Zahraničné Top

Veľké škandály Hillary Clintonovej: Ako jej to Američania stále trpia?

WASHINGTON – Zmráka sa nad ňou? Hoci Hillary Clintonová v boji o demokratickú nomináciu na prezidentskú kandidatúru nad svojim konkurentom Berniem Sandersom stále vedie, posledné týždne pre ňu až tak optimisticky nevyzerali. Na vine bolo viacero škandálov.

Politické lapsusy sa síce s bývalou prvou dámou tiahnu už dlhšiu dobu, no až v poslednom čase sa im venuje oveľa väčšia pozornosť. Okrem čerstvých škandálov v podobe zbabraných primárok v Arizone či kauzou uniknuté emaily, ktorú momentálne vyšetruje FBI, sa toho za dlhé roky Clintonovej pôsobenia na politickej scéne nájde očosi viac.

Útok v Bengházi

11. september symbolizuje okrem útoku na WTC aj udalosti v Bengházi. Po útoku na americkú ambasádu v druhom najväčšom meste Líbye v roku 2012 zahynul ambasádor Spojených štátov a traja diplomati. Biely dom najskôr opísal atak ako spontánne vypuknuté násilie po protestoch proti anti-islamskému videu. Ako sa však neskôr zistilo, išlo o koordinovaný teroristický útok.

Počas protestov v Líbyi sa naskytali aj takéto scény
Počas protestov v Líbyi sa naskytali aj takéto scény

Neskôr navyše na povrch vyplávali informácie, podľa ktorých vtedajšia ministerka zahraničných vecí Clintonová odmietla pár týždňov pred útokom sprísniť bezpečnostné opatrenia na ambasáde. Zodpovednosť nakoniec vzala na seba, avšak nie za konkrétne zlyhanie bezpečnosti, ale pretože ochrana diplomatov bola jej úloha.

Pracovné emaily zo súkromnej adresy

Jedným z novších škandálov je používanie súkromného emailu na pracovné účely počas jej pôsobenia v úrade ministerky spravodlivosti od roku 2009 do roku 2013. To je podľa federálnych zákonov možné iba v prípadoch núdze. Na konanie Clintonovej sa prišlo, keď ju ministerstvo požiadalo o zaslanie emailovej komunikácie z dôvodu archivácie.

Najväčší problém? Niektoré mailové správy boli klasifikované ako dôverné a obsahovali prísne strážené tajné informácie a dokumenty, poslané navyše z nezabezpečeného serveru. Iné maily Clintonová úradu dokonca zatajila. Počas vyšetrovania, ktoré už začala FBI, to bude mať pri obhajobe náročné.

Prejavy

Clintonovci rozhodne vedia, ako zarábať. Za prejavy na rôznych akciách si účtujú naozaj lukratívne sumy – dcéra Chelsea napríklad približne 65 tisíc dolárov za 45-minútový prejav, Hillary zas uviedla osobný príjem 20 miliónov dolárov za 92 prejavov od uchodu z pozície ministerky spravodlivosti.

CEO Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a Hillary Clintonová
CEO Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a Hillary Clintonová

Politickí rivali na čele s Berniem Sandersom navyše tlačia, aby zverejnila prepisy platených prejavov, ktoré si objednali banky ako napríklad Goldman Sachs. Za tri prejavy za zatvorenými dverami mala Hillary Clintonová zinkasovať 675 tisíc dolárov, prepisy však zverejniť aj napriek spoločenskej kritike odmieta.

Primárky v Arizone

Stále taktiež doznieva škandál z primárok v Arizone. Množstvo voličov, ktorí podporujú Bernieho Sandersa a pôvodne boli registrovaní ako demokrati, tvrdia, že ich status im bol nevedomky zmenený na nezávislých a kvôli tomu nemohli hlasovať. Voliči ľavicového politika mali aj ďalšie problémy, ktoré vyšetruje aj Biely dom.

Ak navyše chceli priaznivci demokratov odhlasovať, museli si na rôznych miestach počkať aj štyri až päť hodín, za čo mohlo zníženie počtu volebných miestnosti. Za to už ale Clintonová, pochopiteľne, nemohla.

Kontroverzia Filegate

Prípad, ktorý stál hlavu jedného zo šéfov Bieleho domu Craiga Livingstona, sa udial v júni 1996. Padli obvinenia, podľa ktorých počas Clintonovej administratívy si Hillary vyžiadala niekoľko stoviek správ FBI o republikánskych politikoch.

Bill Clinton a Hillary Clintonová
Bill Clinton a Hillary Clintonová

Ako vysvitlo počas vyšetrovania, Livingstone bol navyše nedostatočne kvalifikovaný na vykonávanie svojej funkcie. Samotné vyšetrovanie nakoniec zapletenie Hillary Clintonovej do prípadu nedokázalo, tiene podozrení však ostali.

Zdroj: glob.sk, theatlantic.com, SITA, Foto: SITA