Domáce Politika Kauzy Top

ONLINE Na pojednávaní sa čítajú listiny, ktoré so zmenkami priamo nesúvisia

Zdroj: Glob.sk/Peter Korček

BRATISLAVA – Tohtotýždňové pojednávanie v kauze zmenky vrcholí. Posledný deň pojednávania sú na pláne celkovo traja svedkovia, ktorí by celý príbeh o zmenkách mohli ešte viac zamotať. Svedkovia, ktorí boli vypočutí posledné dva dni, totiž o zmenkách poväčšinou nič nepočuli a o ich prípadnej existencii sa dozvedeli až z médií. Na dnešnom pojednávaní by sa mohla riešiť aj údajná piata zmenka, ktorú v lete ešte na pojednávaní v Pezinku predložil prokurátor Ján Šanta. Glob.sk bude sledovať dianie v súdnej sieni online a prinesie najlepšie momenty z pojednávania. 

 

Náš online na dnes končí. Ďakujeme, že ste pojednávanie sledovali spolu s nami

16:11 – Dnešné pojednávanie pomaly končí, na pondelok 18.11 je predvolaná znalkyňa Erika Straková, 20.11. následne manželia Katarína a Pavol Vargovci. Pojednávanie bude aj na začiatku decembra. Senát bude posielať aj úradne preložené predvolanie znalcovi do USA.

16:02 – Podľa Kočnera oba listy dokazujú, že licencia bola ohrozená, a preto požiadal poslancov NR SR o pomoc. Z listu mala odznieť aj suma 300-miliónov za predaj Markízy. Lucia Tandlich tvrdí opak.

15:55 – Pojednávanie pokračuje, čítať sa ide list Anne Malíkovej spoločnosťou Markíza. V nej vyjadrujú obavy nad možnou korupciou v Rade pre rozhlasové a televízne vysielanie. List písal samotný Rusko, obával sa o budúcnosť Markízy. Malíkova bola v tom čase primátorkou Čadce, poslankyňou NR SR. Následne obhajca Pohovej číta ďalší list, ktorý bol adresovaný rade.

15:42 – Senát vyhlásil krátku prestávku.

15:26 – Obhajca Kočnera ide čítať rozhodnutie rady zo dňa 21. marca 2000. Prokurátor Ján Šanta podobne, ako Lucia Tandlich sa pýta, prečo sa čítajú listiny bez časovej chronológie. Obhajca Kočnera Michal Mandzák argumentuje, že zo Slovenského národného archívu dostali zväzky, ktoré neboli zoradené chronologicky, aj keď o to žiadali. “Zrejme na tom robili viacerí pracovníci. Výnimočne však s vašou poznámkou súhlasím,” argumentuje Mandzák.

15:20 – Lucia Tandlich sa opäť vyjadrila, že listiny, ktoré číta Martin Pohovej, hovoria o všetkom možnom, iba nie o zmenkách.

15:02 – Podľa slov Mariana Kočnera zápisy z licenčnej rady dokazujú, že situácia bola úplne iná, ako tvrdí protistrana. Opakovane trvdí, že licencia Markízy bola ohrozená.

14:33 – Prestávka skončila, pokračuje sa v čítaní listinných dôkazov.

14:20 – Senát vyhlásil 10-minutovú prestávku

13:58 – Lucia Tandlich po prečítaní ďalšieho z dôkazov konštatovala, že “žiadna zápisnica nesúvisí s prejednávanou vecou,” a teda so zmenkami.

13:55 – Podľa Denníka N si Lucia Ďuriš Nicholsonová mala v archíve na messengeri nájsť správu od Ivana Cvika. Písať jej mal o tom, že má k dispozícii zmenku, ktorá by preukázala, že Kočner klamal. Keď ho však odkázala na mail, žiadny jej od neho neprišiel. Ďalšie správy mala ignorovať. Následne si na sociálnej sieti zdieľala status, že “pokračuje tu jedna špinavá diskreditačná kampaň z jedného špinavého zdroja”.

13:48 – Naďalej sa čítajú listinné dôkazy zo strany obhajoby.

12:55 – SaS vydalo stanovisko k slovám svedka Cvika: „Je pravdou, že zbežne poznám prokurátorku Janetu Plhákovú, avšak nikdy mi nič o žiadnej zmenke nespomínala, ako tvrdí svedok Ivan Cvik. Strana SaS, bez jedinej korupčnej kauzy, predstavuje riziko pre všetkých kriminálnikov, pretože bude dôsledne trvať na vyšetrení všetkých zločinov, o ktorých písal Ján Kuciak a ktoré po vražde jeho a jeho snúbenice vyplávali na povrch,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík. Slová pána Cvik tak považuje strana za klamstvá a úbohé divadlo.

