Regióny Nitra

Policajti rozhodli. Pri páde lietadla nedošlo k trestnému činu

Zdroj: TASR / Martin Palkovič

NITRA – Pri páde stíhacieho lietadla MiG-29 v roku 2019 nedošlo k trestnému činu. Vyšetrovateľ Policajného zboru rozhodol, že išlo o skutok, ktorý by mohol byť prerokovaný v disciplinárnom konaní. Uviedla to hovorkyňa nitrianskych policajtov Renáta Čuháková.

 

 “Pri rozhodovaní vyšetrovateľ prihliadal najmä na vykonané vyšetrovanie, rozsiahle znalecké dokazovanie, okolnosti spáchania činu, opísané spolupôsobiace príčiny vzniku leteckej nehody a ostatné okolnosti majúce vplyv na vznik tejto udalosti,” priblížila hovorkyňa.

Trestné stíhanie bolo vedené vo veci všeobecného ohrozenia. Ukončili ho koncom roka 2020, rozhodnutie vyšetrovateľa nadobudlo právoplatnosť v januári tohto roka. Stíhacie lietadlo MiG-29 havarovalo koncom septembra 2019 pri Nitre počas skúšobného letu. Celkovo vyšetrovacia komisia určila 13 čiastkových faktorov, ktoré prispeli k nehode. Bezprostrednou príčinou bol nedostatok paliva a následné rozhodnutie pilota o katapultáži.

Incident podľa záverov komisie nezapríčinil stav lietadla ani nedostatok kompetencie zo strany pilota. Do budúcnosti sa podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) prijalo 22 opatrení, ktoré majú podobným incidentom predísť.