Domáce Spoločnosť

Noc múzeí a galérií 2020 sa koná netradične. Vo virtuálnej podobe

Zdroj: TASR / Jaroslav Novák

BRATISLAVA – Slovenské národné múzeum (SNM) pozýva v sobotu milovníkov kultúrneho dedičstva a ostatných návštevníkov bez rozdielu veku na virtuálnu Noc múzeí a galérií. V poradí 16. ročník populárneho celoeurópskeho podujatia sa koná z dôvodu protiepidemických opatrení netradične v online priestore. Program 20 múzeí a galérií v Bratislave, vrátane múzeí SNM na celom Slovensku, môžu diváci sledovať od 15.00 do 24.00 h na nmag.snm.sk.

 

Spoločný program pamäťových a kultúrnych inštitúcií ponúka viacero tém, v centre záujmu stojí múzejný artefakt alebo výtvarné dielo a jeho prezentácia. Na divákov čakajú virtuálne výstavy, komentované audio či videoprehliadky, kurátorské sprievody, prednášky, diskusie. Program online Noci múzeí a galérií pripravili organizátori aj vo forme inštruktážnych videí, datasheetov, herných zón, kvízov či pracovných listov. Napríklad CVTI SR – Múzeum školstva a pedagogiky odprezentuje online výstavné cykly spomienok významných slovenských osobností, ktoré zaspomínali na svoje školské časy, zverejňuje i školské zbierkové predmety z rokov 1918 až 1945, v ponuke je aj virtuálna prehliadka zrekonštruovaných priestorov nového sídla múzea. Vodárenské múzeum sprístupňuje online výstavu Ekologická katastrofa na II. vodnom zdroji v Bratislave a datasheety významných objektov a ľudí v histórii bratislavskej vodárne.

Aké je to ostať zamknutý v noci v múzeu si môžu vyskúšať záujemcovia vďaka online prezentácii SNM. Po výstavách a expozíciách sídelnej budovy ich prevedie staviteľ múzeí Michal Milan Harminc a kurátori zbierok. Čo všetko prežívali “Ženy v povstaní” ozrejmí prednáška k výstave Armáda v povstaní. Ako sa (ne)správať v múzeu vysvetlí SNM – Historické múzeum pomocou zábavných inštruktážnych videí. Pre deti ponúka aj príbehy a legendy o uhorských kráľoch. Stredoeurópsky dom fotografie prináša audiovizuálnu prezentáciu výstavy stredoeurópskej fotografie Sonification v Galérii Zoya a fotografické vzdelávanie – Od individuálnych kurzov k detským táborom. Viac než milión zdigitalizovaných objektov kultúrneho dedičstva Slovenska sprístupňuje počas Noci múzeí a galérií prezentačný portál Slovakiana. Záujemcom tiež umožňuje atraktívne detailné zobrazenie objektov, prezeranie virtuálnych výstav, sprievodov po pamiatkach, vytváranie vlastných zbierok a zdieľanie zaujímavých tém.