Regióny Banská Bystrica

V Banskobystrickom kraji sa do skríningového testovania zapojili všetky okresné mestá. Zatiaľ nehlásia žiadne problémy

Ilustračná foto. Zdroj: TASR / František Iván

BANSKÁ BYSTRICA – Skríningové testovanie na ochorenie COVID-19 sa počas víkendu koná vo všetkých okresných mestách Banskobystrického samosprávneho kraja, ako aj v mnohých ďalších sídlach. Samosprávy sa zväčša rozhodli pre testovanie v čase od 08.00 h do 20.00 h.

 

V Banskej Bystrici sa do piatkového (22. 1.) večera zaregistrovalo na testovanie okolo 26.000 ľudí, informovala samospráva na svojej oficiálnej internetovej stránke. “Všetkým záujemcom je k dispozícii 19 mobilných odberných miest (MOM), ktoré sa otvorili načas a tak je testovanie na všetkých 55 odberových stanovištiach v plnom prúde,” dodalo mesto. Podľa hovorkyne Banskej Bystrice Zdenky Marhefkovej rezervačný systém dostupný na stránke testovanie.banskabystrica.sk je otvorený aj počas celého víkendu. “Na testovanie antigénovými testami sa môžu prihlásiť nielen Banskobystričania, ale aj všetci záujemcovia bez trvalého pobytu v meste Banská Bystrica a obyvatelia z okolitých obcí, v ktorých sa mobilné odberné miesta nepodarilo vytvoriť,” povedala.

V Brezne plánovali 20 odberných miest na obidva víkendové dni a tento zámer sa podľa primátora Tomáša Abela podarilo naplniť. “Všetkých 20 odberných miest máme otvorených, otvorili sme ich o 8:00,” napísal na sociálnej sieti. V Žiari nad Hronom zriadili 11 odberných miest a ďalšie tri v priemyselnom parku. Detva nachystala šesť odberných miest, Krupina štyri a kapacity na víkendové testovanie posilnili aj samosprávy Žarnovice, Novej Bane a Banskej Štiavnice. Vo Zvolene otvorili na oba víkendové dni 12 odberných miest, na ktorých bude vzorky odoberať 24 tímov. Vo Veľkom Krtíši je odberných miest päť a v susednom Lučenci 15. V Rimavskej Sobote pripravili 11 odberných miest a v Revúcej šesť.

Zatiaľ bez problémov

Všetkých 19 odberných miest v Banskej Bystrici bolo v sobotu otvorených načas a samospráva nezaznamenala v úvode prvého víkendového dňa skríningového testovania na COVID-19 žiadne problémy. Podľa mesta na každom mobilnom odbernom mieste dohliadajú na plynulý chod príslušníci štátnej polície i  ozbrojených síl a o verejný poriadok v ich okolí sa stará mestská polícia.

“Všetky tímy sú dobre naladené a od vedúcich jednotlivých odberných stanovíšť nemáme hlásené žiadne problémy. Zároveň ma teší aj informácia z banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) o tom, že čísla pozitívnych na ochorenie COVID-19 sa zlepšujú a majú klesajúci trend,” povedal primátor Ján Nosko. Podľa údajov banskobystrického RÚVZ bolo v okrese Banská Bystrica za obdobie 14 dní zaznamenaných 1333 prípadov ochorenia. “Došlo k stabilizácii výskytu COVID-19 s poklesom o 23 percent oproti predchádzajúcemu 14-dňovému obdobiu, keď mala incidencia hodnotu 1563 na 100.000 obyvateľov. Pri zachovaní uvedeného trendu budeme môcť byť zaradení z tretieho stupňa varovania do druhého stupňa podľa kritérií regionálneho semaforu,” doplnila Mária Avdičová z RÚVZ.