Regióny Prešov Vysoké Tatry Starý Smokovec

Po páde horolezca z Kežmarského štítu bol v akcii aj vrtuľník, Poliaka zachraňovali na dvakrát

Starý Smokovec – Horskí záchranári z Vysokých Tatier pomáhali v nedeľu 25-ročnému poľskému horolezcovi, ktorý si v masíve Kežmarského štítu pádom spôsobil poranenie nohy. Ako informovala Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke, posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, ktorú pri zásahu požiadali o pomoc, musela pre nepriaznivé počasie letieť k miestu udalosti dvakrát.

 

K pádu horolezca došlo v pravej strane Kežmarského štítu v ceste Puškáša. Horskí záchranári požiadali o pomoc Vrtuľník záchrannej zdravotnej služby, ktorá vzala dvoch z nich na palubu na heliporte v Starom Smokovci. “Pre nepriaznivé počasie a zároveň komplikovanosť terénu sa však nepodarilo vysadiť záchranárov z vrtuľníka pri pacientovi ani v blízkosti nehody. Vrtuľník sa so záchranármi vrátil na heliport, následne zo Starého Smokovca pokračovali šiesti profesionálni a štyria dobrovoľní záchranári Horskej záchrannej služby pozemne na Skalnaté pleso a odtiaľ pod južnú stenu Kežmarského štítu,” priblížila Horská záchranná služba.

Medzitým sa skupine horolezcov aj so zraneným mužom svojpomocne podarilo zlaniť až pod stenu. Tam záchranári Horskej záchrannej služby zraneného ošetrili a vzhľadom na zlepšenie podmienok na nasadenie leteckej techniky ho transportovali na miesto dostupné pre Vrtuľník záchrannej zdravotnej služby. “Za pomoci vrtuľníka s navijakom sa podarilo evakuovať zraneného muža spoločne so záchranárom Horskej záchrannej služby z terénu a boli dopravení na heliport v Starom Smokovci,” doplnila Horská záchranná služba. Na vlastnú žiadosť pokračoval zranený horolezec do zdravotníckeho zariadenia v sprievode známych.

 

Galéria
ZDROJ: fb HaZZ
ZDROJ: fb HaZZ
ZDROJ: fb HaZZ
ZDROJ: fb HaZZ
navigate_before
navigate_next