DURHAM – Vedci zverejnili v odbornom časopise Nature novú štúdiu o rakovine. Odhalili v nej, že zníženie konzumácie jednej látky dokáže zabrzdiť rast rakovinových nádorov. Dokázali to pri pokusoch s myšami.
Podľa novej štúdie dokáže znížený príjem aminokyselín zabrzdiť rast rakovinových nádorov. Obmedzenie konzumácie červeného mäsa a vajec ovplyvnilo terapiu u myší.
“Mohli sme preukázať veľmi silné účinky, rovnaké ako pri účinných liekoch,” povedal šéf tímu vedcov Jason Locasale z americkej univerzity Duke. Vedci sa zaoberali konkrétne aminokyselinou metionín, ktorá hrá významnú úlohu pri raste rakovinových buniek.
Liečba ožarovaním a diéta
Štúdia sa spočiatku zamerala na zdravé zvieratá, potom otestovali diétu na myšiach s rakovinou hrubého čreva a nádoroch mäkkých tkanív. V oboch prípadoch bola úspešná liečba ožarovaním spojená s diétou.
Locasale ale varoval pred očakávaniami, že táto terapia zaberie u iných typov nádorov. Liečebná metóda zatiaľ nie je podľa neho ani zrelá na to, aby bola aplikovaná u ľudí s nádorovým ochorením. Nezávislí odborníci sa takisto domnievajú, že zatiaľ je predčasné hovoriť o jej účinnosti u človeka.
Mnohé štúdie už predtým opakovane poukazovali na súvislosť medzi určitým spôsobom stravovania a liečbou rakoviny. Podľa Locasala je financovanie takýchto štúdií náročné, pretože sa takéto metódy liečby považujú často za nevýnosné.