Regióny Vysoké Tatry

Víkend plný výjazdov pre horských záchranárov. Epileptický záchvat, bolesti, žalúdka, nezvestný turista

ZDROJ: fb Horská záchranná služba

NÍZKE TATRY – Takmer 24 hodín trvalo pátranie po nezvestnom mužovi, ktorý sa stratil počas túry z Chaty pod Borišovom cez Ploskú do Vyšnej Revúcej. Informovala Horská záchranná služba na svojej oficiálnej stránke.

 

30 -ročný mladý muž sa ešte pred výstupom na Ploskú oddelil od skupiny a rozhodol sa ísť priamo do Sedla Ploskej. Keďže neprišiel na miesto stretnutia vo Vyšnej Revúcej a telefonicky sa kamarátom nepodarilo s ním skontaktovať, požiadali o pomoc horských záchranárov. “Počas noci záchranári Horskej záchrannej služby prehľadávali celú trasu postupu skupiny a aj priľahlé miesta, no muža sa nájsť nepodarilo. V ranných hodinách boli o súčinnosť požiadaní aj príslušníci policajného zboru  z Liptovskej Osady, aby preverili intravilán priľahlých obcí. Krátko na to kontaktoval kamarátov nezvestného náhodný turista, ktorý hľadaného muža našiel v blízkosti Salaša pod Suchým vrchom. Bol v poriadku a bez zranení. Pátracia akcia bola po tejto informácii ukončená,” dodala Horská záchranná služba.
ZDROJ: fb Horská záchranná služba

Horskí záchranári boli požiadaní o pomoc aj pre 21–ročnú zamestnankyňu reštauračného zariadenia na Chopku, ktorá dostala epileptický záchvat. Do ich príchodu záchvat odznel. “Po vyšetrení jej horskí záchranári poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a následne s ňou lanovou dráhou zišli na Bielu púť, kde ju odovzdali posádke Rýchlej zdravotníckej pomoci, s ktorou pokračovala do nemocnice v Liptovskom Mikuláši,” informuje Horská záchranná služba.

Horská záchranná služba bola privolaná aj k 12 -ročnej slovenskej turistke, ktorú počas zostupu z Kláštoriska postihli silné bolesti v oblasti brucha a nebola schopná samostatne pokračovať v zostupe. Na pomoc jej odišiel záchranár z oblastného strediska Horskej záchrannej služby Slovenský raj, ktorý sa v tom čase nachádzal na Kláštorisku a na pomoc mu smerovali aj kolegovia z Čingova. Dievča po príchode na miesto vyšetrili, poskytli jej neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ju terénnym automobilom transportovali na urgentný príjem nemocnice v Spišskej Novej Vsi.