Regióny Bratislava Top

VIDEO Kauza obrovských dier na Trnavskom mýte nabrala nečakaný rozmer

Zdroj: FB / Matúš Vallo má rád Bratislavu

BRATISLAVA – Deň D je tu! Rozčarovanie ľudí vyriešené. Obrovská jama na Trnavskom mýte už postupne mizne. Mesto totiž vysádza obrovské platany, ktoré budú zdobiť okolie Novej Tržnice. Reportérka Zoznam.sk bola priamo na mieste.

 

Obrovských päť platanov bude už čoskoro skrášľovať jedno z najviac frekventovaných prestupných uzlov v hlavnom meste. Dorazili v noci až z holandskej škôlky. Vysoké stromy vysadia do kruhu, do ktorého ešte osadia lavičky. Nové miesto na malú zastávku bude skrášľovať aj dlažba. Mesto dalo za odolné stromy 70-tisíc eur.

Priestor bol najmä cez leto neznesiteľný. Slnko rozžeravilo asfalt a čakať na spoj bolo nemožné. Tí, ktorí len prechádzali, pridali ešte viac do kroku. Napriek tomu, že sa pred štyrmi rokmi rekonštruovala plocha, k prehrievaniu dochádzalo dodnes. Ako vysvetlil Vallo, ,,z dôvodu údajne hustej siete inžinierskych sietí neostalo miesto na vzrastlú zeleň.‘‘ Magistrát preto ešte raz preskúmal podzemné siete a zistil, že stromy môžu pokojne vysadiť. Rozhodli sa práve pre tieto majestátne stromy. O tom, že platany poskytnú ľuďom potrebný tieň, niet pochýb. Majú až 12 metrov a po zazelenaní bude ich objem ešte väčší. Ich obvod je 80 – 100 cm.

Obavy ľudí

Keďže prostredie nie je práve na vysadenie zelene ideálne, využili prekoreňovacie bunky. ,,Prvýkrát v Bratislave používame takzvané zakoreňovacie bunky. Korene sú chránené týmito prvkami tak, aby neboli utláčané, zároveň cez tie zakoreňovacie bunky preniká vzduch a voda vhupne ku koreňom, čo je veľmi dôležité,” povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo. S Trnavským mýtom má mesto ešte veľké plány.

Mnohí ľudia sa ale obávajú, že aj po revitalizácii, bude miesto opäť útočiskom pre bezdomovcov. Mesto preto vyšle terénnych pracovníkov, ktorí budú mapovať priestor a rovnako posilnia mestské policajné hliadky. ,,To predsa nemôže byť dôvod, prečo nezlepšovať verejný priestor,‘‘ uviedol Vallo na margo neprispôsobivých občanov. Dodal, že s Trnavským mýtom má ešte veľké plány.

Pozrite si, ako to vyzeralo na Trnavskom mýte.

Dnes majú v pláne zasadiť všetky platany. Zdroj: Zoznam.sk