Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

NAJHORŠIE STAVBY roka na Slovensku: Umiestnili sa aj Nivy!

BRATISLAVA – Hoci na Slovensku máme mnoho krás a nádherných architektúr, nájdu sa aj také, ktoré priam hyzdia svoje okolie. Aj tento rok sa uskutočnila skutočne zvláštna súťaž, kde bolo ocenených sedem najhorších stavieb roka.

 

Slovenská anticena Brutus je vyhlasovaná anonymnými dobrovoľníkmi, ktorí mapujú celkovú situáciu stavieb na Slovensku. Ide o verejnú anketu, kde milovníci architektúry hodnotia rôzne stavby. “Ceny svojpomocne vyhlasuje neformálna porota priaznivcov dobrej architektúry,” poznamenala Zuzana Duchová súčasná tajomníčka ceny. 

Ich cieľom je ukázať prácu ľudí, ktorým chýba vízia a talent. Do tejto súťaže tento rok ľudia nominovali až 35 stavieb. Ich výhru, respektíve ich umiestnenie, vyberala odborná anonymná porota. Tento rok sa umiestnilo až 7 “hriechov”. Absolútne prvenstvo v celej súťaži si vyslúžila stavba v Jasnej. Avšak v rebríčku sa našli aj stavby v Bratislave, v Trenčianskych Tepliciach či dokonca aj nová stavba Nivy.

1. Hotel Damian, Jasná

Ide o nový hotel v Tatrách, ktorý má neuveriteľnú rozlohu až 37 000 m2 a kapacitu až 500 osôb. V areáli sa však nachádza aj detský svet, wellnes či dokonca parkovacie miesta. A práve jeho veľkosť je to, čím si zaslúžila táto stavba prvé miesto v tejto ankete. Porota mu vyčítala najmä jeho zásah do týchto prírodných krás v Jasnej. “Práca autorov týchto počinov demonštruje kombináciu antitalentu a absencie vízie, čím prispievajú k spoločenskému či ekologickému úpadku Slovenska,” napísala porota na webe súťaže.

2. Saleziáni Miletičova v Bratislave

Toto oratórium bolo slávnostne otvorené len pred pár dňami a už si vyslúžilo druhé miesto v tejto súťaži. Na stavbe porota najviac vyčítala jej spôsob realizácie. Podľa nich sa mali údajne meniť jeho zhotovovatelia. Porota stavbe vyčítala, že “Metafyzika kategórie BRUTUS nastala s postupným odhaľovaním výsledku z dielne autora “C”. Načo márna snaha mnohých a kvalitný produkt súťaže, keď výsledok aj tak zabezpečia vyššie sily.“

Saleziáni Miletičova v Bratislave. Zdroj: Brutus

3. Zateplenie troch kúpeľných domov v Trenčianskych Tepliciach

V tomto prípade sa porote nepáčilo, že stavba stratila svoju pôvodnú infraštruktúru, ale dostala nový výzor. “Stratená história a strata kvalitného remesla, aké nemôže mať v žiadnej civilizovanej krajine priestor.”

Zateplenie troch kúpeľných domov v Trenčianskych Tepliciach.Zdroj: Brutus
Zateplenie troch kúpeľných domov v Trenčianskych Tepliciach. Zdroj: Brutus

4. Nové Nivy

Táto monumentálna stavba asi najviac zarezonovala v súčasnosti u ľudí. Komplex, ktorý vybudovali v Bratislave, spája autobusovú stanicu spolu s rôznymi obchodmi či službami. Je to teda ideálne miesto na trávenie času počas prestupových spojov. Porota tejto stavbe však vyčítala nedostatok okien na spodnom podlaží. “Aký smelý počin v roku 2021 otvoriť dom o veľkosti mestského bloku bez jediného okna a prevádzky v úrovni parteru. Pardon, jediným oknom je Drive-in žltého “M”,” poznamenali porotcovia.

Vizualizácia Novej stanice na Mlynských nivách v Bratislave. Zdroj: HB Reavis

5. Cyklistická infraštruktúra na Slovensku 

Hoci táto stavba nie je nejako konkrétna, týka sa azda každého občana tejto krajiny. Cyklotrasy na Slovensku sa ešte len postupne budujú a na mnohých miestach určite chýbajú. Porota najviac vyčítala, že na cestách príde o život niekoľko chodcov a cyklistov. “V krajine, kde nosným politickým snom modernity je D1 do Košíc, umierajú každý rok desiatky chodcov a cyklistov za čiarou jazdného pruhu. Je to tragická správa o stave nášho uvažovania o mobilite a rozvoji. Lenže mobilita väčšiny sa neodohráva len medzi Hubovou a Ivachnovou. Cesta vlakom, bicyklom a pešo nestojí zdaľeka toľko ako nefunkčná diaľnica D4,” napísala porota na webe Brutus.

6. Anticena BRUTUS

Je to až komické, že v tomto rebríčku sa umiestnila aj samotná súťaž. Hoci nejde o žiadnu stavbu. Organizátori tejto súťaže sa rozhodli reagovať a uviedli, že “uznávame, sme na tom biedne. Nemáme, nevieme a nestíhame. Nemáme čas, ktorý by sme mohli položiť na oltár verejného záujmu.”

7. Obnova budovy Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave

V tomto prípade nebola stavbe vyčítaná jej infraštruktúra či miesto, kde sa nachádza. Ľuďom sa nepáčilo, že došlo len k miernej rekonštrukcii. “Budova v ktorej vychovávame generácie stavebných inžinierov si zaslúži viac ako len namaľovať, viac ako len zatepliť. Ale hlavne viac, ako zahanbiť pôvodnú materiálnu podstatu a kvalitu na úkor tepelnej fyziky,” poznamenala porota.

Obnova budovy Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Zdroj: Brutus