Regióny Bratislava Top

OSTRÝ LIST POSLANCOM: Na svedomí ho má nezvolená kandidátka na šéfku mestskej firmy

Ilustračná foto. Zdroj: www.bratislava.sk

BRATISLAVA – Svoje nezvolenie nenechala len tak. Zuzana Jakubcová sa pred časom uchádzala o post novej šéfky firmy Mestský parkovací systém. Spočiatku úspešne. Prešla riadnym výberovým konaním aj verejným vypočutím a bratislavský magistrát ju koncom apríla dokonca v médiách prezentoval ako novú konateľku mestského podniku. Potom však nastal obrat. Vo voľbe, ktorá mala byť posledným krokom, ju nepodporil ani jediný z prítomných poslancov. Jakubcová vec nenechala iba tak a poslancom adresovala rozsiahli a ostrý list, ktorý má Zoznam.sk k dispozícii.

 

Hlavné slovo ešte pred májovým hlasovaním mal poslanec Igor Polakovič, ktorý bol aj členom výberovej komisie. Ten uviedol, že po vyhlásení jej výsledkov sa k nemu ako aj k viacerým poslancom dostali neanonymné referencie, ktoré ho priviedli k pochybnostiam, či bol konečný výber správny, a či komisia vybrala vhodného človeka na túto pozíciu. “Ak by mi tieto referencie boli známe počas výberového konania, celkom určite by som aj ja osobne danú kandidátku hodnotil úplne inak,“ argumentoval. O aké referencie ide, však nekonkretizoval a neurobil to ani následne samotný magistrát.

Vyvracia obvinenia

Tým však vec neupadla do zabudnutia. Jakubcová sa totiž rozhodla na takéto tvrdenia reagovať obsiahlym listom adresovaným poslancom bratislavského mestského zastupiteľstva. V ňom sa kriticky vyjadrila najmä voči slovám poslanca Igora Polakoviča. „Napriek niekoľkým výzvam ani na výslovné požiadanie, tento jeho zdroj nič nedoložil Magistrátu hl. mesta, resp. úseku ľudských zdrojov (ďalej HR), ani ma s takýmto zdrojom priamo nekonfrontovali a ani sa nesnažili získať moju ďalšiu reakciu, či dopytovanie,“ zareagovala na Polakovičove slová o „neanonymných referenciách.“

Prezentované tvrdenia okrem toho podľa vlastných slov vnímala ako subjektívne pocity, bez kontextu a dokonca s prvkami bulváru. Okrem Polakoviča spomína aj ďalšieho bratislavského poslanca Jakuba Mrvu. „Svoje „neanonymné referencie“ šíril a nafukoval pán Polakovič s kolegom Mrvom ďalej celý mesiac, spustil svoju kampaň o negovanie výsledku, zašiel tak ďaleko, že šírili klamstvá o mojom pochybnom konaní v Orange,“ píše Jakubcová. Tá v súkromnej firme pôsobí 15 rokov.

 

Zdroj: zastupiteľstvo hlavného mesta

Ohováranie

Konanie Polakoviča podľa Jakubcovej už zašlo do trestnoprávnej roviny ohovárania a obviňovania. „Váš kolega vyvinul extrémne úsilie zdiskreditovať ma, jeho vystúpenie počas poslednej schôdze MZ  (mestského zastupiteľstva, pozn. red.) bolo v tomto bode plné podprahových tvrdení o mojich znalostiach a výpočtov evokujúcich nejaký problém a riziko,“ píše v liste poslancom. Hovorí tiež o manipulovaní s novým výberovým konaním. Aké motívy by mali za tým stáť, však nevie.

Žiada prešetrenie

Polakovičov prístup označila za rizikový aj do budúcnosti. „Spochybňuje sa totiž legitímny výsledok výberovej komisie, práce úseku ľudských zdrojov magistrátu hl. mesta, ich kvality, mení sa za pochodu prístup k výsledku, neberú sa v úvahu reálne referencie (15). Naopak, podporuje sa niekoho súkromný názor, pocit, osobný silný motív,“ tvrdí v liste. Pokračuj tým, že takto sa naopak podporuje niekoho súkromný názor, pocit či osobný silný motív.

Od poslancov žiada prešetrenie tohto konania. „Touto formou by som rada vyzvala pána poslanca Polakoviča, aby doložil konkrétne a overiteľné informácie, ktorými dokáže svoje tvrdenia, v opačnom prípade žiadam verejné ospravedlnenie,“ tvrdí.

 

Igor Polakovič. Zdroj: FB / Igor Polakovič

Spomína aj Augustinič

V liste spomína aj poslankyňu mestského zastupiteľstva Katarínu Augustinič. Tá podľa nej nevyvinula žiadnu aktivitu smerom k zisteniu si jej znalostí, no médiám predkladá tvrdenia o jej schopnostiach, predikuje kompatibilitu s tímom a hovorí o jej nevhodnom štýle riadenia a dôvode odchodu. „Týmto žiadam uvedenú poslankyňu, aby doložila konkrétne a overiteľné informácie k svojim tvrdeniam, ktoré poškodzujú moju osobu,“ píše Jakubcová.

V liste napísala aj to, že dnes ľutuje “svoje rozhodnutie Bratislavčana pomôcť a vytvoriť pre toto naše mesto niečo kvalitné a zapojiť sa.”

So žiadosťou o stanovisko sme oslovili aj spomínaných poslancov a ich vyjadrenia vám prinesieme.