Domáce Politika Top

Čo bude s Ficom? Jeho osud môže mať v rukách jediná osoba

Robertovi Ficovi sa cesta na Ústavný súd skomplikovala. Zdroj: Glob.sk I David Duducz

BRATISLAVA – Osud šéfa strany Smer-SD Roberta Fica si poslanci medzi sebou pohadzujú ako horúci zemiak. Bývalý premiér je po piatku jediným zo 40 kandidátov na sudcov ústavného súdu,  ktorý od ústavnoprávneho výboru nedostal zelenú. Zatiaľ, čo šiesti zástupcovia koalície ho do voľby v pléne Národnej rady posunuli, rovnaký počet zástupcov opozície bol proti. Rozhodujúci trinásty poslanec Peter Kresák (Most-Híd), ktorý mohol situáciu rozuzliť, hlasovať nechcel. Sám sa totiž o talár ústavného sudcu uchádza. Po tlaku sa rozhodol vo výbore skončiť. Situáciu tým však nevyriešil. 

 

Člen klubu Most-Híd Peter Kresák sa dnes vzdal svojho členstva v ústavnoprávnom výbore. Reagoval tak na slová predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý cez víkend vyhlásil, že “sa mal vzdať svojho členstva ešte  predtým, ako výbor o kandidátoch na sudcov Ústavného súdu hlasoval, pretože on spôsobil túto patovú situáciu.” Kresákov postoj okrem toho označil za alibistický. Rozhodnutie o Ficovi však pritom nechce prijať ani on sám.

Danko dáva ruky preč

Potom, ako poslanci v prípade Roberta Fica ako jediného z kandidátov nerozhodli o tom, či ho posunú na hlasovanie do pléna, šéf ústavnoprávneho výboru Róbert Madej nechal rozhodnutie na predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi.

Ten však o tom, či sa o Ficovi v parlamente hlasovať bude, alebo nie, rozhodnúť nechce. Obrátil sa preto znova na výbor. Ešte počas víkendu Madejovi odkázal, že ho vyzve, aby ústavnoprávny výbor rokoval “až do prejednania praxe Roberta Fica, či už s pozitívnym, alebo negatívnym výsledkom.” Ako uviedol, “pokiaľ príslušný výbor nerozhodne v celom rozsahu, nebude možné voliť v pléne NR SR ústavných sudcov.”

Loptička je tak zasa na strane výboru. Ten po dnešku nie je kompletný a o tom, či vôbec v dohľadnej dobe bude, sa zatiaľ nerozhodlo. Uvoľnený post po Petrovi Kresákovi by mal pripadnúť Mostu-Híd. Dnes popoludní za zatvorenými dverami poslanecký klub strany riešil okrem iného aj otázku týkajúcu sa obsadenia voľnej stoličky na ústavnoprávnom výbore. K výsledku však nedospel. “Zatiaľ náhradu nemáme, ale hľadáme. Bolo by dobré, keby to bol právnik, ale neznamená to, že to tak musí byť,” povedal po rokovaní výboru pre agentúru TASR predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. “Nemôžeme nikoho nútiť,” doplnil a nevylúčil, že jedným z riešení môže byť aj to, že by strana prenechala miesto koaličnému partnerovi.

Kto rozhodne o Ficovi?

Nakoľko predseda parlamentu Andrej Danko trvá na tom, že k voľbe ústavných sudcov v pléne sa pristúpi až potom, ako výbor prijme voči Ficovi jednoznačné stanovisko, patovú situáciu môže rozlúsknuť práve nový, trinásty člen výboru. Jeho meno, a ani stranu, z ktorej vzíde, však zatiaľ nepoznáme.

Ústavnoprávny výbor sa pri Ficovi nezhodol. Na snímke expremiér SR Robert Fico. Zdroj: Glob.sk I David Duducz

Chýba mu 15 mesiacov

Tým, kto zahatá Ficovi cestu na Ústavný súd do Košíc, nemusí byť nakoniec ani prezident Andrej Kiska, ktorý sa už mal vyjadriť, že ho nevymenuje, ani poslanci v parlamente, ktorí pre prezidenta vyberajú 18 kandidátov. Zradiť ho môže jeho vlastná práca. Zákon totiž hovorí jasne. Každý, kto sa uchádza o talár ústavného sudcu, musí mať odpracovaných v právnickom povolaní minimálne 15 rokov. Ako však po Ficovom vypočúvaní pred ústavnoprávnym výborom minulý týždeň v stredu upozornil opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS), bývalý predseda vlády túto podmienku nespĺňa. Fico má vraj nesporne odpracovaných 13 rokov a 9 mesiacov. Nad zvyšnými 15 mesiacmi však visia otázniky.

Dostál preto ihneď požadoval, aby Fico svoju dostatočnú prax podložil potrebnými dokumentmi. Ten síce ešte počas svojho vypočúvania označil tvrdenia opozičného poslanca za trápne, dva dni na to, v piatok, však výboru dokumenty doručil. Podľa medializovaných informácií malo ísť o novinové články o tom, že na súde s vrahom dobodaného študenta Branislava Slamku zastupoval jeho rodičov. To však niektorým členom výboru nestačilo. “Chýba mu 15 mesiacov do 15-ročného výkonu právnického povolania. Stiahnuté články z internetu, ktoré majú podložiť chýbajúce obdobie, nič nedokazujú,” povedal Dostál. Fico tak hlasy opozície v piatok večer  nedostal a to, či o ňom nakoniec rovnako ako o ďalších 39 kandidátoch bude hlasovať parlament, nie je zatiaľ vôbec isté.