Zahraničné Spoločnosť

Zadržali podozrivých z účasti na bombovom útoku na policajnú akadémiu

ilustračné foto Zdroj: TASR / AP

BOGOTA – Kolumbijský prezident Iván Duque oznámil vo štvrtok zadržanie ôsmich ľavicových povstalcov podozrivých z účasti na bombovom útoku na policajnú akadémiu v hlavnom meste Bogota v januári 2019, ktorý si vyžiadal životy 20 kadetov. Celkovo tak počet zadržaných ľudí v prípade stúpol na 13. Informovala o tom v piatok agentúra AFP. Pripomenula, že k útoku sa prihlásila Národná oslobodzovacia armáda (ELN).

 

Duque ocenil prácu polície a prokuratúry a uviedol, že obe zložky boli “veľmi efektívne pri zadržaní rôznych členov zločineckej bunky, ktorá spáchala teroristický čin”. Osem zadržaných “sa zúčastnilo na financovaní, plánovaní a realizácii útoku”, uviedol prokurátor Francisco Barbosa. Doplnil, že čelia obvineniam z vraždy, pokusu o vraždu, terorizmu, financovania terorizmu, prania špinavých peňazí, nezákonného obohatenia a revolty. Jeden zo zadržaných je obvinený z prijatia rozkazov od velenia ELN a plánovania útoku, dve osoby zasa zo sprevádzania výbušninou naloženého nákladného auta. Muž, ktorý vozidlo riadil, zahynul pri jeho výbuchu v priestorov akadémie.

ELN, ktorá má približne 2000 bojovníkov, je poslednou aktívnou kolumbijskou povstaleckou skupinou po tom, ako predošlý prezident Juan Manuel Santos podpísal v novembri 2016 mierovú dohodu s oveľa väčšími Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC). Kolumbijský konzervatívny prezident Iván Duque však odmietol vyjednávanie s ELN, pokiaľ táto skupina jednostranne nezastaví všetku svoju násilnú aktivitu.

Kolumbijské vzdušné sily v máji tohto roka zbombardovali tábor ELN, pričom zabili najmenej 20 jej bojovníkov vrátane dvoch lídrov. K útoku došlo v odľahlom meste Montecristo v departemente Bolívar na severe krajiny, oznámilo ministerstvo vnútra s tým, že nálet bol zacielený na lídra ELN známeho ako Mocho Tierra, o ktorom sa predpokladá, že naplánoval útoky proti polícii a vojakom. Zapletený bol tiež do pašovania kokaínu. Tierra a ďalší líder ELN pri útoku zahynuli. Útok bol spoločnou operáciou vládnej armády a polície.