Regióny Košice Top

TO TU UŽ DÁVNO NEBOLO: V košickej nemocnici sa narodili štvorčatá

V košickej nemocnici sa Veronike (27) narodili štvorčatá. Zdroj: UNLP

KOŠICE – Až štvornásobné šťastie navštívilo mladú rodinku na východe Slovenska. Mame Veronike (27) sa v októbri v košickej nemocnici narodili štyri krásne a zdravé bábätká. Po dlhých 16 rokoch tak v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice prišli na svet štvorčatá!

 

Mladá mamička Veronika, ktorá pochádza z obce pri Sabinove, sa nevie nových prírastkov do rodiny nabažiť. Len pred niekoľkými týždňami sa jej v košickej nemocnici narodili štvorčatá – dvaja chlapci a dve dievčatá. Mená im dala Noemi, Eliška, Hugo a Damián. Pre Veroniku to bol prvý pôrod.

Viacnásobnej mame najskôr povedali, že čaká trojčatá, už to bol dosť veľký šok. Asi o tri týždne nato jej gynekológ oznámil, že vidí aj štvrté. „Bolo to prekvapujúce, ale zvládli sme to a pripravili sme sa na situáciu,“ hovorí mamka čerstvých slovenských štvorčiat.

„Som za to veľmi vďačná, pretože hrozilo veľa komplikácií, ale všetkým sme sa úspešne vyhli. V nemocnici som ležala len pár dní,“ uviedla Veronika, ktorá pochválila aj manžela. „Vo všetkom mi pomáhal. Otecko je úžasný, najviac ma upokojoval a stál pri mne celý čas. Viem, že spolu všetko zvládneme,“ dodala dojatá mamička.

Musia sa naučiť všetko naraz

Bábätkám sa všetkým darí a pekne priberajú. Keď budú v poriadku a ich hmotnosť bude nad dva kilogramy, budú môcť ísť pomaličky domov. Teraz sa musia naučiť všetko naraz – dýchať, sať, papať a prehĺtať. „Našťastie mám k nim tu v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) na Neonatologickom oddelení neobmedzený prístup. Prebaľujem ich a s pomocou sestričky nakŕmim všetky štyri. Bábätká môžem brávať na ruky podľa ich stavu a možností,“ dodala šťastná mladá mamička.

Štvorčatám pomohol na svet personál Gynekologicko-pôrodníckej kliniky univerzitnej nemocnice pod vedením prednostu pracoviska Petra Urdzíka. Na svet prišli cisárskym rezom.

V košickej nemocnici sa Veronike (27) narodili štvorčatá. Zdroj: UNLP

„Pre našu kliniku to bola obrovská radosť. Musíme si uvedomiť, že viacpočetná gravidita je zriedkavejšia ako jednoplodová. Aj samotná starostlivosť o mamičku a jej vyvíjajúce sa bábätká je oveľa náročnejšia,“ vraví skúsený odborník.

„Sme šťastní, že práve v našej nemocnici prišli na svet tieto krásne štvorčatá. Oproti štandardnému pôrodu je to veľký rozdiel. Sme radi, že pôrod cisárskym rezom dopadol dobre a že starostlivosť o bábätká je špičková. Mamičke a všetkým štyrom súrodencom prajem pevné zdravie,“ dodal generálny riaditeľ UNLP Ján Slávik, ktorý odovzdal mamičke plienkovú tortu a monitory dychu pre všetky 4 bábätká. História sa pritom v metropole východu zopakovala po 16 rokoch. Ešte v roku 2005 sa v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach narodili štvorčatá Zuzka, Branko, Kubko a Maťko.