6 metra).

22:18 Joe Biden získal najviac hlasov v dejinách amerických prezidentských volieb. Prekonal tak predchádzajúci rekord Baracka Obamu z roku 2008, pričom milióny hlasov stále nie sú spočítané. Vyplýva to z údajov americkej Federálnej volebnej komisie (FEC) a predbežných výsledkov zverejnených televíznou stanicou CNN. Podľa CNN Biden doteraz získal 69 866 990 hlasov. V roku 2008 Baracka Obamu volilo 69 498 516 ľudí.

21:38 Podľa CNN má aktuálne Biden 237 voliteľov, Trump 213. Na víťazstvo je potrebných 270.

21:33 Raper Kanye West získal približne 60 000 hlasov z 12 amerických štátov, v ktorých sa mu podarilo splniť všetky právne náležitosti a stať sa kandidátom volieb. Informovala o tom agentúra AFP.

21:16 Volebný štáb prezidenta USA Donalda Trumpa požiadal súd štátu Michigan, aby pozastavil sčítanie hlasov, kým pozorovatelia Republikánskej strany nebudú mať zaručený prístup na miesta, kde sa odohráva táto fáza volieb.

20:50 Joe Biden zvíťazil podľa CNN a agentúry AP v štáte Wisconsin. Podľa CNN dostal Biden 49,4 percenta hlasov, jeho republikánsky súper a úradujúci prezident Donald Trump získal 48,8 percenta hlasov. Wisconsin disponuje desiatimi voliteľmi.

19:46 Demokratický kandidát Joe Biden prevzal tesné vedenie v kľúčových štátoch Michigan a Wisconsin, zatiaľ čo úradujúci prezident Donald Trump si drží náskok v zvyšných troch kľúčových štátoch – Pensylvánii, Severnej Karolíne a Georgii, informuje agentúra DPA.

 

Členovia volebného okrsku sčítavajú hlasy poslané poštou počas amerických prezidentských volieb v meste West Chester v americkom štáte Pensylvánia. Zdroj: TASR / AP

18:49 Sociálna sieť Twitter označila v stredu za zavádzajúci príspevok, ktorý na svojom konte zverejnil americký prezident Donald Trump a v ktorom sa vyjadril k nezrovnalostiam pri hlasovaní v prezidentských voľbách.  Trump v predmetnom tvíte obvinil Demokratickú stranu svojho rivala Joea Bidena z toho, že sa mu snaží “ukradnúť” prezidentské voľby, ktorých výsledok je pritom stále neistý. Twitter k tomuto Trumpovho príspevku pripojil upozornenie, že časť alebo celý obsah tohto tvítu je sporný a zrejme aj zavádzajúci. Obsah tohto tvítu sa už na osobnom účte republikánskeho miliardára nedá vidieť priamo – zobrazí sa až po zámernom kliknutí na zmienené upozornenie, ktoré ho prekrýva. Trump v ňom píše: “Vedieme a o dosť, ale snažia sa nám voľby ukradnúť. Nikdy im to nedovolíme. Hlasy sa nemôžu odovzdávať po zavretí volebných miestností.” Podobne Twitter neskôr označil aj ďalšie dva Trumpove príspevky týkajúce sa volieb.

18:40 Americká polícia zadržala v noci na stredu niekoľko desiatok ľudí, ktorí sa po skončení hlasovania v prezidentských voľbách zapojili do pouličných protestov. Protestné akcie sprevádzané násilnosťami zaznamenali vo viacerých mestách USA.

17:11 Voliči v americkom štáte Louisiana podporili v utorňajšom referende drvivou väčšinou hlasov dodatok, podľa ktorého nebudú môcť tamojšie súdy v budúcnosti vyhlásiť sprísnenie interrupcií za protiústavné. V štáte Colorado zase odmietlo v referende 59 percent voličov návrh, ktorý by zakázal podstúpiť interrupciu od počiatku 22. týždňa tehotenstva. Obe referendá, o ktorých výsledkoch informovala spravodajská televízia CNN, sa v zmienených štátoch konali popri utorňajších prezidentských voľbách.

16:18 Možnosť odovzdať svoj hlas v prezidentských voľbách v USA využil zrejme rekordne vysoký počet voličov. Očakáva sa, že účasť určite prekročí hranicu 62 percent a bude tak najvyššia od 60. rokov 20. storočia. Ak sa odhady potvrdia, pôjde o najvyššiu účasť od volebného duelu Johna Fitzgeralda Kennedyho a Richarda Nixona v roku 1960, ktorý vtedy podľa The American Presidency Project zmobilizoval 62,8 percenta voličov.

