Domáce Politika

Slovensko otvorí v Jeruzaleme kultúrne a informačné centrum

Juli-Joel Edelstein a Andrej Danko - Zdroj: TASR - Marko Erd

JERUZALEM/BRATISLAVA – Slovensko plánuje otvoriť kultúrne a informačné centrum v Jeruzaleme. Rozhodla sa tak slovenská parlamentná delegácia vedená predsedom Národnej rady (NR) SR Andrejom Dankom, ktorá je momentálne na oficiálnej návšteve v Izraeli. Rozhodnutie padlo po konzultácii so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim.

„Dohodli sme sa, že Slovensko zriadi svoj inštitút, kultúrny a informačný inštitút na pôde Jeruzalema, ktorý bude jednak bodom na prezentáciu Slovenska… a na druhej strane to bude aj dobrý informačný bod z hľadiska ľudí, nás Slovákov, ktorí budú v Jeruzaleme,” okomentoval rozhodnutie v rozhovore so slovenskými novinármi po návšteve múzea holokaustu Jad va-šem v stredu Danko.

„Som veľmi rád a oceňujem skutočnosť, že sme našli konsenzus s vládou, s predsedom vlády, ministrom financií, ministerkou kultúry a, samozrejme, s ministrom zahraničných vecí v rámci diplomacie, ako takéhoto kontinuálneho kroku k tomu, čo si Židia želajú – a to je hlavné mesto Jeruzalem,” povedal v tejto súvislosti.

Na otázku, či bude po kultúrnom centre nasledovať aj presun slovenskej ambasády, predseda NR SR zareagoval, že na takéto rozhodnutie a oznámenie nemá politický mandát. Dodal však, že jeho „osobným politickým názorom” je, že „niet žiadnej pochybnosti o tom, že Jeruzalem má byť hlavné mesto Izraela”.

„Krok ministerstva zahraničných vecí je prvý krok, aký urobili aj Česi, v tejto etape je dostačujúci,” povedal ďalej Danko s tým, že ide o opatrenie, ktoré bude dobré pre slovensko-izraelské vzťahy, kde existujú silné väzby. „Som rád, že sme to dorovnali diplomaticky,” zakončil porovnanie k ČR.

Rovnako zatiaľ odmietol hovoriť o termíne zriadenia centra. Dodal však, že s predsedom izraelského parlamentu Julim-Joelom Edelsteinom dosiaľ hovorili len o výbere miesta, kde bude centrum stáť, pričom uvažovali o mieste, „ktoré by bolo honosné a dôstojné”. Danko vyjadril želanie, aby bolo čo najbližšie k Svätému hrobu.

Parlamentná delegácia na čele s Dankom ukončí v stredu trojdňovú oficiálnu návštevu Izraela rokovaním s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom a prehliadkou jeruzalemského pamätníka holokaustu Jad va-šem. Danko sa už predtým stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom i predsedom izraelského parlamentu (Knesetu) Julim-Joelom Edelsteinom.

Návšteva Izraela je recipročnou aktivitou v nadväznosti na oficiálnu návštevu Edelsteina na Slovensku, ktorá sa uskutočnila presne pred rokom a bola prvou návštevou izraelského ústavného činiteľa na Slovensku od septembra 2004. Dankova pracovná cesta je rámcovaná 70. výročím nezávislosti Izraela, 100. výročím vzniku Československa, ako aj 25. výročím vzniku SR a ČR.