Pezinok Regióny Bratislava

TIP NA VÝLET: Aj počas sviatku sa dá na bicykli spoznať kus regiónu

SLOVENSKO – Letný cyklovlak Záhoráčik premáva aj v stredu! Naskočte na cestu plnú zážitkov a vyberte si jednu zo zaujímavých trás. V strede týždňa má byť krásne slnečno a teplota sa vyšplhá až k 30 stupňom. Tak nevylihujte doma pri telke, radšej spáľte zopár kalórií na bicykli.

 

Aj počas dňa pracovného pokoja si môžete urobiť krásny výlet s rodinou na neďaleké Záhorie. Záhoráčik bude premávať ešte cez víkend a tým zakončí svoju úspešnú letnú sezónu. Prázdninový cyklovlak premáva už piatu sezónu. Celé leto ste sa ním mohli odviezť trikrát denne počas víkendov a sviatkov na trase Bratislava Hlavná stanica – Plavecké Podhradie. Medzizastávky sú v Zohore, Lozorne, Jablonovom, Perneku, Kuchyni, Rohožníku a Sološnici.

Vlak je zároveň jediným spojom z Bratislavy priamo do Plaveckého Podhradia. Prevádzkuje ho Železničná spoločnosť Slovensko a ceny lístkov sú štandardné. Záhoráčik je vybavený cyklovozňom, vďaka čomu je ideálnym odvozom na dlhšie cyklotúry. Odvezie vás na nádherné miesta Slovenska, odkiaľ môžete šliapať do pedálov priamo za dobrodružstvom. Všetky cyklotrasy podrobne spracoval Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Plavecké Podhradie

Tento cyklovýlet odštartujete priamo z konečnej zastávky vlaku. Dĺžka trasy je necelých 30 kilometrov, prevýšenie 700 metrov a prejdete ju za 4-5 hodín aj s prestávkami. Zastaviť sa môžte napríklad na Amonovej lúke a Sklenej hute. Povrch cesty je asi z dvoch tretín asfaltový a tretina terén, vhodné sú trekingové alebo horské bicykle a náročnosť cyklotrasy je stredná.

Galéria
Kaštieľ v Plaveckom Podhradí. Zdroj: bratislavskykraj.sk
Majestátny Plavecký hrad. Zdroj: bratislavskykraj.sk
Kaplnka nad Plaveckým Mikulášom. Zdroj: BSK
Jaskyňa vo Kvačanoch ukrývala archeologické nálezy staré 5000 rokov. ZDROJ: archív
navigate_before
navigate_next

Kuchyňa

Ďalšia trasa štartuje z Kuchyne. Jej dĺžka je 29 kilometrov, prevýšenie 520 metrov. Výlet vám zaberie 4 hodiny a prestávku si môžete spraviť v sedle Hubalová, na Čermákovej lúke alebo na Zochovej chate v Modre. Táto trasa je stredne náročná, asi 80 % tvorí asfalt a zvyšok terén, vhodná je pre trekové alebo horské bicykle. Jazdu zakončite v Šenkviciach, odkiaľ chodí pravidelné vlakové spojenie naspäť do Bratislavy.

Galéria
Vodná nádrž Kuchyňa. Zdroj: bratislavskykraj.sk
Studnička pod Čermákovou lúkou. Zdroj: bratislavskykraj.sk
Bratislavský samosprávny kraj prináša dopravné riešenie pre mikroregión Malokarpatska od Svätého Jura až po Dubovú. ZDROJ: BSK
Najvyšší podiel kresťanov žije v Prešovskom kraji. Ilustračné foto. Zdroj: BSK
navigate_before
navigate_next

Sološnica

Posledná trasa nie je ani o trochu menej lákavá ako dve predošlé možnosti. Vyštartujete zo Sološnice, odkiaľ budete pokračovať  cez malebné obce a Malé Karpaty. Prejdete 32 kilometrov, povrch bude tvoriť 85 % asfalt a 15 % terén. Trasa je stredne náročná s prevýšením 521 metrov a vhodné sú trekingové či horské bicykle.

Galéria
Kaplnka sv. Vendelína v Jablonci. Zdroj: BSK
Sova nad Zabitým. Zdroj: BSK
Rozhľadňa v Jablonici. Zdroj: BSK
Budmerický kaštieľ. Zdroj: BSK
navigate_before
navigate_next