Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

NECHUTNÉ ZÁBERY zo slovenských obchodov! Takto sa u nás skladujú potraviny

Uskladnenie rožkov.
Skutočne hrôzostrašný pohľad na sklady v obchodoch. Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa

BRATISLAVA – Sklady v obchodoch sú tajomným miestom pre všetkých spotrebiteľov. Tam sa totižto kupujúci bežne nedostanú. Pracovníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky teraz zverejnili znepokojujúce fotografie, ktoré ukazujú, ako to v takých slovenský skladoch vyzerá.

 

Pri pohľade na tieto zábery vám určite nebude všetko jedno. Na fotografiách môžeme jasne vidieť, že potraviny na niektorých miestach sú skladované skutočne v nechutnom prostredí. Zašlá špina na dverách, či špina na zemi v záhyboch dverí, nie je to najhoršie, čo sa podarilo objaviť pracovníkom počas kontrol v slovenských prevádzkach.

Znečistené dvere v jednej z kontrolovaných prevádzok.
Znečistené dvere v jednej z kontrolovaných prevádzok. Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa

Tak toto by ste si rozhodne nechceli kúpiť! Skutočne znepokojujúce je, v akých podmienkach sú vystavené napríklad rožky, ktoré nemajú žiadne vrchné balenie. Napriek tomu však zamestnanci v niektorých prípadoch dostatočne nevyčistili ich miesto skladovania a sú obklopené nečistotou. Znepokojujúce je však aj skladovanie obľúbeného piva. Obchodníci ho neváhali vyložiť do znečistených regálov.

Uskladnenie rožkov.
Uskladnenie rožkov. Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa

Najčastejšie nedostatky pri kontrolách

Práve nedostatočná hygiena je jedným z najčastejších nedostatkov, ktoré v septembri našli pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky. “Za mesiac september ukazujú, že rada prevádzkovateľov potravinárskych podnikov najčastejšie nedodržiava hygienu prevádzkarne, teplotu skladovania , hygienu predaja, skladovania a hygienu technologického zariadenia zo všetkých zistených nedostatkov,” informujú o tom na svojom webe. 

Špina vo dverách.
Špina vo dverách. Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa

Nedostatky v hygiene boli dokonca zistené až v 140 prevádzkach. Okrem toho sa kontrolórom podarilo objaviť produkty, ktoré by ste si rozhodne nemali kupovať. Išlo o 21 nevyhovujúcich výrobkov.

Nájdené cintróny v jednej z prevádzok.
Nájdené cintróny v jednej z prevádzok. Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa

Obchody sa nevyhli pokutám

Počas septembra bolo vykonaných až 3 875 kontrol, pričom zistených bolo 211 nedostatkov. Niektoré prevádzky sa nevyhli ani blokovej pokute. “Za účelom odstránenia zistených nedostatkov boli na mieste uložené opatrenia a blokové pokuty v celkovej výške 3 910 EUR. Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií,” informovali o tom pracovníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Poukladané pivo v jednej z kontrolovaných prevádzok.
Poukladané pivo v jednej z kontrolovaných prevádzok. Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa

Okrem toho odobrali aj 1 049 vzoriek potravín a surovín, ktoré budú postúpené ďalšej analýze a vyhodnocovať sa bude ich vhodnosť pre spotrebiteľa.