„Je to nielen nepravdivé, ale aj absurdné tvrdenie. Ivana Cvika nepoznám, nikdy som s ním a ani nikým iným nehovorila o kúpe žiadnej zmenky. Z medializovaných informácií o Cvikovej výpovedi pred súdom je zrejmé, že v mojom prípade obhajca Marek Para svedkovi Cvikovi položil navádzajúcu otázku, v ktorej on a nie svedok, explicitne spomenul moje meno,“ povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová.

12:50 – Senát pokračuje v prerušenom pojednávaní, Martin Pohovej ide opäť čítať zápisnicu z rady z 1. decembra 1998. Daniel Lipšic následne z pojednávacej miestnosti odišiel pre iné pracovné záležitosti. Počas prestávky sa Danel Lipšic spolu s prokurátorom Jánom Šantom vyjadrili, že Ivan Cvik nebol dôležitým svedkom. Viac sa dozviete vo videu:

11:39 – Senát prerušil pojednávanie do 12:50.

11:33 – Nasleduje čítanie uznesenia Krajského súdu v Bratislave z roku 1998. Ten mal rozhodnúť o návrhu o nariadení predbežného opatrenia voči odporcovi Pavlovi Ruskovi. “Tieto dokumenty potvrdzjú, že v čase, kedy sme boli majiteľmi televízie Markíza, sme vysielali v súlade s CME. Rovnako potvrdzuje, že do Markízy sme prišli štyria, ako hovorím, a neprišli sme ozbrojení,” konštatoval Kočner.

11:31 – Martin Pohovej číta originál zo zápisu katastra, ktorý hovorí, že jediným vlastníkom televízie bola spoločnosť Gamatex.

11:29 – Čítanie aj ďalšieho dôkazu skončilo, podľa Kočnera dané zápisy z rokovaní licenčnej rady poukazujú na to, že licencia TV Markíza bola v tom čase v ohrození. Naopak, Lucia Tandlich tvrdí, že listiny poukazujú na to, ako celá kauza prebiehala.

11:16 – Čítanie prvého dôkazu skončilo, nasleduje ďalší. Malo by ísť o ďalšie pojednávanie licenčnej rady.

10:54 – Senát pokračuje v pojednávaní, obhajca Kočnera Martin Pohovej bude čítať listinné dôkazy. Má ísť o zápis z mimoriadneho  zasadnutia licenčnej rady z roku 1998, predmetom bolo porušenie licenčných predpisov televízie Markíza.

10:40 – Senát vyhlásil krátku prestávku, manželia Vargovci sa dnešného pojednávania nezúčastnia. Čítať sa tak budú listinné dôkazy.

Svedok Ivan Cvik hovoril o viacerých zmenkách, podľa právnych zástupcov Markízy sa nemalo spomenúť o zmenkách, ktoré sú predmetom sporu. Zdroj: TASR / Pavel Neubauer

List do väzby

10:36 – Slovo dostáva Lucia Tandlich. Podľa jej slov sa nejedná ani o jednu zo zmenku, ktoré boli predložené v civilnom konaní, pričom sa má líšiť podpis na nich. Konštatuje tak, že ide o piatu zmenku a Kočner ju dal do obehu kvôli tomu, aby diskreditoval rôzne osoby a získaval z toho finančný prospech.

10:33 – Marek Para sa pýta, koľko fotiek celkovo urobil zo zmenky. “Šesť, keďže bolo šero. Fotil som prednú aj zadnú stranu,” odpovedá.

10:29 – Pýta sa Kočner. Zaujíma sa o presných záujemcov o zmenku, ktorých oslovil. Senát otázku namietol ako opakovanú. Následne sa zaujíma o Alexandra Rozina. Stretnutie mal sprostredkovať doktor Ján Fifík. Zisťuje aj to, či informácie, ktoré zberá, niekomu predáva. “Poskytujem ich spoločnostiam, ktoré majú o tom záujem,” povedal. Kočner sa dopytuje, či išlo aj o nejaké konkrétne zákazky. Svedok odpovedá kladne. “Túto živosť robím ako firma, konkrétne ide o viaceré firmy,” uzatvára.

10:27“Za to, že si tú obálku niekto zoberie, otvorí si ju, a verifikuje, bola jednotná cena 200-tisíc eur,” povedal.

