Zahraničné Spoločnosť Politika

Francúzsky minister vnútra ohlásil kontrolu desiatok mešít v krajine. Dôvodom je separatizmus

Mešita. Zdroj: pixabay.com

PARÍŽ – Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil kontrolu 76 mešít po celej krajine. Tento krok je podľa jeho slov zameraný voči “separatizmu” moslimov od zvyšku francúzskej spoločnosti.

 

Darmanin na Twitteri v stredu neskoro večer zároveň napísal, že niektoré mešity budú možno aj zatvorené, informovala agentúra DPA. Francúzska vláda dlhodobo plánuje prijať zákon proti separatizmu, ktorý je v skutočnosti namierený proti radikálnemu islamizmu. Kabinet má o ňom diskutovať budúci týždeň. Návrh zákona okrem iného požaduje postupne zrušiť činnosť imámov, ktorých vysielajú cudzie štáty, a zároveň zvýšiť počet moslimských učencov a lídrov vyškolených vo Francúzsku.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že bude bojovať proti radikálnemu islamizmu na miestach, kde sa s ním pravdepodobne stretnú mladí ľudia – v radikálnych mešitách, na ulici alebo na internete. Francúzsko v posledných mesiacoch zažilo niekoľko teroristických útokov spáchaných islamistami, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch. V októbri vyvolala v krajine šok brutálna vražda učiteľa Samuela Patyho v meste Conflans-Sainte-Honorine v metropolitnej oblasti Paríža. Učiteľa zavraždil 18-ročný islamista čečenského pôvodu Abdoullakh Anzor priamo pred školou, v ktorej učil. Svojej obeti dlhým nožom oddelil hlavu od tela. Polícia útočníka neskôr zastrelila.