 

Zdroj: TASR / AP

15:50 Slovinský konzervatívny premiér Janez Janša zablahoželal v stredu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi k znovuzvoleniu napriek tomu, že Trump ani jeho vyzývateľ Joe Biden ešte neboli vyhlásení za jasného víťaza prezidentských volieb a zatiaľ neboli sčítané všetky odovzdané hlasy, uviedla agentúra AFP. Janšu za predčasnú gratuláciu okamžite kritizovali viacerí predstavitelia Európskeho parlamentu (EP), uviedol portál euronews.com.

13:40 Sarah McBrideová, popredná obhajkyňa komunity LGBTQI, poľahky získala senátorský mandát vo voľbách v štáte Delaware, uviedla americká televízna stanica NBC.  McBrideová sa tak stane prvou a zároveň jedinou štátnou senátorkou v USA a najvyššou transrodovou štátnou predstaviteľkou. “Dúfam, že táto noc ukáže členom komunity LGBTI, že v našej demokracii je dosť miesta aj pre nich,” uviedla na sociálnej sieti Twitter 30-ročná McBrideová.

12:18 Podľa čiastkových výsledkov utorňajších amerických prezidentských volieb vedie republikán Donald Trump v 23 štátoch a demokratický kandidát Joe Biden v 20, informovala v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na odhady amerických médií. Podľa nich Trump zvíťazil aj v štátoch ako Florida, Texas, Indiana, Kentucky, Missouri a Ohio, kde vyhral aj v roku 2016. Biden zvíťazil vo svojom domovskom štáte Delaware, ako aj v Kalifornii, New Yorku či metropole USA – Washingtone. Bývalý viceprezident zvíťazil aj v dôležitom štáte Arizona, kde Trump vyhral v roku 2016. Výsledky zatiaľ nie sú známe v kľúčových štátoch Georgia, Michigan, Pensylvánia a Wisconsin. Ďalšími “nerozhodnutými” sú Aljaška, Nevada a Severná Karolína.

11:57 Voliči v americkom štáte Mississippi v utorok podporili zmenu vlajky tohto štátu, informovala v stredu na svojej webovej stránke stanica CNN. Štát Mississippi na pozadí protestov hnutia Black Lives Matter prestal používať svoju vlajku obsahujúcu konfederačný bojový emblém, ktorý je všeobecne považovaný za rasistický. Na novej vlajke je kvet magnólie, fráza In God We Trust a 20 hviezd. Mississippi bolo k USA pripojené ako 20. štát v roku 1817. Kvet magnólie je jedným zo symbolov tohto štátu ležiaceho na juhu USA. Zákonodarcovia štátu Mississippi musia na svojom najbližšom zasadnutí v roku 2021 prijatie novej vlajky oficiálne potvrdiť. Podporovatelia zmeny vlajky tvrdili, že symbol konfederácie pripomína americkú občiansku vojnu (1861-65), v ktorej sa bojovalo i za udržanie otrokárstva.

10:52 Počas prezidentských volieb v Spojených štátoch voliči v utorok súčasne rozhodovali o zástupcoch v Snemovni reprezentantov, kde podľa agentúry AP pravdepodobne dosiahnu väčšinu demokrati, ktorí v súboji s republikánmi momentálne vedú v pomere 180 ku 174.

10:29 Viacerí vysoko postavení predstavitelia Republikánskej strany a konzervatívni politickí komentátori sú znepokojení z vyjadrenia, v rámci ktorého sa americký prezident Donald Trump v stredu vyhlásil za víťaza prezidentských volieb. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC. “Tieto voľby sme vyhrali,” vyhlásil Trump v mimoriadnom príhovore.

10:18 Stovky ľudí protestovali v noci na stredu vo Washingtone proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi, informovali na svojich webových stránkach stanice BBC a NBC News. Občania USA v utorok hlasovali v prezidentských voľbách, v ktorých sa rozhodovali medzi Trumpom a jeho demokratickým protikandidátom Joeom Bidenom. Ľudia pochodovali v častiach washingtonského Kapitolu, na niektorých miestach blokovali dopravu a odpaľovali pyrotechniku. Ľudia sa začali zhromažďovať v utorok popoludní. Mnohí z nich niesli nápisy vyjadrujúce nespokojnosť s Trumpom alebo prejavujúce podporu jeho protikandidátovi – bývalému viceprezidentovi Bidenovi.  Demonštrácie mali prevažne pokojný priebeh. V okolí Bieleho domu však došlo k potýčkam a traja ľudia boli zatknutí. Všetci policajti vo Washingtone D.C. budú počas najbližších dní v službe, píše NBC News. Mesto sa totiž pripravuje na možnosť občianskych nepokojov v spojitosti s voľbami.

