Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice

V karanténe je pre covid už 285 tried a šesť škôlok! Nakazených učiteľov a žiakov pribúda

Základnú školu pre koronavírus zatvorili.
Školy pre koronavírus zatvárajú. Zdroj: TASR / František Iván

KOŠICE – Výskyt ochorenia covid-19 aktuálne ovplyvnil chod vyučovania v 42 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja. V stredu bolo v rámci krajských škôl v karanténe 285 tried.

 

„Situácia s koronavírusom je naďalej vážna a postihuje čoraz viac stredoškolákov aj učiteľov,“ uviedla vo štvrtok hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja Anna Terezková. Dištančnou formou štúdia sa tak v súčasnosti vzdeláva viac ako 3 300 stredoškolákov. „Pozitívny test na ochorenie covid-19 má 815 študentov a viac než 230 pedagogických a nepedagogických zamestnancov,“ konštatovala hovorkyňa. Pozitívne testovaných nahlásilo 19 škôl v okrese Košice, po päť škôl v okresoch Michalovce a Spišská Nová Ves, štyri školy v Trebišovskom okrese, tri školy v Rožňavskom okrese a po dve školy v okresoch Sobrance, Gelnica a Košice-okolie.

Jeden z návrhov pred stredajším rokovaním vlády rátal s takým lockdownom, kde by boli zatvorené aj všetky stredné školy, čo odporúčalo i konzílium odborníkov, pričom otvorené by ostali len materské školy a prvý stupeň základných škôl. Nakoniec však ministri schválili variant, že otvorené ostali všetky školy.

Situácia s covidom sa na školách radikálne zhoršila. Zdroj: TASR / Ján Krošlák

Všetkých šesť materských škôl, ktorých zriaďovateľom je mestská časť Košice-Staré Mesto, bude od pondelka 29. novembra až do 12. decembra zatvorených. Rozhodol o tom miestny starosta Igor Petrovčik “po dôslednom zvážení kritickej situácie a na základe odporúčania odborníkov”. Ide o materské školy Rumanova, Jarná, Park Angelinum, Zádielska, Hrnčiarska a Tatranská. Už v súčasnosti sú podľa miestneho úradu pre vysokú chorobnosť personálu a detí zatvorené dve z nich. Podľa Petrovčika si “doposiaľ najkritickejšia situácia vo vývoji pandémie ochorenia COVID-19 žiada okamžité rešpektovanie odborníkov, nie populistické rozhodnutia politikov”.  

„Zatvorenie materských škôl sa netýka len detí zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a detí zákonných zástupcov, ktorých povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domu. Ide predovšetkým o deti rodičov pracujúcich v zdravotníctve, polícii, vojakov, požiarnikov, učiteľky materských škôl, učiteľov vzdelávajúcich dištančne i pracovníkov v elektrárňach, predavačov a predavačky v otvorených obchodoch — pre tých, ktorí nemôžu vykonávať prácu formou home office a ich pracovná činnosť je nevyhnutná na zabezpečenie zdravia a základných podmienok občanov,“ oznámila mestská časť na sociálnej sieti. Štatutárnym orgánom jednotlivých škôlok uložil starosta povinnosť zabezpečiť pre deti takýchto rodičov plynulý chod materských škôl v potrebnom počte tried.