Regióny Banská Bystrica

ROBOT na komunikáciu s občanmi bude stáť takmer 800 tisíc eur! Zacvaká sa z eurofondov

Ilustračný obrázok. Zdroj: AP Photo/Luca Bruno

BANSKÁ BYSTRICA – Kraj chce na webovú stránku nasadiť konverzačného robota za 767-tisíc eur. Cieľom je zlepšenie poskytovania služieb pre občanov a podnikateľov, ako aj zníženie administratívnej záťaže pracovníkov úradu.

 

Konverzačného robota, takzvaný chatbot, plánuje na svojej webovej stránke využívať Banskobystrický samosprávny kraj. Podľa súťažných podkladov zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie je celková odhadovaná hodnota zákazky 767-tisíc eur. Ako avizovala krajská hovorkyňa Lenka Štepáneková, zákazka má byť financovaná z nenávratného finančného príspevku zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Chatbot má byť súčasťou webovej stránky po tom, ako táto prejde kompletným redizajnom. Malo by sa tak stať v priebehu budúceho roka. Záujemcovia o vytvorenie komunikačného robota môžu ponuky posielať do 29. novembra.

Nový prvok webstránky má poskytovať informácie používateľom webstránky – prostredníctvom kladenia otázok im pomôže nájsť informácie, ktoré hľadajú, aj bez toho, aby napríklad vedeli presný názov úkonu. „Cieľom je zlepšenie poskytovania služieb pre občanov a podnikateľov, ako aj zníženie administratívnej záťaže pracovníkov úradu. Ďalším dôvodom realizácie projektu je nevyhovujúci aktuálny stav prístupnosti digitálneho obsahu, jeho neprehľadnosť, náročnosť vyhľadania a získavanie údajov z iných neoficiálnych zdrojov mimo Banskobystrického samosprávneho kraja,“ objasnila hovorkyňa s tým, že je tiež požadované, aby sa nasadením nástrojov v rámci tohto projektu zvýšila miera a efektivita využívania elektronických podaní a nasadením manažérskeho informačného systému sa zvýšila rýchlosť a kvalita rozhodovania na základe dát.