Regióny

Ochranári upozorňujú ľudí, aby autami nejazdili a neparkovali v prírode

Ilustračná foto. Zdroj: TASR / Dano Veselský

BRATISLAVA – Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) vyzýva návštevníkov, aby dodržiavali platné predpisy a opatrenia nariadené vládou v súvislosti s ochorením COVID-19. Upozorňuje tiež, aby autami nejazdili a neparkovali v prírode, mimo parkovísk. Správa o tom informuje na webovej stránke.

 

Ochranári pripomínajú, aby ľudia realizovali svoj pobyt v prírode v rámci okresu až do skončenia sa protipandemických opatrení. Taktiež majú zaparkovať svoje autá v obciach, na parkoviskách a legálnych odstavných plochách. Nemali by tiež vchádzať na účelové komunikácie, lesné a poľné cesty, na lúky a pasienky. “Už deti v materskej škole vedia, že autom sa jazdí po ceste, nie po lúke či lese. Napriek tomu mnohí toto základné pravidlo porušujú, a to nielen jazdou, ale aj parkovaním vozidiel v prírodnom prostredí,” uvádzajú.

“Najatakovanejšie” sú tri miesta. Jednou z nich je lokalita Úboč nad Šumiacom. Autá je možné zaparkovať v dedine, respektíve v smere na Kráľovú hoľu po odstavnú plochu v zákrute nad obcou, približuje Správa NAPANT-u. Ďalším miestom je obec Pohorelá, kde je možné autá zaparkovať v obci. “Vjazd aj parkovanie vozidiel na pasienkoch v lokalite Makovisko nad obcou je zakázané,” podotkli ochranári. Treťou lokalitou je Moštenická kyslá. Dá sa tam zaparkovať na parkovisku – odstavnej ploche pri Asmolovovom prameni.

Ak sú parkoviská plné, Správa NAPANT-u odporúča vybrať si inú menej navštevovanú lokalitu, prípadne prísť skôr. “V žiadnom prípade to nie je dôvod na parkovanie kdekoľvek,” tvrdí.