 

Americký prezident Donald Trump počas prejavu v Bielom dome. Zdroj: TASR / AP

10:13 Víťazstvo úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa na Floride a v Texase potvrdzuje, že jeho vyzývateľ a demokratický kandidát Joe Biden nebude schopný zvíťaziť so ziskom prevažnej väčšiny hlasov voliteľov. Pre TASR to v stredu uviedol Robert Shapiro z Katedry politológie Kolumbijskej univerzity. “Znamená to, že voľby budú značne závisieť od toho, čo sa stane v štátoch Michigan, Wisconsin a Pensylvánia,” povedal. Zároveň dodal, že spočítanie všetkých hlasov v týchto štátoch si bude vyžadovať dlhší čas. Uvedené štáty patria do skupiny tzv. swing states s tradične vyrovnanou podporou oboch veľkých strán, ktorých hlasovanie je vo voľbách prakticky rozhodujúce.

9:57 Americký hudobník a zabávač Kanye West, ktorý sa tiež uchádza o zvolenie v prezidentských voľbách, v utorok odovzdal hlas – samému sebe. Muzikant na Twitteri napísal “WELP”- slangový výraz zlučujúci slová “well” a “help”. K tomu pripojil svoju fotografiu pred mapou Spojených štátov ukazujúcou aktuálne volebné výsledky. “KANYE 2024”, dodal muzikant. Tým naznačil, že sa ešte nevzdáva a aj v budúcnosti sa chce o Biely dom uchádzať. West predtým odovzdal hlas v štáte Wyoming a na hlasovací lístok dopísal svoje meno, čo zachytáva video zverejnené na Twitteri. “Dnes prvýkrát vo svojom živote hlasujem vo voľbách prezidenta Spojených štátov a volím niekoho, komu dôverujem… sebe,” napísal v inom tvíte. West, najviac známy ako rapper, oznámil kandidovanie na prezidenta v júli, ale jeho meno sa na hlasovacích lístok v mnohých amerických štátoch neobjavilo. Dôvodom je, že nesplnil konečné termíny registrácie. Hudobník v minulosti vyjadril podporu prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

9:55 Podporovateľka hnutia konšpiračných teórií QAnon, Marjorie Taylorová Greeneová, získala v utorok vo voľbách kreslo v americkej Snemovni reprezentantov. Greeneová otvorene podporuje hnutie QAnon, ktorého zástancovia majú krajne pravicové názory a mylne tvrdia, že americký prezident Donald Trump bojuje proti svetovej elite pedofilných satanistov, riadiacich sieť obchodníkov s deťmi. Budúca zákonodarkyňa v dolnej komore amerického Kongresu často zverejňovala v sociálnych médiách nepravdivé tvrdenia vrátane toho, že George Soros, ktorý prežil holokaust, kolaboroval s nacistami.

 

Marjorie Taylorová Greeneová. Zdroj: TASR / AP

9:02 Trumpa podporilo v tohtoročných voľbách viac hispánskych voličov ako v roku 2016, medzi mladými Američanmi vedie Joe Biden, ukazujú predbežné výsledky exit pollu televízie CNN.

8:22 Donald Trump vystúpil s príhovorom v Bielom dome. “Sme pripravený na veľkú oslavu,” vyhlásil.  Tiež uviedol, že “toto je podvod voči americkej verejnosti.” Trump vo svojom príhovore taktiež napadol proces sčítavania hlasov a uviedol, že skupina ľudí sa usiluje odoprieť volebné právo jeho podporovateľom, Avizoval, že sa obráti aj na Najvyšší súd, aby spochybnil spočítavanie hlasov.

8:18 Podľa prvých výsledkov utorňajších amerických prezidentských volieb vedie republikán Donald Trump v 23 štátoch a demokratický kandidát Joe Biden v 18, informovala v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na odhady amerických médií. Podľa nich Trump zvíťazil aj v štátoch ako Florida, Texas, Indiana, Kentucky, Missouri a Ohio, kde vyhral aj v roku 2016. Biden zvíťazil vo svojom domovskom štáte Delaware, ako aj v Kalifornii, New Yorku či metropole USA – Washingtone. Výsledky zatiaľ nie sú známe v niekoľkých kľúčových štátoch ako Arizona, Georgia, Michigan, Pensylvánia a Wisconsin.

