Domáce Politika

Šeliga navrhol advokáta Majerníka ako kandidáta na člena súdnej rady

Juraj Šeliga. Zdroj: TASR / Jaroslav Novák

BRATISLAVA – Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) navrhol ako kandidáta do Súdnej rady za NR SR advokáta Andreja Majerníka. Svoju nomináciu predložil v piatok Ústavnoprávnemu výboru NR SR. TASR o tom informoval poradca Šeligu Juraj Rizman.

 

„Pán Majerník je advokát s viac ako 15 rokmi advokátskej praxe. Už mnoho rokov sa v rámci občianskeho sektora, ale aj Ministerstva spravodlivosti SR venuje otázkam sudcovskej etiky, transparentnosti justície a jej nezávislosti. Je teda viac ako vhodným kandidátom do orgánu, ktorý má dozerať na zachovanie cti a nezávislosti sudcovského stavu,“ uviedol Šeliga.

Majerník sa tak stal prvým známym menom nominácii súčasnej vládnej koalície do Súdnej rady. Tá prišla v poslednom období o piatich členov, ktorých k vzdaniu sa vyzvala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Urobila tak potom, čo oznámila, že nemajú dôveru súčasnej vlády.

„Súdna rada je kľúčovým orgánom pre verejnú kontrolu súdnictva a ochranu jeho vnútornej čistoty. V poslednom roku však boli odhalené významné pochybenia viacerých sudcov. Išlo predovšetkým o prípady vyplývajúce z Kočnerovej Threemy,“ uviedol Šeliga ako jeden z dôvodov, prečo treba podľa neho Súdnu radu obmeniť. Na sociálnej sieti uviedol, že sme boli miestami svedkami jej pasivity a rezignácii na svoje úlohy.

Koalícia musí obsadiť miesta v Súdnej rade, ktorých nominácia prislúcha jednak parlamentu a pri troch členoch aj vláde SR. Ministerka Kolíková avizuje už viacero týždňov, že sa mená všetkých nominantov dozvie verejnosť čoskoro. Najbližšie zasadnutie Súdnej rady je naplánované na 27. apríla. Na tomto zasadnutí by sa mala uskutočniť opakovaná voľba predsedu Najvyššieho súdu SR, ktorý je bez svojho šéfa od minulého roku.