Regióny Košice Levoča Prievidza Gelnica Spišská Nová Ves

Extrémne počasie pokračuje. Na Slovensku sa očakávajú prívalové povodne, lejaky, búrky a silný vietor

Ilustračné foto. Zdroj: TASR / Ján Krošlák

BRATISLAVA – Počas piatkového popoludnia môžu v niektorých okresoch Slovenska hroziť prívalové povodne z očakávaných zrážok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 1. stupňa pre okresy Prievidza, Levoča, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice a Košice-okolie.

 

“Predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch, nie sú vylúčené ani sprievodné povodňové javy mimo tokov,” uviedli hydrológovia o výstrahe, ktorá platí do 17.00 h s možnou aktualizáciou.  SHMÚ vydal na piatok pre väčšinu územia SR výstrahu pred búrkami spojenými s intenzívnym lejakom i nárazovým vetrom. Počas piatka sa môžu na väčšine územia Slovenska objaviť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy prvého stupňa. Varovanie pred búrkami platí až do 20.00 h.

 

Ilustračné foto. Zdroj: TASR / Ján Krošlák

SHMÚ vydal upozornenie pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť až 85 kilometrov za hodinu. “Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,” upozornil SHMÚ. Pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch.