Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice

Absurdná situácia alebo reálna vizitka slovenských súdov? Obžalovaní z vraždy malého chlapca dostali odškodné

Obžalovaný Branislav A. na pojednávaní v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave. ZDROJ: TASR - Ivan Kríž

BRATISLAVA – Obžalovaní z vraždy malého chlapca a jeho matky v Moste pri Bratislave z roku 2004 Branislav A. a Jozef B. uspeli vo svojich sťažnostiach na Európskom súde pre ľudské práva voči konaniu slovenského súdu, ktorý sa mal podľa ich slov dopustiť neprimeranej dĺžky trestného konania. 

 

Obvinení chceli v roku 2004 zabiť otca dieťaťa. „Branislav A., ktorý podľa obžaloby na dieťa a ženu údajne vystrieľal zásobníky z dvoch samopalov, sa spolu so svojím spoluobvineným ešte pred sťažnosťou na Európskom súde pre ľudské práva obrátil na Ústavný súd Slovenskej republiky. Ten im dal za pravdu a 16. júna 2020 rozhodol, že v konaní došlo k porušeniu ich práv a priznal každému z nich finančné zadosťučinenie vo výške štyritisíc eur,“ uvádza portál.

Na Európskom súde pre ľudské práva podali následne Branislav A. s Jozefom B. ďalšiu sťažnosť v súvislosti s neprimeranou dĺžkou konania. Európsky súd pre ľudské práva odmietol argumenty slovenskej vlády a vo svojom rozsudku zdôraznil, že boli nielen prieťahy, ale vec stále nie je stále ukončená a len pred dvomi rokmi bola prikázaná úplne novému sudcovi. Podľa ľudskoprávneho súdu je dĺžka konania v prípade vraždy pred súdom nezlučiteľná s požiadavkou “primeranej lehoty”, a preto Branislav A. a Jozef B. od vlády dostanú po deväťtisíc eur.