Domáce Politika Kauzy Top

Smer-SD ide riešiť Glváča. Pomôcť mu môže silná pozícia v oboch táboroch

Martin Glváč (Smer-SD) by sa mal ku komunikácii so Zsuzsovou vyjadriť v najbližších dňoch.

BRATISLAVA – Komunikáciu so Zsuzsovou bude vysvetlovať pred vlastnými. Vedenie strany Smer-SD si chce podľa informácií Glob.sk na predsedníctve strany vypočuť jedného zo svojich členov, podpredsedu parlamentu Martina Glváča a rozhodnúť, či má aj naďalej ich dôveru. Dôvodom je medializovaná komunikácia so ženou, ktorá je dnes jednou z obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. 

 

To, že o Glváčovom osude bude rozhodovať predsedníctvo strany potvrdil poslanec Erik Tomáš vo víkendovej relácii TV Markíza. “Stále ide o údajnú komunikáciu, nechajme preto na orgánoch činných v trestnom konaní, aby vec preverili, a to i z hľadiska bezpečnostných rizík,” povedal Tomáš. Zároveň poukázal na to, že pravdivosť informácií, ktoré unikli z vyšetrovacieho spisu, stále nie je potvrdená.

Podľa informácií Glob.sk by sa predsedníctvo malo stretnúť už dnes. To, či strana voči nemu vyvodí za komunikáciu so Zsuzsovou zodpovednosť, Smer-SD včera nepovedal.

Hovoril s Pellegrinim

Podľa predsedu vlády Petra Pellegriniho by sa sám Glváč mal k svojej komunikácii so Zsuzsovou vyjadriť v najbližších dňoch. Nakoľko však ide o otvorený spis, snaží sa na to získať povolenie príslušných orgánov.  “Veľmi podrobne ma informoval o okolnostiach, ako došlo ku kontaktu, ako reagoval,” povedal na margo stretnutia premiér, ktorý verí, že Glváč bude môcť predložiť dôkazy, “že konal v záujme toho, aby sa vyvaroval ovplyvňovaniu či ohrozeniu národnej bezpečnosti,” povedal Pellegrini včera.

Martin Glváč je okrem iného aj podpredsedom parlamentu. FOTO: archív

Na viacerých stoličkách

Glváč dnes zastáva viacero kľúčových postov a inak tomu nebolo ani v minulosti. Počas prvej Ficovej vlády v rokoch 2006-2010 bol štátnym tajomníkom na ministerstve výstavby, v druhej vláde Roberta Fica v rokoch 2012-2016 sa dostal ešte vyššie keď sa stal ministrom obrany. Po voľbách v roku 2016 ho zvolili za podpredsedu parlamentu. Do marca minulého roka stál tiež na čele poslaneckého klubu strany Smer-SD. Potom, ako túto funkciu po uplatnení si poslaneckého mandátu prevzal Robert Fico, Glváč sa stal podpredsedom klubu.

Okrem toho je tiež členom osobitného kontrolného výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Silné postavenie má aj v rámci Smeru-SD, kde je od apríla 2018 členom predsedníctva. Okrem toho je tiež bratislavským krajským predsedom.

Za dobre s Ficom aj Pellegrinim

V rámci strany sa radí k neformálnemu zoskupenie takzvanej V4, do ktorej okrem neho patrí minister financií Peter Kažimír, šéf rezortu hospodárstva Peter Žiga a predseda vlády Peter Pellegrini. Vo všeobecnosti býva toto krídlo v tábore sociálnych demokratov označované za novú, progresívne zmýšľajúcu krv.

Podpredseda parlamentu má mať však dobré vzťahy aj so starými, pôvodnými štruktúrami strany vrátane predsedu Roberta Fica. Nakoniec bol to práve Glváč, ktorý pred pár dňami osobne navrhol bývalého premiéra za kandidáta na sudcu Ústavného súdu.

Okrem toho bol Glváč v minulosti spájaný aj s exministrami Robertom Kaliňákom a Jánom Počiatkom, s ktorými patril do takzvanej bratislavskej skupiny.

Koaliční partneri zatiaľ vyčkávajú, opozícia chce Glváčovu hlavu

To, že mal byť politik zastávajúci viacero významných funkcií v kontakte s Alenou Zsuzsovou, vyvolalo reakcie aj na politickej scéne. Avšak zatiaľ, čo koalícia je vo vyjadreniach opatrná, opozícia volá po Glváčovom konci.

Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič trvá na to, že Glváč by mal byť odvolaný zo všetkých postov, ktoré zastáva. Skončiť vo funkciách by mal aj podľa opozičného poslanca Ľubomíra Galka z SaS.

Zatiaľ čo opozícia žiada Glváčovu hlavu, koaliční partneri strany Smer-SD žiadne kroky zatiaľ neplánujú. Podľa hovorkyne Mosta-Híd Kláry Debnár ide strane predovšetkým o to, aby verejnosť v čo možno najkratšom čase spoznala mená vykonávateľov a objednávateľov vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Pýtajú sa však, či je pravidelný únik informácii v prospech samotného vyšetrovania. “A čo sa komunikácie s pani Zsuzsovou týka, dotknuté  osoby, vrátane pána Glváča by si sami mali zvážiť závažnosť a možné dôsledky svojho konania,” uviedol Most-Híd.

Slovenská národná strana na čele s Andrejom Dankom na našu otázku, či bude žiadať voči Glváčovi vyvodenie zodpovednosti nereagovala.

44-ročná Alena Zsuzsová mala byť v prípade vraždy Jána Kuciaka objednávateľ. Zdroj: SITA

“Maznák”

O tom, že podpredseda parlamentu mal udržiavať kontakt so ženou, ktorá je obvinená z vraždy novinára a jeho priateľky informoval ešte minulý týždeň Denník N. Glváč si mal podľa nich s Alenou Zsuzsovou, ktorá vystupovala pod prezývkou Ali Ajuška, vymieňať nielen správy ale aj fotografie. Denník Sme neskôr napísal, že podľa ich informácií mala mať Zsuzsová Glváča v telefóne uloženého ako “Maznák” a počas výsluchu sa o ňom mala vyjadriť ako o “priateľskom a flirtujúcom.” Dokonca sa s ním mala stretnúť aj osobne a to až trikrát.

Glváč najskôr akúkoľvek komunikáciu so Zsuzsovou ostro odmietal. Neskôr však rétoriku zmenil a tvrdil, že v súvislosti so správami od Zsuzsovej kontaktoval príslušné orgány a komunikácia prebehla prostredníctvom tretích osôb a v koordinácii s nimi. Informácie o tom, že sa so Zsuzsovou stretol osobne, označil za klamstvo.

Bolo ich viac

Glváč nie je jediný, s kým bola Zsuzsová v kontakte. Podľa Denníka N si mala písať aj s bratislavským županom Jurajom Drobom, ktorý takéto infomácie potvrdil. Rovnako tak kontakt so Zsuzsovou priznal aj dnes už bývalý námestník generálneho prokurátora pre netrestný úsek René Vanek, ktorý skončil vo funkcii minulý týždeň práve po medializovaní týchto informácií.

Ako svojho priateľa mala Zsuzsová uviesť aj šéfa parlamentu Andreja Danka, ten však tvrdí, že sa s ňou nikdy nestretol ani nevidel.

Krátko potom, ako bola Zsuzsová zadržaná, sa objavili informácie o tom, že mala udržiavať kontakt aj s predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom a exministrom spravodlivosti a vnútra Danielom Lipšicom. Ani jeden z nich to v tom čase nepoprel.