 

Zdroj: TASR / AP

7:38 Volebný proces v amerických prezidentských voľbách pokračuje ešte viac ako mesiac po zatvorení volebných miestností, uviedla v stredu na svojej webovej stránke televízna stanica Fox News. Oficiálne výsledky môžu byť známe v priebehu niekoľkých dní až týždňov. Dátum a čas zverejnenia výsledkov prezidentských volieb závisia od viacerých činiteľov vrátane spočítania hlasov v jednotlivých štátoch. Ako posledné sa zatvárajú volebné miestnosti v americkom štáte Aljaška, kde sa hlasovanie skončilo o 7.00 h SEČ. Úradujúci americký prezident Donald Trump v tomto štáte vedie, na vyhlásenie víťaza je však ešte príliš skoro, píše Fox News.

7:36 Podľa údajov CNN má Biden aktuálne 220 voliteľov, Donald Trump 210. Na víťazstvo je potrebných 270.

7:07 Donald Trump na sociálnej sieti obvinil demokratov, že sa snažia “ukradnúť voľby” a vyhlásil, že očakáva svoje “veľké víťazstvo”. Prezident USA už mesiace bez akéhokoľvek dôkazu tvrdí, že hlasovanie poštou môže vytvoriť priestor pre volebné podvody.

6:48 Volebný tím Bidena po víťazstve v Minnesote verí, že sa mu podarí vyhrať aj v ďalších štátoch amerického Stredozápadu – Michigane a Wisconsine.

6:47 Súčasný prezident Trump zvíťazil podľa AP aj v štáte Montana. CNN prognózuje Trumpovo víťazstvo aj v Georgii, kde sa však podľa nej ešte môže situácia vyvinúť v prospech Bidena.

6:46 Víťazom amerických prezidentských volieb v štáte Minnesota sa stal podľa agentúry AP demokratický kandidát Joe Biden. V Iowe zase Bidena porazil republikán Donald Trump, píše stanica Fox News. Oba tieto štáty patria medzi tzv. swing states, o ktoré zvádzajú tvrdý súboj obe hlavné strany.

6:43 Joe Biden vystúpil s prejavom. Pred svojimi stúpencami v meste Wilmington v štáte Delaware vyjadril presvedčenie, že je na dobrej ceste vyhrať.

 

Joe Biden s manželkou Jill. Zdroj: TASR / AP

6:40 Podľa údajov stanice CNN má Joe Biden aktuálne 215 voliteľov, Donald Trump 136. Na zvolenie je potrebné mať 270.

6:30 Donald Trump vedie pred demokratickým kandidátom Joeom Bidenom v amerických štátoch Michigan, Pennsylvánia a Wisconsin. Vyplýva to z priebežných výsledkov, ktoré v stredu ráno zverejnila stanica CNN. Trump v Pennsylvánii vedie o takmer 15 percent. V Michigane má viac ako 10-percentný náskok a vo Wisconsine je na čele o necelých päť percent. Tieto štáty patria do skupiny tzv. swing states s tradične vyrovnanou podporou oboch veľkých strán, ktorých hlasovanie je vo voľbách prakticky rozhodujúce.

6:10 Podľa prvých výsledkov utorňajších amerických prezidentských volieb republikán Donald Trump aktuálne vedie v 17 štátoch, demokratický kandidát Joe Biden v 14. Podľa stanice Fox News Trump zrejme zvíťazil aj na Floride, ako jednom z najdôležitejších štátov, ktoré môžu rozhodnúť o výsledku volieb. Za víťaza ho vyhlásila v štátoch Ohio a Texas.

6:07 Za víťaza amerických prezidentských volieb v dôležitom štáte Arizona vyhlásila televízna stanica Fox News v stredu ráno zasa bývalého viceprezidenta Joea Bidena. Biden viedol v Arizone po zrátaní 75 percent odovzdaných hlasov pred prezidentom Donaldom Trumpom aj podľa stanice Sky News. Posledným demokratom, ktorý vyhral v Arizone, bol Bill Clinton v roku 1996. V posledných rokoch sa však Arizona podľa analytikov pomaly mení na tzv. swing state, nerozhodnutý štát, v ktorom majú teoreticky šance na víťazstvo republikáni i demokrati. Víťazstvo Bidena v Arizone by totiž znamenalo zásadný úder pre šancu na Trumpovo znovuzvolenie, píše denník The Guardian.

6:00 Americké médiá vyhlásili Bidena za víťaza v štáte New Hampshire. V štáte Iowa viedol pri 40 percentách zrátaných hlasov Biden pred Trumpom v pomere 57 ku 41 percent hlasov. Biden podľa prognóz zvíťazí v Kalifornii, Oregone a v štáte Washington. Donald Trump si naopak na svoje konto pripísal štát Idaho.

 

Zdroj: TASR / AP