Zahraničné Politika Top

Boj proti nepríjemnému fenoménu: Europarlament chce pomôcť vodičom

ŠTRASBURG – Europoslanci si tento týždeň v Štrasburgu počas rokovania posvietia na nepríjemný fenomén v automobilovom priemysle. Špekulantom, ktorých biznis kvitne vďaka pretáčaniu kilometrov pri predaji áut, by mohli poriadne sťažiť ich podvody.

Podľa europoslancov by mohla Európska komisia už do roka predložiť novú legislatívu, ktorá by to umožnila. „Približne pri 5 až 12 percent použitých autách pri predaji v rámci krajiny a pri 30 až 50 percent autách predaných cez hranice v EÚ sa manipulovalo s odometrom,” tvrdí spravodajca a europoslanec Ismail Ertug (SPD).

Legislatíva by mala obsahovať aj národný register pre zber dát o najazdených kilometrov jednotlivých automobilov. Tento register by mal byť dostupný naprieč hranicami. Ako uvádza tlačová správa europarlamentu, ľudia kupujúci autá z druhej ruky by mali mať možnosť overiť si presnosť údajov z odometra bez ohľadu na to, v akej krajine EÚ bolo auto predtým registrované.

Ako vzor Belgicko a Holandsko

Ako povedal europoslanec Branislav Škripek, odhaduje sa, že až polovica áut predávaných v rámci cezhraničného obchodu má nepravdivé údaje o počte najazdených kilometrov. „Na podvody s týmito autami najviac doplácajú ľudia s nižším príjmom a zo sociálne slabšieho prostredia,” dodal.

Škripek tvrdí, že pozitívnym príkladom je Belgicko a Holandsko. „Obe krajiny zriadili databázové systémy, v ktorých sa nachádzajú záznamy o najazdených kilometroch. Údaje pochádzajú z pravidelných kontrol technického stavu, údržby, prehliadok a opráv. Výsledkom bolo, že sa značne znížil počet vozidiel so zmanipulovaným počítadlom kilometrov,” povedal europoslanec.

Podľa Škripeka by výrobcovia áut mali predávať automobily s takým počítadlom kilometrov, aby sa doň nedalo zasiahnuť, ďalším riešením by mohla byť aj spomínaná databáza automobilov. „Avšak táto databáza musí spĺňať všetky štandardy na osobnú ochranu údajov, aby sa nemohla zneužiť,” uzatvoril Škripek.

Foto: pixabay.com / MikesPhotos