Regióny Bratislava Trnava Šport Top

Šok pre cyklistov. Vláda im stopla miliónovú dotáciu na výstavbu nového národného centra

Slovenský cyklista Peter Sagan pred štartom etapy na Tour de France. Zdroj: facebook / letour.com
ORECHOVÁ POTÔŇ – Slovenský šport je už roky finančne poriadne poddimenzovaný, no okrem peňazí mu chýbajú aj štadióny, viacúčelové haly, plavárne alebo aspoň adekvátne vybavené telocvične. Podmienky na amatérsky, ale najmä profesionálny šport sú tak katastrofálne a neporovnateľne horšie ako v zahraničí.
To, že máme na Slovensku globálnych športových lídrov akými sú Peter Sagan, Petra Vlhová, Ján Volko, Matej Tóth alebo Michal Martikán je skôr zhoda okolností a zásluha ich rodinného zázemia, ako systémový úspech slovenského športu. Aj preto každá investícia do rozvoja športu u nás je viac ako vítaná a potrebná tak, ako to bolo napríklad pri modernizácii futbalových štadiónov. Niečo podobné mali naplánované aj cyklisti, ktorým vláda ešte v roku 2019 odklepla dotáciu vo výške 29 miliónov eur na výstavbu Národného cyklistického centra (NCC), ktoré malo stáť pri motoristickom okruhu v Orechovej Potôni. Počítalo sa tu so špičkovými podmienkami pre dráhovú, horskú a cestnú cyklistiku, cyklokros, cyklotrial, BMX a BMX freestlyle. No z veľkých plánov napokon nebude nič.
Slovenský cyklista Peter Sagan pred štartom druhej etapy na Tour de France. zdroj: facebook letour.com
” My sme toto uznesenie zrušili z viacerých dôvodov, pretože tam bolo viacero zle nastavených parametrov. Niektoré sa nedali zrealizovať, niektoré nedávajú zmysel, niektoré boli zle nastavené. Bolo to zlé uznesenie a preto sme ho zrušili,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Či sa cyklisti dočkajú nejakej kompenzácie, minister Heger nepovedal. “Ak by sme sa mali rozprávať o Národnom cyklistickom centre, ktoré malo byť v Orechovej Potôni, tak to by bolo na samostatnú tlačovú besedu, zatiaľ táto informácia postačuje. Samozrejme, povedali sme, že šport chceme podporovať, preto peniaze v ňom zostávajú. Ale toto je na samostatnú tlačovú besedu, ja by som nerád sám rozhodoval, kam majú ísť prioritne peniaze so športu, keďže to nie je môj rezort. Toto uznesenie o NCC sme zrušili, lebo je zbytočné vyhadzovať peniaze na zlé uznesenie. Tie peniaze sa dajú využiť omnoho lepšie,” doplnil Heger.
Slovenský cyklista Peter Sagan si musí na nové Národné cyklistické centrum počkať. Zdroj: TASR / AP
Informácia veľmi nepríjemne prekvapila a šokovala aj prezidenta Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Petra Prívaru. „Keď to chcú takto politizovať, pretože to bola predchádzajúca vláda, potom je to smutné pre celý šport. Bol tu šéf svetovej federácie UCI, ktorý bol z projektu nadšený a vyhlásil, že NCC nakopne nielen slovenskú cyklistiku, ale aj celý región,“ uviedol Privara pre RTVS.
Projekt bol pripravovaný osem rokov, na sľúbené financie čakali cyklisti ďalšie dva, no napokon z veľkých plánov nebude nič. Výstavba Národného cyklistického centra sa odložila na neurčito. Ale to nie všetko, vláda sa totiž celkovo na športe rozhodla poriadne šetriť . Veď na projekt modernizácie, rekonštrukcie a budovania športovej infraštruktúry národného významu na Slovensku dá tento rok oproti pôvodným plánom o vyše 20 miliónov eur menej.
Kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) to zdôvodnil zámerom zrušiť úlohy, ktoré nie je možné z objektívnych dôvodov splniť, nie sú v súlade s programovým vyhlásením vlády, alebo boli prijaté ako formálne úlohy, ktoré nemajú konkrétny časovo vymedzený cieľ, ich efekt je nemerateľný a duplikujú sa nimi zákony, respektíve sa nimi vynucuje záväznosť dodržiavať materiály. Podľa pôvodného návrhu sa malo 60 miliónov eur rozdeliť nasledovne: 2 milióny eur do 31. januára 2020, 46,5 milióna eur do 31. januára 2021 a zvyšných 11,5 milióna eur do 31. januára 2022. Po novom sa 25,7 milióna eur rozdelí do 30. apríla a na budúci rok sa termín na odoslanie 11 miliónov eur posunul na 28. februára.