Domáce Politika Kauzy Top

Fico ostro vystúpil voči prezidentovi Kiskovi. Prirovnal ho k Bašternákovi

Vzťahy medzi Andrejom Kiskom a Robertom Ficom sú dlhodobo napäté. FOTO TASR - Martin Baumann

BRATISLAVA – Majetkový a pozemkový podvodník, ktorý dávno nemá byť vo svojej funkcii. Predseda najsilnejšej politickej strany Smer-SD Robert Fico sa iba deň po medializovaní informácií o tom, že voči konateľovi rodinnej firmy Kiskovcov KTAG bolo vznesené obvinenie ostro vyjadril na adresu hlavy štátu. Prezidenta označil za podvodníka a klamára. Kiska ešte včera v súvislosti s obvinením vyhlásil, že zastrašovať sa nenechá.

 

Aktualizované 16:55 o stanovisko prezidenta Andreja Kisku.

S informáciou o obvinení voči konateľovi firmy KTAG Eduardovi Kučkovskému prišiel ako prvý včera Denník N. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 146 000 eur, ktorú si firma vypýtala od štátu. KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. Voči druhému konateľovi firmy, prezidentovmu bratovi Jaroslavovi Kiskovi zatiaľ obvinenie vznesené byť nemalo. Konateľom bol v minulosti pred vstupom do politiky aj samotný prezident.

Fico spochybnil férovosť volieb

Bývalý premiér a šéf strany Smer-SD dnes v tejto súvislosti urobil brífing s jedinou témou – Andrej Kiska. Na ňom vyhlásil, že bol presvedčený o tom, že prezidentské voľby v roku 2014, v ktorých sa s Kiskom stretol v druhom kole, boli spravodlivé a férové. “Aj preto som porážku priznal a pánovi Kiskovi zablahoželal. Dnes by som to už neurobil,” vyhlásil Fico. “Voľby v roku 2014 boli zjavne neférové. Pán Kiska postupoval vo financovaní svojej kampane podvodne a klamal štát aj slovenskú verejnosť. Hovoril, že kampaň financoval z vlastných prostriedkov a neprekročil stanovený finančný limit. Pán Kiska očividne klamal, pretože preukázateľne jeho kampaň financovala spoločnosť KTAG, ktorej bol v tom čase nielen spoluvlastníkom, ale aj konateľom,” vyhlásil Fico. Konanie Kiskovej firmy prirovnak k “drzosti podnikateľov karpatského typu.”

Prezidenta prirovnal k Bašternákovi

Robert Fico tiež prezidenta nazval “dpháčkárom”a vyhlásil, že je taký istý “ako pán Bašternák, iba s tým rozdieľom, že pán Bašternák už bol na prvom stupni odsúdený a pán Kiska sedí v prezidentskom paláci.”

Podľa Fica je súčasná hlava štátu stelesnením toho najhoršieho, čo môže v paláci sedieť. Okrem kauzy KTAG spomenul aj problémy, ktoré Kiska riešil v súvislosti s pozemkami v katastri obce Veľký Slavkov, o ktoré sa súdil s Jánom Francom. Tie podľa rozhodnutia súdu patria nakoniec popradskému zubárovi.

Zdroj: SITA / Branislav Bibel

Kiska sa do “neľudského besnenia” zapájať nechce

Prezident Andrej Kiska sa k vzneseniu obvinenia voči konateľovi chcel bližšie vyjadriť vo štvrtok. Včera na sociálnej sieti iba stručne uviedol, že “vydierať a zastrašiť sa nenechám.”

Po dnešnom brífingu Roberta Fica odkázal, že “v predvečer výročia ohavnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej by sme mali spomínať na nezmyslenú smrť dvoch mladých ľudí, ktorí volali o pomoc, ale štát to ignoroval. Mrzí ma, že Robert Fico na to rýchlo zabudol.” Ako ďalej uviedol, do “neľudského besnenia, špinavých politických hier” sa zapájať nebude. K všetkému sa vyjadrí až potom, ako si uctí Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. “Zajtra podvečer zapálim s ľuďmi sviečku za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú v Košiciach na námestí, večer budem čítať články Jána Kuciaka v Tabačke. Až potom, v piatok, príde čas reagovať,” uviedol.

Dlhodobá vojna

Vzťahy medzi prezidentom Andrejom Kiskom a šéfom strany Smer-SD sú dlhodobo napäté. Obaja sa prvýkrát v priamom súboji stretli v prezidentských voľbách v roku 2014, keď sa z víťazstva nakoniec pre mnohých prekvapivo tešil dovtedy pomerne neznámy podnikateľ z Popradu a Fico ostal “len” premiérom. Podľa zákulisných informácií znášal ostrieľaný politik porážku od nováčika veľmi ťažko. Prvé mesiace po Kiskovom nástupe do funkcie napriek tomu obaja politici proti sebe otvorene nevystupovali. Postupne sa však začali ich vzťahy vyostrovať. Poslednú vážnu trhlinu mali dostať potom, ako mal podľa medializovaných informácií prezident odmietnuť vymenovať Roberta Fica na Ústavný súd.