Domáce Spoločnosť Top

Spoveď vyliečenej anorektičky: V nemocnici sa s nami nejedná v rukavičkách. Hádala som sa do krvi

Ilustračná foto. Zdroj: pixabay.com

BRATISLAVA – Laura bola obyčajným dievčaťom s typickými tínedžerskými problémami. Chodila do školy, bola obkolesená priateľmi a milujúcou rodinou. Malé nedostatky zovňajšku sa vždy snažila riešiť, ale v rámci zdravých noriem. Podľa jej slov zjedla všetko čo jej prišlo pod ruku, športovala. Zlom nastal až v 17-tich rokoch, kedy stála tesne pred bránami ,,skúšky dospelosti”, maturitou. Jej život poznačila anorexia. Prečítajte si príbeh dnes už 24-ročnej mladej ženy, s ktorou sa Glob.sk rozprával o tŕnistej ceste za znovuuzdravením.

 

Začalo sa to nevinne. Najskôr si dala predsavzatie, že nebude jesť po 17-tej hodine. Po neutíchajúcom večernom hlade začala hľadať alternatívy. Rady objavila na internete. Zdravá strava a každodenné striktné plánovanie jedál mali za dôsledok, že za tri mesiace schudla 16 kíl. ,,Princíp bol v tom, že som nejedla nič mastné, sladké, poväčšine som jedla iba zeleninu a proteíny, ale v malom množstve. Mala som rozvrhnutú stravu na celý deň, bola som podráždená, ak som to musela meniť,” opisuje dennodennú rutinu Laura. K zdravej strave pridala cvičenie, zumbu, dlhé prechádzky či počítanie kalórií. Jedla síce 5-krát denne, ale veľmi striedmo. Presný jedálniček nechcela konkretizovať, nakoľko sa obáva toho, že by svojim neuváženým stravovaním mohla niekoho ,,inšpirovať”.

Tvrdohlavosť ju takmer stála život

Na prvý pohľad nenápadné zlepšovanie životného štýlu, prerástlo až do anorexie, ktorú jej diagnostikovali lekári v 17-tich rokoch. Jej stav bol natoľko vážny, že si vyžiadal až hospitalizáciu. Úbytok hmotnosti brala Laura spočiatku ako veľké pozitívum. Keď jej rapídne chudnutie začalo hraničiť s neúnosnou mierou, okolie s ňou o tom začalo hovoriť. Nedala si však povedať. Chudnutie začala obhajovať zdravou stravou. ,,Bol to pre mňa skvelý pocit. Dovtedy som nebola so svojim telom spokojná, vtedy som konečne bola. Keď si však s odstupom času a triezvejšou myslou pozerám fotky z toho času, musím uznať, že v najhoršom období to už bolo trochu moc,” priznáva Laura.

Ani z negatívnych reakcií od rodiny si Laura ťažkú hlavu nerobila. Jej váha sa však dostala na hranicu 48 kíl. Pri výške 170 centimetrov by však ideálna hmotnosť mala vyzerať inak. Vážiť mala okolo 60 kilogramov. Zakročiť musela až Laurina mama, ktorá ju donútila navštíviť výživovú poradkyňu.

Laurina anorexia sa začala nevinne. Najskôr to bolo len o dodržiavaní zdravého životného štýlu. Zdroj: pixabay.com

Laurino ultimátum

Po návšteve lekára dostala Laura ultimátum. Pred hospitalizáciou ju mali zachrániť len 3 kilogramy. Pribrať mala za dva týždne. To sa jej však nepodarilo, nakoľko dostala črevnú chrípku a jej hmotnosť sa ešte viac znížila. ,,S anorektičkami sa v nemocniciach nejedná v rukavičkách. Na hospitalizáciu nemám z viacerých dôvodov dobré spomienky,” povedala Laura. To ju ,,nakoplo” k tomu, aby sa z nemocice dostala čím skôr. Príjem potravy však komplikovala Laurina alergia. Napriek tomu, že zjedla všetko čo jej dali, mala povesť vyberavej anorektičky. ,,Keď raz niečo nemôžem, nebudem si ohrozovať zdravie ešte viac, a pri tom som sa vedela hádať do krvi. Zvyčajne úspešne,” konštatuje Laura.

Démon

Po úspešnom pobyte v nemocnici musela Laura absolvovať ešte niekoľko psychologických vyšetrení a návštev u výživovej poradkyne. V najťažšom životnom období bola pre ňu najväčšou oporou rodina. Aj keď je už teraz Laura vedená ako vyliečená anorektička, stále sa bije s predsudkami spoločnosti. ,,Hovorí sa síce, že z anorexie sa človek vylieči, no nie je to úplne tak. Človek, ktorý tomu prepadol, iba abstinuje, rovnako ako alkoholik. Ten démon, ktorého máme v hlave, len čaká na vhodnú príležitosť,” vysvetľuje.

Laura sa z nemocnice snažila dosť čo najskôr. Zdroj: pixabay.com

Ťažký nepriateľ

Anorexia sa do Laurinho života vrátila ešte raz. A to o necelé dva roky neskôr. V 19-tich rokoch si opäť prechádzala ťažším obdobím. Mala za sebou platonickú lásku, pri ktorej jej neopätoval náklonnosť chlapec, o ktorého mala záujem. Rodinné vzťahy boli tiež naštrbené. Keď začala Laura opäť chudnúť, vedela, čo sa deje. Tentokrát si tým však prešla sama. Už vedela čo má robiť a kam to až nemôže nechať zájsť. Pod kontrolu sa jej to podarilo dostať v čas.

Ako však sama priznáva, obavu z anorexie má ešte stále. Jej okolie je už však poučené a pri akomkoľvek rapídnejšom chudnutí je pripravené zakročiť. ,,Opäť do toho spadnúť by nedovolil ani môj priateľ, kolegovia, rodina či najlepšia kamarátka. Avšak človek nikdy nevie, kedy sa ten démon v jeho hlave zobudí a začne robiť neplechu,” uzavrela Laura.

*Pravé meno dievčaťa, ktoré pre Glob.sk rozpovedalo svoj životný príbeh, sme sa rozhodli na jej žiadosť nezverejniť.

Mohlo by vás zaujímať: