Regióny Trnava Top

FOTO Trnavčan spôsobil šok. Prišiel odovzdať dva nákupné vozíky plné zbraní

Zdroj: pixabay.com

TRNAVA – Pivnice, sklady či komory ukrývajú rôzne rodinné tajomstvá a poklady. Ako sa zdá, raritou nie sú ani zbrane, náboje alebo pušky. Svoje by o tom vedel povedať aj muž, ktorý sa v rámci zbraňovej amnestie rozhodol zbaviť viac ako tridsiatky nelegálne držaných zbraní. Prvenstvo však stále držia Česi, ktorí v rámci podobnej akcie odovzdali dokonca tank.

 

 

Slovensko zažíva už v poradí štvrtú zbraňovú amnestiu, počas ktorej môžu občania beztrestne a bez vyšetrovanie odovzdať policajným zložkám nelegálne držané zbrane a strelivo, ktoré majú vo svojich domácnostiach. Ministerstvo vnútra ju spustilo 1. novembra 2020 a potrvá do 30. apríla 2021. Ku koncu marca eviduje polícia odovzdaných 860 zbraní a 21 472 kusov streliva. V predchádzajúcich termínoch amnestie odovzdali Slováci celkom 10 865 zbraní a 82 010 kusov streliva. Cieľom zbraňovej amnestie je znížiť počet nelegálne držaných zbraní a streliva, čím sa má eliminovať riziko, že s týmito zbraňami môže byť spáchaná trestná činnosť.

Pri prvej zbraňovej amnestii, ktorá tvrvala od 14. apríla 2005 do 14. apríla 2006, zaevidovali policajti 3 463 kusov zbraní. Náboje v tom čase nebolo možné odovzdať. Druhá zbraňová amnestia, ktorá bola na prelome rokov 2009 a 2010, priniesla 4 367 odovzdaných zbraní a 45 684 kusov streliva. V tretej amnestii (2014 / 2015) sa vyzbieralo 3 035 kusov zbraní a 36 326 kusov streliva.

 

Cieľom zbraňovej amnestie je znížiť počet nelegálne držaných zbraní a streliva. Zdroj: pixabay.com

Vzácnosti z nákupného vozíka

Možnosť beztrestne sa zbaviť nezaevidovaných či nelegálne držaných zbraní využil aj muž, ktorému doma prekážali desiatky pušiek. Išlo o 34 kusov prevažne dlhých zbraní z medzivojnového a druhovojnového obdobia, ktoré muž priniesol na trnavskú policajnú stanicu v dvoch veľkých nákupných vozíkoch. Vo várke sa nachádzali aj raritné historické kúsky, ktoré by chcel vlastniť nejeden zberateľ. Ide napríklad o samopal nemeckej výroby Vollmer-Erma zavedený v rokoch 1925 až 1930 či o nemecký samopal MP35/I používaný hlavne v medzivojnovom období. Muž priniesol aj samočinné pušky MP43 známe tiež ako “Sturmgewehr 44” z obdobia druhej svetovej vojny.

Nejde pritom o jediný kuriózny prípad, ktorý evidujú policajti počas stále spustenej zbraňovej amnestie. ,,Za zmienku stojí aj prípad, keď jedna osoba odovzdala vo februári 2021 v rámci zániku trestnosti činu nedovoleného ozbrojovania 4 960 ks streliva na útvare Policajného zboru v územnej pôsobnosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave,” uviedla pre Zoznam.sk Marta Fabianová z Ministerstva vnútra SR.

 

Muž v dvoch nákupných košíkoch doviezol 34 strelných zbraní. Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Čo bude so zbraňami ďalej?

Každý občan, ktorý odovzdá zbraň na najbližsom útvare Policajného zboru, obdrží potvrdenie o tomto kroku. Zbrane budú následne preskúmané Kriminalistickým a expertíznym ústavom Policajného zboru. Pokiaľ sa potvrdí, že preskúmanou zbraňou nebol spáchaný trestný čin, občan, ktorý ju odovzdal, si ju môže zaevidovať. Musí však spĺňať podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Vlastníctvo zbrane sa dá preniesť aj na inú osobu, ktorá spĺňa podmienky. Pokiaľ tak občan nespraví, zbraň pripadne štátu a ten sa stane jeho vlastníctvom. Rovnaký postup sa vťahuje aj na strelivo.

 

Zbrane a strelivo bude podrobené skúmaniu. Zdroj: pixabay.com

Česi to rozbehli vo veľkom

Na Slovensku sa síce odovzdávajú nákupné vozíky plné zbraní, avšak v Českej republike v rámci zbraňovej amnestie zaevidovali policajti aj obrnenú techniku. Sovietsky pancierový tank T 34/85 a samohybné delo SD-100 vlastnil muž od 90-tych rokov a to legálne. Zbraňovú amnestiu sa však rozhodol využiť na utvrdenie si domnienky, že sú zbraňové systémy dostatočne znehodnotené a neschopné streľby tak, ako to káže zákon. Policajní špecialisti potvrdili, že transportéry nie sú pre verejnosť nebezpečné, avšak majiteľa upozornili, že znehodnotenie zbraňových systémov nezodpovedá súčasnej legislatíve. Obrnence tak policajné zložky zaevidovali ako zakázané zbrane a boli ponechané u pôvodného majiteľa. Ten však prisľúbil, že oba stroje nechá znehodnotiť tak, aby to zodpovedalo predpisom.

Galéria
Zbraňová amnestia v Česku priniesla aj tank. Zdroj: Ministerstvo vnútra SR
Rovnaký Čech vlastní aj samohybné delo. Zdroj: Ministerstvo vnútra SR
Samočinné pušky MP43 známe ako “Sturmgewehr 44” z obdobia druhej svetovej vojny. Zdroj: Ministerstvo vnútra SR
Nemecký samopal MP35/I používaný v medzivojnovom období. Zdroj: Ministerstvo vnútra SR
Samopal nemeckej výroby Vollmer-Erma zavedený v rokoch 1925 až 1930. Zdroj: Ministerstvo vnútra SR
navigate_before
navigate_next

 

Mohlo by vás zaujímať: