Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Domáce Top

Kto tu klame a zavádza? Tvrdé slová lekára Visolajského na realitu v slovenských nemocniciach

Minister Lengvarský dal príkaz za obmedzenie bielej medicíny. ZDROJ: TASR / Milan Kapusta

BRATISLAVA – Preplnené nemocnice, chýbajú lôžka, prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu, núdzový stav, kolaps zdravotníctva. Slová, ktoré minister zdravotníctva, pandemická komisia alebo vláda používajú v súčasnosti veľmi často a dôrazne. Ale nie všetky fakty, ktoré podsúvajú verejnosti sú reálne a majú veľa kritikov, aj z radov lekárov a odborníkov na zdravotníctvo.

 

Najtvrdšie sa do ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského pustil šéf lekárskych odborov Peter Visolajský. “Minulú vlnu Slovensko zvládlo liečbu 394 COVID pacientov na umelej pľúcnej ventilácii, dnes ministerstvo hovorí, že máme už vážny kapacitný problém pri 258 pacientoch na umelej pľúcnej ventilácii. Sú len dve možnosti, buď nám niekto z našich nemocníc ukradol vyše sto drahých prístrojov na umelú pľúcnu ventiláciu, alebo z našich nemocníc odišlo príliš veľa skúsených lekárov a sestier, ktorí tieto ventilácie obsluhujú. Ak je pravda, že sa tu udiala takáto rozsiahla krádež prístrojov, ide o vážny prečin, lebo ide o všeobecné ohrozenie zdravia a životov obyvateľstva. Ak nám však od jari odišli z našich nemocníc stovky zdravotníkov a minister zdravotníctva voči tomu neurobil za celý rok NIČ, tak len mykneme plecom?” napísal Visolajský na sociálnej sieti.

Aj situácia okolo lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou je chaotická a nepriehľadná, kde si realita, fakty aj vyjadrenia navzájom odporujú. Podľa hovorkyne Ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej zo 16.novembra je v súčasnosti na celom Slovensku voľných len 20 lôžok pre nových pacientov s ochorením COVID-19, ktorí by potrebovali podporu umelej pľúcnej ventilácie. Pre nových pacientov, ktorí nepotrebujú kyslíkovú podporu, je voľných približne 600 lôžok. Ale podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského z 19.novembra je stále dostatok lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou v nemocniciach, ktoré robia bielu medicínu. Vysvetlil však, že nie je možné všetky pľúcne ventilácie nechať pre pacientov s COVID-19, nakoľko sa musia liečiť aj iné ochorenia a riešiť urgentné prípady. Úplne niečo iné povedal predseda vlády Eduard Heger, podľa ktorého sú nemocnice pred kolapsom, pľúcne ventilácie majú obsadené na 100 percent. Tak aká je vlastne realita?

 

Podľa vlády je v nemocniciach nedostatok lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou. ZDROJ: TASR / Milan Kapusta

Veď ešte bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí hovoril úplne o niečom inom. Dokumentuje je to aj tlačová správa, ktorú Ministerstvo zdravotníctva vydalo 23.júla 2020.“Ak si to epidemiologická situácia vyžiada, posunieme sa do 1. fázy. V pätnástich nemocniciach v jednotlivých regiónoch Slovenska vyčleníme priestor pre takzvaných „COVID pacientov“. Pôjde o 3 385 lôžok a 118 pediatrických lôžok, čo je v priemere 233 lôžok na nemocnicu a podľa regionálneho rozloženia takmer 500 lôžok na príslušný kraj. Tieto budú v 1. fáze k dispozícii len pacientom s ochorením COVID-19. Ostatné nemocnice budú fungovať v štandardnom režime,” píše sa v tlačovej správe. „Reprofilizácia lôžok pre nakazených ľudí s koronavírusom bude narastať podľa potreby v závislosti od aktuálnej epidemiologickej situácie. Pripravené sú tri fázy. V jarných mesiacoch sme si prvú fázu reprofilizácie prakticky vyskúšali, spustenie druhej a tretej sme testovali, jednotlivé fázy reprofilizácie by teda mali byť správne nastavené. Jednotlivé fázy vedia nemocnice, v prípade potreby, rýchlo aktivovať,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Podľa ministerstva zdravotníctva na základe pandemického plánu sa druhá fáza reprofilizácie lôžok zrealizuje v 3. fáze pandémie. “K dispozícii malo byť ďalších 5 687 postelí v ďalších dvadsiatich dvoch nemocniciach.  Slovensko je pripravené aj na enormný nárast nakazených. V prípade takejto situácie by nastala tretia fáza reprofilizácie nemocničných postelí v ďalších dvadsiatich piatich nemocniciach po celom Slovensku. V nej bude pre „COVID pacientov“ vyčlenených ďalších 5 951 lôžok,” dodáva ministerstvo zdravotníctva. Čo je spolu takmer 15 tisíc lôžok, ktoré mali byť k dispozícii. Čo je úplne iné číslo ako prezentuje dnes.

 

Podľa vlády je v nemocniciach nedostatok lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou. ZDROJ: TASR / Milan Kapusta

Dôležitejšia je iná informácia, ktorú povedal Marek Krajčí, podľa ktorého slovenské zdravotníctvo bolo v júly  2020 vybavené aj prístrojmi. „Pľúcnych ventilácii pre pacientov s COVID-19 máme dostatočné množstvo vzhľadom na dostupné personálne kapacity našich ústavných zdravotníckych zariadení. Konali sme okamžite s prihliadnutím na fakt, aby chorí pacienti na COVID-19 mohli byť v prípade potreby ventilovaní najksofistikovanejšími ventilačnými režimami, vhodnými na preklenutie ťažkých vírusových zápalov pľúc. Nemocnice sa zároveň dovybavovali aj ďalším potrebným prístrojovým vybavením. Prístrojová technika je dôležitá na poskytnutie adekvátnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti ľuďom nielen počas pandémie koronavírusu, ale naše nemocnice ju budú vedieť zužitkovať aj na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti ostatných ochorení. Naším cieľom je po pandémii zintenzívniť operačnú činnosť a znížiť čakacie lehoty,“ vysvetlil v tlačovej správe minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Pričom ministerstvo skonštatovalo aj ďalšie, na dnešnú situáciu zaujímavé fakty a informácie. “Na základe skúseností z okolitých krajín sme na začiatku pandémie definovali typy prístrojov vhodných na ventiláciu pacientov s pokročilým štádiom COVID-19. V tom čase bolo v nemocniciach 450 takýchto prístrojov, nákupmi sme tento stav zvýšili tak, aby sme mali k dispozícii 1 000 takýchto ventilátorov. Z nich je už 350 v nemocniciach. Ďalšie budú distribuované na základe definovaných požiadaviek nemocníc a reálnej potreby na základe aktuálnej epidemiologickej situácie. Spolu s ďalšími nižšími typmi ventilátorov a podporných oxygenačných prístrojov tak Slovenská republika bude mať v lôžkových zariadeniach takmer 2 000 lôžok vybavených prístrojmi na podporu dýchania,” dodalo ministerstvo.