10:20 – Pýta sa Daniel Lipšic, zaujíma sa, či ho svedok kontaktoval. Odpovedá kladne, malo to byť zhruba pred mesiacom. “Upozorňoval som na jednu vec, ktorá sa tu (na Slovensku) deje. Malo ísť o moje firmy,” odpovedal.

10:18 – Člen senátu Ján Buvala sa pýta, na základe čoho si svedok pamätá dátumy, ktoré uviedol pri obchodovaní so zmenkou. Svedok odpovedá, že sa na na výpoveď pripravil.

10:18 -Marek Para sa pýta, či obžalovaný Kočner povedal presné číslo ľudí, ktorým má zmenku ponúknuť.

10:15 – Členka senátu Pamela Záleská sa pýta, aké informácie pri svojej živnosti zberal. “Všetky, ktoré ma zaujímali,” povedal. Členka senátu sa pýta, či zberal informácie aj o Marianovi Kočnerovi. “Áno, zberal,” dodal s tým, že si o Kočnerovi mal zisťovať informácie po jeho zadržaní v minulom roku. Následne zisťuje, prečo je pri sumách v jeho provízii taký rozptyl. Údajne to nikdy neskúmal.

10:13 – Emil Klemanič sa pýta, či bol nápad svedka osloviť prokurátorku Plhákovú ohľadne zmeniek. Svedok odpovedá, že majú kamarátsky vzťah,a tak ju oslovil. “Je nečestné, ak niekto vedie boj touto cestou. A ja sa podľa toho zariadim,” dodáva svedok.

10:09 – Pýta sa právny zástupca TV Markíza Tomáš Kamenec, zaujíma ho, či využíval dve emailové adresy. Pýta sa ho aj na telefónne číslo, a či využíval aplikáciu Signal. Jeho meno padlo pri výpovedi svedka, že si mali spolu komunikovať. Pýtal sa, či je možné, že by na jeho číslo posielal svedok nejaké správy. “Áno, je to možné,” povedal svedok. Doktor Kamenec predkladá ako dôkaz komunikáciu medzi ním s svedkom z roku 2017, obhajoba pri jej študovaní namieta, že ju predložil ako oneskorenú.

10:04 – Slovo dostal Marian Kočner, pýta sa svedka, či mu do väzby nenapísal list. “Áno, obžalovanému som napísal, že ak bude čokoľvek potrebovať, môže sa na neho obrátiť,” povedal s tým, že mu mal poslať aj SMS-ky. Následne sa pýta, čo mu v liste ponúkal. “Vy to viete?” pýta sa senát. Svedok odpovedá, že nemá vedomosť o tom, že by obžalovanému niečo ponúkal.

Zdroj: Glob.sk/Peter Korček

Obálka v aute pod koberčekom

10:02“Obálku som mal uloženú pod koberčekom,” odpovedal svedok na otázku Mareka Paru, kde mal obálku vyše mesiaca uloženú.

9:53 – V súdnej sieni padajú mená politikov, napríklad lídra SaS Richarda Sulíka, či poslanca za Sme rodina Milana Krajniaka. “Stretli sme sa v McDonald’s Avion,” povedal. Meno Richarda Sulíka padlo v súvislosti so zmenkou. “Pán Kočner ma požiadal, že ak ľudia z okolia Sulíka neveria zmenke, tak im to mám prostredníctvom doktorky Plhákovej dokázať,” vysvetlil. Doktorka Plháková mala kontakty na Sulíka, aj na ľudí okolo neho, a mala mu zmenku ponúknuť, aby verifikoval, že je pravá. Doktorka Janette Plháková pracuje na prokuratúre. Svedok mal cez Milana Krajniaka ponúkať zmenku samotnej televízii Markíza.

9:47 – Podľa svedka bola doktorka Plháková tiež súčasťou obchodovania so zmenkou. Konkrétne mala zmenku poskytnúť niekomu z okolia, kto by mal o ňu záujem. “Model, ako odfotiť zmenku, navrhol pán Kočner. On navrhol, aby sme išli na toaletu, kde si môžem urobiť kópiu,” povedal s tým, že stretnutie medzi nimi je ľahko overiteľná. Marek Para sa pýta, či má zo stretnutia nejaké”selfie”, alebo zvukovú nahrávku. “Nie, nemám,” odpovedá.

9:44 – Svedok vysvetľuje, že keď obchodoval so zmenkou, nemohol obálku, ktorú mu poskytol Marian Kočner, otvoriť. To mohol iba relevantný záujemca.

