Domáce Spoločnosť

VIDEO Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za útok na policajta počas protestu

Zdroj: Glob.sk

BRATISLAVA – Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za útok na policajta počas utorkového (17. 11.) zhromaždenia. Do policajta z davu niekto hodil pyrotechniku, ktorá mu vybuchla v blízkosti tváre a spôsobila mu tržnú ranu v oblasti líca. Informuje o tom polícia Bratislavského kraja na sociálnej sieti.

 

Incident sa stal pred hlavnou bránou úradu vlády, kde sa policajti rozmiestnili pozdĺž umiestnených zábran. Neznáma osoba z davu hodila do policajta pyrotechniku, ktorá vybuchla, opisuje polícia. Dopĺňa, že ranenému policajtovi bola poskytnutá prvé pomoc a následne bol prevezený do bratislavskej nemocnice.

“Keďže k tomuto skutku došlo počas krízovej situácie – a to núdzového stavu vyhláseného uznesením vlády SR, hrozí v prípade preukázania viny v zmysle zákona trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov,” uvádza polícia. Dodala, že obvinenie konkrétnej osobe vznesené doposiaľ nebolo, keďže vyšetrovanie v súčasnosti pokračuje.

V utorok vyšli tisícky ľudí do ulíc protestovať proti vláde Igora Matoviča (OĽANO) a opatreniam prijatým pre pandémiu nového koronavírusu, a to napriek platnému núdzovému stavu a zákazu zhromažďovania sa.

 

Kontrola pre zranenie mladíka

Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave inicioval kontrolu vo veci zranenia mladíka počas utorkového (17. 11.) zhromaždenia. Pätnásťročný chlapec na mieste utrpel tržné poranenie hlavy. Cieľom kontroly je vysvetlenie o spôsobe a dôvodnosti reakcie prítomných policajtov voči davu. Polícia SR o tom informuje na sociálnej sieti.

Policajti hovoria, že na sociálnych sieťach sa začali objavovať fotografie a videá mladíka, “ktoré majú dokazovať policajnú brutalitu”. “Informácie o tom, že mladík bol náhodným okoloidúcim a na zhromaždení sa nezúčastňoval, chcel si urobiť iba selfie, nie sú pravdivé. Policajný zbor disponuje fotografiami a videomateriálmi, ktoré dokazujú, že mladík bol aktívnym účastníkom zhromaždenia,” uviedla polícia.

Pripomína, že včas, verejne a opakovane varovali účastníkov zhromaždenia. Polícia podľa vlastných slov disponovala informáciami o pripravovanej účasti agresívnych skupín a jednotlivcov. Tvrdí, že existoval aj “reálny predpoklad, že ich útočné sklony voči prítomným policajtom sa budú opakovať”.

“Každý účastník utorňajšieho zhromaždenia si tak musel uvedomiť, že pre agresivitu skupín a jednotlivcov bude hroziť riziko aj slušným občanom. Bolo preto na každého zvážení a zodpovednosti, či na zhromaždenie príde a ak áno, či sa bude zdržiavať pri týchto skupinách alebo bude v bezpečnej vzdialenosti,” hovoria policajti.

Policajný zbor zdôrazňuje, že nikdy nie je proaktívny v súvislosti so zásahmi voči účastníkom akéhokoľvek zhromaždenia, pokiaľ nedochádza k narušovaniu verejného poriadku a k ohrozovaniu života, zdravia a majetku.

V utorok vyšli tisícky ľudí do ulíc protestovať proti vláde Igora Matoviča (OĽANO) a opatreniam prijatým pre pandémiu nového koronavírusu, a to napriek platnému núdzovému stavu a zákazu zhromažďovania sa.

 

Na jednotku s hviezdičkou

Polícia zvládla utorkové (17. 11.) protesty na jednotku s hviezdičkou, myslí si premiér Igor Matovič (OĽANO). Zhromaždenia považuje za budíček pre ostatných. Deň boja za slobodu a demokraciu si pripomenul na cintoríne v Poprade. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády.

Rozdávaním pokút demonštrantom by polícia podľa Matoviča iba “hecovala” dav, čo by dopadlo omnoho horšie. “S noblesou a s rozvahou zvládli mimoriadne vyhrotenú a nečitateľnú situáciu,” komentoval konanie policajtov.

Protesty považuje premiér za budíček pre ostatných ľudí. Deťom treba podľa neho vysvetľovať, čo znamená boj za slobodu, a vysvetliť im, “čo tá sloboda je”. Aj ľudia bez rúšok si podľa neho myslia, že môžu konať slobodne do absolútna. “Ale to nie je pravda, sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii,” dodal.

V zhromaždeniach videl tiež množstvo absurdných situácií. Poznamenal, že ľudia chceli protestovať pred jeho domovom, hoci sa nezdržiaval doma.