Regióny Bratislava

Konštrukcia druhého cyklomosta cez rieku Morava stála viac ako 5 miliónov eur

Druhý cyklomost ponad rieku Morava Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

BRATISLAVA – Na cyklomoste cez rieku Morava medzi obcou Vysoká pri Morave v okrese Malacky a rakúskymi Marcheggom dnes osadili hlavnú časť konštrukcie. Vďaka tomu sú už fyzicky spojené oba brehy rieky Moravy.

 

Bratislavský samosprávny kraj spustil výstavbu už druhého cyklomosta cez rieku Morava Vysomarch v apríli a dnes bola osadená jeho najdôležitejšia časť – hlavné pole oceľovej konštrukcie s dĺžkou 80 metrov. Projekt je financovaný z Programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Rakúsko. Celkové náklady na projekt sú 5 124 098,67 eura s DPH, samosprávny kraj prispeje sumou 2 059 499,09 eura s DPH.

Nový most spojí nielen brehy Slovenska a Rakúska, a to obce Vysoká pri Morave a Marchegg, ale podporí aj ekologickú cyklodopravu a turizmus, ako aj cezhraničnú spoluprácu a regionálny rozvoj. Predpokladaný termín ukončenia stavebných prác je v priebehu prvého polroka 2022.

Most je realizovaný ako päťpolová konštrukcia s rozpätím hlavného poľa 80 metrov a oboch predpolí 2×25 metrov. Maximálna výška pilierov je 17 metrov a po dokončení ostane minimálna plavebná výška sedem metrov. Celková dĺžka bude 270 metrov a šírka štyri metre. „Na projekt som veľmi hrdý. Nielen že cez rieku Morava prepojíme medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp-Thaya-March, ale umožníme cyklistom aj peším spoznávať krásy kraja a zaujímavých zákutí,“ poznamenal predseda BSK Juraj Droba.