9:41 – Para sa pýta, či obžalovaný od neho žiadal,aby pre neho vybavil diskreditáciu nejakej osoby. “Diskreditáciu určite nie,” odpovedá. Rovnako zisťuje, komu poskytol kópiu zmenky. “V lete 2018 ma kontaktovala NAKA. Na stretnutí sama pýtali na vzťah a na zmenku, ktorá je založená v spise,” odpovedá svedok.

9:39 – Pýta sa obhajca Kočnera Marek Para, zisťuje, čím sa živí, či spolupracuje so Slovenskou informačnou službou (SIS), prípadne, či sa s niektorými z nich pozná. Otázky neguje. Nevie povedať, koľko mu jeho práca vynáša. Má sa zaoberať analýzouinformácií.

9:35 – Prokurátor zisťuje, čo bolo dôvodom prvého stretnutia s obžalovaným Kočnerom. “Išlo o radu,” povedal. Dodal, že dostával od neho rádovo desiatky tisíc eur, nevie odpovedať, za čo mu ich dával. “Je veľa ľudí ako ja, ktorí sa dostali do problémov, a pomohol im.” Dodáva, že peniaze od neho nikdy nepýtal naspäť, ani nežiadal žiadnu protislužbu. Ako sa následne verejnosť dozvedá, svedok bol v minulosti odsúdený a trestne stíhaný za ekonomickú trestnú činnosť.

9:32 – Prokurátor číta listinný dôkaz, konkrétne zmenku. Predseda senátu argumentuje na námietku obhajoby, že obžalovaný má právo vyjadriť sa k listinnému dôkazu. “Ešte nebol vykonaný. Sú tisícky dôkazov, ktorých pôvod nie je preukázateľný, a čítajú sa.” Svedok tvrdí, že ide o kópiu zmenky, o ktorej hovoril. Nevie sa ale vyjadriť k pravosti podpisov, ani k dátumu splatnosti.

Obchodovanie so zmenkou

9:30 – Ján Šanta chce svedkovi predložiť listinný dôkaz, konkrétne má ísť o údajnú piatu zmenku, ktorú súdu predložil hneď v prvý deň pojednávania. Obhajoba namieta, že od začiatku žiada, aby bolo uvedené, presne akým spôsobom bola daná údajná piata zmenka získaná. Prokurátor tvrdí, že ju získal operatívnou činnosťou polície.

9:28 – Prokurátor sa pýta na Pavla Ruska. Konkrétne ho zaujíma, kedy sa stretli. “Bolo to hrozne dávno, dávno pred zmenkami,” povedal, Šanta zisťuje, čo znamená pojem “pred zmenkami”. Svedok vysvetľuje, že to bolo pred rokom 2017, s Ruskom o zmenkách nemali nikdy hovoriť.

9:26“Nikdy sme nehovorili presne o percentách a kúpe. Moja provízia bola stanovená na hodnote 250 alebo 500-tisíc eur z danej zmenky,” uviedol svedok na otázku prokurátora.

9:18 – Prokurátor Ján Šanta sa pýta, o koľkých zmenkách bola reč. “Zmenka, ktorú máte pred sebou, má najvyššiu sumu zo všetkých,” povedal. “Keď pán Kočner ma požiadal o predaj a spravili sme v tejto veci dohodu, tak som sa zaujímal, či je všetko tak, ako hovoril. Na základe medializovaných informácii malo byť zmeniek vystavených niekoľko, údajne až 28. Pán Rusko mal vystavovať zmenky aj v čase, kedy bol minister hospodárstva, keď mal nejakú krízu,” odpovedá svedok. O zmenkách TV Markíza údajne nemá vedomosť.

“Mal som obavu, že zmenky budú lietať vzduchom tak, ako to bolo v prípade zmeniek pána Duckého,” vyjadril svedok. Svedok dodáva, že sa k číslu 28 dopracoval pri dôslednom načúvaní potrebných rozhovorov, a pri rozhovoroch so známymi. “Myslím si, že pán Kočner by bol ochotný dať niekomu zmenky z ruky. Tým by sám seba usvedčil,” povedal s tým, že ho Kočner o údajnej pravosti zmeniek presvedčil aj tým, že bol ochotný rozprávať sa o možnom súdnom spore.

Zdroj: Glob.sk/Peter Korček

9:14 – Po tom, ako si svedok odfotografoval. zmenku, povedal, že vytlačil iba jednu čiernobielu kópiu. Tá mala slúžiť na verifikáciu pre záujemcov o kúpu. Malo ísť o ľudí z Ruska, Česka.

