Regióny Prešov Vranov nad Topľou

Do vzdelávania rómskych detí investujú takmer 600-tisíc eur!

Ilustračné. TASR / Milan Kapusta

VRANOV NAD TOPĽOU – Hornozemplínska knižnica (HK) vo Vranove nad Topľou získala z Finančného mechanizmu EHP a nórskych grantov takmer 595.000 eur na podporu detí a mládeže z marginalizovaných skupín obyvateľov regiónu.

 

Na šiestich miestach okresu so štvrtinovým zastúpením rómskeho obyvateľstva bude vďaka nemu realizovať aktivity na podporu vzdelávania, zamestnanosti, zdravia a nediskriminácie, informoval o tom zriaďovateľ knižnice, Prešovský samosprávny kraj na svojej internetovej stránke.

“Hlavným cieľom projektu je zvýšiť šance detí a mládeže uspieť v živote a spoločnosti, zabezpečiť dostatočný prístup k mimoškolským a záujmovým činnostiam, ktoré pozitívne ovplyvnia ich osobnostný rozvoj,” uvádza kraj s tým, že mnohé aktivity realizované v rámci projektu majú byť “prelínacie” medzi Rómami a Nerómami s cieľom zabezpečiť inklúziu Rómov a odstraňovať predsudky voči nim.

Na účely projektu vytvorí HK centrá v Centre voľného času v Nižnom Hrabovci, Základnej škole v Čaklove, Obecnej knižnici v Dlhom Klčove, Obecnej knižnici v Banskom a Komunitnom centre v Hencovciach. V nich sa majú od januára 2022 do apríla 2024 realizovať jazykové kurzy, príprava na pracovný pohovor, kurz využívania informačných technológií v zamestnaní, literárne festivaly, workshopy či semináre. Aktivity budú tiež zamerané na prevenciu závislostí u detí a mládeže, zdravú výživu, športovú činnosť. “Súčasťou aktivít v oblasti nediskriminácie bude program Krotitelia displejov, cyklus kultúrnych podujatí Kultúra a umenie bez diskriminácie, semináre STOP šikane,” doplnil kraj.