Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice

Slovákov začalo baviť zálohovanie plastových fliaš a obalov. Už ich vyzbierali za viac ako 60 miliónov EUR

Na Slovensku od januára 2022 zálohujeme plastové a kovové nápojové obaly. ZDROJ: fb SZS

BRATISLAVA – Na Slovensku sa od začiatku roka vyzbieralo takmer 440 miliónov zálohovaných nápojových obalov. Čo je v prepočte 66 miliónov EUR. Výrazne kleslo množstvo plastových fliaš a plechoviek v triedenom zbere, ukázali to výsledky aktuálnej analýzy organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack. Povedala  riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

 

V žltých nádobách na triedený zber výrazne klesol počet nápojových obalov. Hmotnostný pokles plastových fliaš predstavuje podľa Mareka Brinzíka z OZV Natur-Pack 85,4 percenta. “Pri objemovom vyjadrení je to ešte väčší pokles. Kým v roku 2021 zaberali nápojové obaly z plastov v priemere až 30,4 percenta, do polovice roka 2022 poklesla táto hodnota na 4,15 percenta, čo predstavuje pokles o 86,3 percenta,” uviedol s tým, že pri plechovkách zistili podobný pokles. “Na základe najnovších dát a analýz však vidíme, že zálohovanie si v krátkom čase našlo svojich podporovateľov,” podotkla Morvai.

Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek. Na Slovensku je momentálne registrovaných 2771 odberných miest, z toho je 2070 zálohomatov a 701 ručných skenerov.
Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. V júni sa skončilo prechodné obdobie a od 1. júla tak na pultoch môžu byť len nápoje v zálohovaných obaloch.