9:08 – Svedok vysvetľuje, že ponúkol zmenky niektorým investorom, ktorí by mali záujem o odkúpenie zmeniek v celku, alebo bola možnosť, aby sa riešili samotného súdneho sporu. Dodal, že na predal boli všetky zmenky, presný počet nevie. Od Kočnera mal obdržať jednu zmenky vo výške 26 miliónov eur. “Bol záujem o jej odkúpenie zo strany investorov. Bol vtedy na dovolenke, tak mi ju zveril ako oprávnenej osobe,” dodal.

“Celé to dopadlo tak, že záujemcovia, ktorí mali predtým záujem o kúpu zmeniek, z dôvodu medializácie strácali záujem. Ukončenie akejsi administratívnej činnosti bolo 30. augusta 2017.” Žiadny obchod sa tak neuskutočnil, Kočnerovi mal v priebehu pár dní vrátiť zmenku v obálke naspäť. “Nakoľko som si ju mohol odfotiť, si myslím, že išlo o originál,” vysvetlil. Vystaviteľom bol pán Rusko za TV Markíza. Svedok si ale nepamätá, kedy boli podpísané, myslí si však, že rok 2000 alebo 2001, dátum splatnosti si rovnako nepamätá.

9:02 – Návrh na predvolanie svedka navrhol prokurátor Ján Šanta, ten začína klásť otázky. Svedka sa pýta, čo mu je známe o zmenkách, a v akom vzťahu je s obžalovanými. “Tak, ako každý, sledujem priebeh tohto sporu, poznám ho z médií,” povedal. “Právni zástupcovia televízie považujú zmenky za neplatné a nechcú ich preplatiť,” povedal s tým, že s Marianom Kočnerom sa pozná zhruba 8 rokov, Pavla Ruska stretol náhodne asi raz, nepozná ho, rovnako ani Štefana Ágha.

“Ako by som to mal nejak vymedziť, tak za tých 7-8 rokov som sa stretol s pánom Kočnerom, keď som riešil problémy so svojimi firmami, vždy mi správne poradil. Naposledy sme sa stretli asi v marci alebo apríli 2017. Vtedy som mu odovzdával jednu obálku, ktorú mi predtým zveril. Riešili sme situáciu ohľadne zmeniek,” povedal s tým, že na túto tému sa stretli dvakrát. “Bolo to pred 25. júlom 2017. Následne 30. augusta rovnakého roku, a potom už ohľadne zmeniek prebehla iba komunikácia prostredníctvom telefonátu, alebo mailu,” vysvetlil.

9:00 – V pojednávacej miestnosti už je aj obžalovaný Marian Kočner, aj prvý svedok Ivan Cvik. Vypovedá prvýkrát, predseda senátu Emil Klemanič ho informuje, o čom pojednávanie je, rovnako, ako má vypovedať.

Tajomný svedok

Jedným zo svedkov by mal byť tajomný Ivan Cvik. Malo by ísť o človeka, ktorý by mal mať údajnú piatu zmenku. Jej predloženiu súdu ako dôkazu predchádzala roztržka medzi prokurátorom Jánom Šantom a obžalovaným Pavlom Ruskom. Senátu totiž dôkaz predložil práve Šanta. Obhajoba obžalovaných žiadala vysvetlenie, akým spôsobom prišiel k údajnej piatej zmenke. Ten im odpovedal, že ju mal získať operatívnou činnosťou polície. Ak sa však súdu nepredloží originál údajnej piatej zmenky, nebude pripustená ako dôkaz.

Ďalšími svedkami by mali byť manželia Vargovci – Pavol a Katarína. Pavol Varga mal mať v minulosti spoločné podnikanie s Marianom Kočnerom, Konkrétne mal v minulosti vstúpiť do spoločnosti Gamatex.

Doterajší svedkovia poväčšine existenciu zmeniek nepotvrdili, ba dokonca o nich nevedeli do roku 2017. Vtedy bola kauza medializovaná. Kočnerovi a obhajobe tak vo väčšine prípadov nepomohli ani svedkovia, ktorých si zavolali, aby existenciu zmeniek potvrdili. Ide napríklad o svedkov z pondelka. V tento deň sa na lavici svedkov objavili iba tí, ktorých navrhla obhajoba. Išlo o Kočnerovu dcéru Karolínu a Mariána Kolníka, bývalého poradcu Jána Figeľa. Podľa Jána Šantu by rozsudok v kauze zmenky po sérií pojednávaní mohol padnúť buď na konci tohto roka, alebo začiatku nasledujúceho.

O čom bolo pondelkové pojednávanie sa dočítate TU

O čom bolo utorkové pojednávanie sa dočítate TU