Regióny Trenčín Top

AKTUÁLNE Ladislav Bašternák SMERUJE NA SLOBODU! Riaditeľ väznice navrhol jeho prepustenie

Riaditeľ väznice navrhol podmienečné prepustenie Bašternáka z väznice. Zdroj: TASR

DUBNICA NAD VÁHOM – Riaditeľ dubnickej väznice navrhol podmienečné prepustenie Ladislava Bašternáka. Okresný súd v Trenčíne o tom bude rozhodovať 15. novembra.

 

Ako prvý prišiel s informáciou internetový portál Denník N. O podmienečnom prepustení po odpykaní si viac ako polovice trestu môže súd rozhodovať len na návrh riaditeľa väznice, kde si odsúdený trest odpykáva. Bašternáka odsúdil Okresný súd Bratislava II a následne v marci 2019 aj Krajský súd v Bratislava za neodvedenie dane na päťročný trest a trest prepadnutia majetku. Trest si odpykával v Dubnici nad Váhom v minimálnom stupni stráženia.

“Ako informoval hovorca trenčianskeho súdu, riaditeľ dubnickej väznice súdu navrhol, aby Bašternáka podmienečne prepustil, ale s nariadenou kontrolou technickými prostriedkami. Po prepustení by teda mal monitorovacie zariadenie,” zistili reportéri Denníka N.

Podnikateľ Ladislav Bašternák. Zdroj: topky.sk/Jan Zemiar

Súd môže o prepustení rozhodnúť, ak sú splnené súčasne všetky tri zákonné podmienky. Prvou je, že musí mať odpykanú takú časť uloženého trestu, ako stanovuje zákon. Musí svojim správaním a plnením si povinností vo výkone trestu odňatia slobody preukázať polepšenie. Treťou podmienkou je posúdenie toho, či od odsúdeného možno očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život.