Regióny Bratislava Top

DÚBRAVKA: Rozšírenie Harmincovej sa blíži do finále, najväčší problém je vyriešený

Starosta Dúbravky Martin Zaťovič (vpravo) a poslanec Juraj Káčer (vľavo). Zdroj: Zoznam.sk / Ján Zemiar

BRATISLAVA – Jedna z najväčších mestských častí Bratislavy – Dúbravka roky bojuje so zhustenou dopravou, meškaním spojov MHD a každodennou nervozitou ľudí na Hramincovej ulici pri zimnom štadióne. Dvojprúdová cesta už roky nepostačuje návalu áut a autobusov. No zdá sa, že po rokoch problémov, vyjednávania so súkromnými vlastníkmi svitá Dúbravčanom na lepšie časy. O pár mesiacov by mohli byť všetky potrebné povolenia na rozširovanie Harmincovej o ďalšie dva pruhy. Pre Zoznam.sk to potvrdil starosta Martin Zaťovič.

 

Dúbravčania sú roky nahnevaní a nechápu, prečo sa Harmincova ulica nerozširuje, keď sa tam denne tvoria kolóny. No celý proces nebol tak jednoduchý, ako by sa pre laickú verejnosť mohlo zdať. Roky tento problém sa pokúšali vyriešiť starosta Dúbravky Martin Zaťovič a dúbravský komunálny politik Juraj Káčer. „V roku 2006 sa začalo hovoriť o rozširovaní Harmincovej na štvorprúdovku. Nikto to nijakým spôsobom dovtedy neriešil, alebo nechcel riešiť. Aj to bola moja motivácia, prečo som išiel do komunálnej politiky,“ hovorí mestský poslanec Juraj Káčer. Najväčším problémom boli podľa neho jednoznačne pozemky pod cestou. Boli to dlhé kolmé pásy na cestu a boli často duplicitne vlastnené. Niektorí vlastníci žili vo Švajčiarsku, iní v Kanade. A keď chceli pozemky predávať, tak celé pásy za komerčnú sumu, nielen časti pod cestou, ktoré boli dôležité na rozšírenie Harmincovej. Vyjednávania a rokovania boli naozaj ťažké. Priznáva aj starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Posledný pozemok, ktorý bránil rozširovaniu cesty pred Zimným štadiónom v Dúbravke, vyriešilo posledné mestské zastupiteľstvo. To pred pár dňami odsúhlasilo výmenu posledného dôležitého pozemku za iný pozemok. Zmluva o výmene pozemkov s vlastníkom a aj doplatenie rozdielu v znaleckých posudkov by sa mala uzavrieť najbližšie dni.

 

Starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Zdroj: Zoznam.sk / Ján Zemiar

 

„Je to veľmi dobrý krok pre Dúbravku a aj pre celú Bratislavu. Výmenou posledného pozemku je možné zrealizovať rozšírenie Harmincovej na štvorprúdovú cestu. Už žiadne pozemkové veci nebránia tomu, aby sa cesta rozšírila,“ reagoval starosta Martin Zaťovič. Teraz čakajú Dúbravku procesné a byrokratické papierovačky. „Rieši sa prekládka siete, čo znamená, že lampy sa musia presunúť. Veríme, že septembri by sa mohlo začať pracovať na stavebnom povolení,“ potvrdil starosta. Presný termín nevie povedať, lebo netuší, či a koľko ľudí sa počas procesu odvolá. „Ak všetko dobre dopadne a nebudú žiadne veľké odvolávania, budúci rok by sme mohli začať s rozširovaním Harmincovej a v roku 2023 by to mohlo byť hotové,“ dúfa starosta Dúbravky spolu s mestským poslancom Jurajom Káčerom.

 

Poslanec Juraj Káčer. Zdroj: Zoznam.sk / Ján Zemiar