Domáce Šport Video Top

VIDEO Senzácia na majstrovstvách sveta v basketbale mužov! Dream Team z USA vypadol vo štvrťfinále

Senzácia na MS v basketbale mužov. USA s hráčmi z NBA prehrali s Francúzskom a neobhája titul. Zdroj: TASR / AP

BRATISLAVA – Senzácia je kompletná a dokonalá. Basketbalisti USA skončili na majstrovstvách sveta, v Číne nezískajú žiadnu medailu. To, čo by sa pred šampionátom zdalo ako nemožné, absurdné či úsmevné, je teraz realitou. Výber hráčov z NBA nestačil na Francúzsko, s ktorým prehrali Američania 79:89.

Pričom až na tretiu štvrtinu v zápase vôbec nedominovali. Prvá sa skončila remízou, druhú prehralo USA o šesť bodov, po tretej síce vyhrávali Američania 66:63, ale v poslednom dejstve im došiel dych a bolo vymaľované. Od stavu 76:71 dali iba 3 body, kým Francúzi 18! Totálny kolaps. USA, ktoré dominovali na predchádzajúcich dvoch svetových šampionátoch, troch olympiádach, si tak v Číne balia kufre predčasne a veľmi skoro. Tak skoro, že budú mať problém kúpiť si letenky na čo najskorší odlet domov.

Príprava a výber mužstva pred MS signalizovali, že do Číny príde tím, ktorý je v hierarchii kvality hráčov z NBA, ktorí mohli byť v nominácii tak na štvrtom – piatom mieste. Ale že USA dostane kopačky už vo štvrťfinále, je pre hrdú, sebavedomú a pyšnú Ameriku dokonalá blamáž a poníženie. Ani Mike Tyson v najväčšej sláve by ju tak neknokautoval. 12 hráčov z najslávnejšej a najlepšej ligy planéty, ktorou NBA bezpochyby bola, je a bude, zosmiešnilo tradíciu a históriu športu, ktorého domovom je práve USA. Už prehra v príprave s Austráliou po sérii 79-tich víťazných zápasov čosi naznačila. Ale aj víťazstvo až po predĺžení s Tureckom v základnej skupine ukázalo, že výber Gregga Popovicha stratil gloriolu nadpozemského tímu. 70 ročný doyen basketbalových paluboviek a jeden z najlepších trénerov histórie NBA, ktorý má doma päť celkových triumfov zo San Antoniom, tak dokázal nemožné. Vrátiť sa z MS s tímom hráčov z NBA bez medaily, zostal deklasovaný a na smiech. Ale dvanástku vyvolených hráčov Popovich bránil. “Nehovorme o tom, čo by bolo, keby tu bol ten alebo tamten hráč. Som hrdý na týchto 12 chlapcov. Obetovali svoje leto, aby tu mohli byť. Nastúpili na zápas a bojovali, zaslúžia si uznanie. Toto je najlepšie francúzske mužstvo, aké som kedy videl. V obrane aj útoku. Hrali mimoriadne fyzicky, skvele si rozumeli, všetko im vychádzalo. Boli dnes úžasní.”

Amerika ukázala svetu, že už to nie je Dream Team, s ktorý už len prehrať o viac ako desať bodov je vlastne malý zázrak a honor. USA tak doplatila na nezáujem a ignoráciu najväčších hviezd, ako sú LeBron James, James Harden, Stephen Curry, Anthony Davis, Kawhi Leonard, Kyrie Irving či Kevin Durant, ktorí na šampionáte v Číne nechceli alebo nemohli hrať. Robiť ramená sa ani v športe nevypláca. Po Srboch, ďalších favoritoch na zlato, ktorí takisto skončili už vo štvrťfinále, tak zostali na MS Argentína, Španielsko, Francúzsko a víťaz duelu Austrália – Česko. Nuž a práve Srbsko bude súperom USA v skupine o piate až ôsme miesto. Ak by prehrali aj v tomto súboji, tak prekonajú svoje najhoršie umiestnenie na MS, ktorým je zatiaľ šieste miesto z roku 2002.