Regióny PR článok Top

Návod, ako si raz a navždy zapamätať zásady správneho skladovania potravín v chladničke

Zdroj: New Africa / Shutterstock.com

Aby ste zo svojej chladničky vyťažili maximum, nestačí si len preštudovať zoznam moderných a dôležitých funkcií. Musíte byť tiež schopní usporiadať v nej výrobky tak, aby sa čo najdlhšie skladovali bez straty užitočných vlastností a chuti.

Náš článok a moderná mini chladnička vám v tomto smere určite veľmi dobre pomôžu a poradia, kam všetky potraviny a jedlo najlepšie umiestniť tak, aby potešili vaše chuťové poháriky a dodali telu potrebné živiny i energiu.

Rozhodujúce slovo má zdroj chladu

Klasická, menšia alebo väčšia moderná americká chladnička je zariadenie, ktoré vďaka svojmu dokonalému chladiacemu systému dokáže uchovať v potravinách a výrobkoch všetky dôležité živiny, látky a čerstvú chuť.

Každá surovina je ale iná a preto potrebuje pre zachovanie svojich kvalít vždy inú klímu. Rozhodujúcim kritériom je preto zdroj chladu a potraviny, ktoré sú od neho v chladničke umiestnené vždy v určitej vzdialenosti.

Ak teda chcete, aby si ovocie, syry, mlieko, mäso a iné veci uchovali svoju kvalitu čo najdlhšie, mali by ste vedieť, pri ktorej teplote to dokážu najlepšie.

Ak sú ideálnymi podmienkami pre potraviny nižšie teploty, mali by ste ich umiestniť čo najbližšie k spomínanému zdroju chladu a naopak. Tie, ktoré nepotrebujú pre zachovanie svojej dlhej trvanlivosti veľa chladu a mrazu, môžu byť umiestnené od tohto zdroja ďalej, ideálne v blízkosti dvierok chladničky.

Samozrejme, pre čo najlepšie uchovanie cenných vlastností potravín potrebujete vedieť aj to, kde konkrétne sa v chladničke tento zdroj nachádza a poznať jej jednotlivé zóny, v ktorých je vždy iná a pre konkrétne potraviny najlepšia teplota.

Ako správne skladovať rôzne druhy potravín?

Ako sme spomínali, každý druh potravín má svoje vlastné pravidlá skladovania v chladničke.

  • Mliečne výrobky
    Tieto produkty sú zriedka mrazené, pretože to ovplyvňuje ich konzistenciu a chuť. Syry, tvaroh alebo mlieko si zvlášť nízke teploty teda nevyžadujú. Všeobecne platí, že táto kategória potravín môže byť preto skladovaná na horných policiach alebo v úložných priečinkoch dverí, resp. ďalej od zdroja chladu. Takto sa umiestňujú napríklad nápoje, jogurty, kyslá smotana, maslo alebo spomínaný tvaroh.

 

  • Vajcia
    Ani pri týchto produktoch nie je nutné a žiaduce ich zmrazenie, preto nie je vždy pre ich uskladnenie chladnička nevyhnutná. Môžu sa skladovať na akomkoľvek tmavom a chladnom mieste. Samozrejme, závisí od teploty v interiéri. Ak sú v miestnosti teploty permanentne vyššie, hrozí vo vajciach riziko vývoja nebezpečných baktérií Salmonely. Preto je vždy lepšie využiť na tieto účely špeciálne vyčlenené priestory chladničky, najčastejšie vo vrchnej oblasti dverí.

 

  • Mäsové výrobky
    Surové mäso sa musí počas skladovania uchovávať pri oveľa nižšej teplota ako iné potraviny. Tu sa zmrazenie nevylučuje, záleží od toho, v akom časovom intervale bude takéto surové mäso spracované. Chladnejšie, spodné časti chladničky sú preto pre uloženie mäsa najlepšie.

Avšak, mäso, ktoré v blízkej budúcnosti neplánujete variť alebo piecť, by ste mali okamžite zmraziť. Určite ho však tesne pred vložením  do mrazničky neumývajte, inak sa vo výrobku objaví prebytočná vlhkosť, ktorá by počas kryštalizácie mohla zničiť jeho vlákna a tým aj chuť s kvalitou.

Nezabudnite tiež, že čím rýchlejšie mäso zamrzne, tým menšia bude strata výživných látok a chuti. Rozumnejšie je preto rozdeliť výrobok na menšie porcie a zakúpiť si chladničku s funkciou rýchleho zmrazenia.

  • Zelenina a ovocie
    Často sa odporúča umiestniť ich do čerstvej zóny. Faktom však je, že ovocie a zelenina vylučujú etylén, ktorý urýchľuje ich dozrievanie. Niektoré druhy vyrábajú tento plyn obzvlášť aktívne, ako napríklad paradajky, hrušky, kivi, mango alebo avokádo. Je preto lepšie ich oddeliť od ovocia viac „citlivého“ na etylén, ktorým sú napríklad jablká, uhorky, mrkva či brokolica.

Čo sa neodporúča uchovávať v chladničke

Nie každý tiež vie, ktoré potraviny nie sú na uskladnenie v chladničke vhodné.

  • Chlieb v mikroklíme chladiacej komory chladničky rýchlejšie schne ako v nádobe na chlieb.
  • Cibuľa a cesnak za studena zasa plesnivejú a mäknú.
  • Za nízkych teplôt sa škrob v zemiakoch zmení na glukózu, ktorá zmení ich chuť k horšiemu.
  • Med v chladničke zhustne a obalí sa cukrom.
  • Môže tu zhustnúť aj olivový olej.
  • Dužinaté ovocie zasa rýchlo mäkne.
  • Cereálie prestávajú chrumkať.

 

Samozrejme, faktorov, ktoré na kvalitu a čerstvosť potravín vplývajú, je viac. Pozor však vždy na obsah vody v potravinách, ako aj spôsob ich balenia, ktorý je obzvlášť dôležitý pri varených výrobkoch. Tie by však v chladničke veľmi dlho čakať na vás nemali.